مدیرعامل سازمان اموال تملیکی در این جلسه با ابراز امیدواری نسبت به تعیین تکلیف کالاهای رسوبی در سطح استان‌ها، اظهار کرد: برای رسیدگی و تعیین تکلیف پرونده‌های رسوبی و جاری مهلت زمانی در نظر بگیرید و برنامه عملیاتی خود را ظرف دو هفته آینده ارائه کنید. درصورتی‌که استان‌‌ها برای همکاری و هماهنگی به‌خصوص در رابطه با صدور احکام و سایر موارد از سوی دستگاه قضا و تعزیرات مشکلاتی دارند، آن را منعکس کنند تا پیگیری لازم صورت بگیرد.افتخاری با اشاره به راه‌اندازی مانیتورینگ انبارها به منظور نظارت و پایش متمرکز در ستاد، بیان کرد: یکی از مهم‌ترین مطالبات جدی رئیس دستگاه قضا و مسوولان دولت، تعیین تکلیف پرونده‌های سنواتی است که عمر برخی از این پرونده‌ها به یک دهه می‌رسد، بنابراین مسوولان قضایی نیز برای حل این مشکل پای کار هستند و باید به نحو احسن از فرصت به‌دست‌آمده در جهت کاهش رسوب و خالی شدن انبارها بهره‌برداری کرد.

او اولویت سازمان را تعیین تکلیف کالاها دانست و گفت: در صورتی که این مساله محقق شود، فروش سازمان نیز عملکرد بهتری خواهد داشت. بیش از ۳۰ تا ۴۰درصد حجم کالاهای مانده در انبارها باید تا پایان تیرماه کاهش یابد.

مدیرعامل سازمان اموال تملیکی خاطرنشان کرد:‌ در همین راستا مدیریت‌های استانی موظف هستند پرونده‌های سنواتی را دسته‌بندی کرده و برای کاهش و صفر شدن پرونده‌ها، مهلت زمانی تعیین کنید.

افتخاری با تاکید بر اینکه هنر مدیریت استان‌ها این است که اجازه ندهند پرونده‌های جاری به سنواتی تبدیل شود، تصریح کرد: تلاش کنید تا پایان سال ۱۴۰۰ پرونده‌های سنواتی به صفر برسد. با برنامه‌ریزی و اهتمام مدیران، می‌توان ۸۰درصد آنها را نیز تا پایان شهریور به نتیجه رساند. وجود این پرونده‌ها مفسده‌انگیز خواهد بود.او با تاکید بر اینکه سازمان با چالش کمبود نیروی انسانی متخصص، تجهیزات و منابع مالی روبه‌رو است، یادآور شد: هماهنگی‌هایی برای رفع برخی از نارسایی‌ها و پرداخت تنخواه به استان‌ها صورت گرفته است. برخلاف آنچه عنوان می‌شود که کمبود نیرو وجود دارد، معتقدم توزیع نیروی انسانی در سطح استان‌ها نامناسب و غیرکارشناسی است که با پالایش و برنامه‌ریزی برای اصلاح آن اقدام خواهد شد.

افتخاری تاکید کرد: با برنامه‌ریزی انجام‌شده از اول اسفند سال گذشته سطح رفاهی کارکنان بهبود یافته است. باید با استفاده از خلاقیت و ایده‌های مدیریتی از نیروی انسانی موجود بیشترین بهره را برد و کارآیی را افزایش داد. میزان پاداش و رفاه باید مبتنی بر عملکرد باشد و همه کارکنان خود را در تعیین تکلیف اموال و پرونده‌ها سهیم بدانند.او بیان اینکه فروش کالاها به‌صورت مذاکره به شدت کاهش یافته و باید از طریق مزایده فروخته شود، یادآور شد: فروش مذاکره‌ای فقط در قالب کمک به تعاونی‌ها و دستگاه‌های حمایتی صورت می‌گیرد.

این مقام مسوول به مدیران استانی اعلام کرد: برنامه عملیاتی برای به نتیجه رسیدن پرونده‌ها را ظرف مدت دو هفته تهیه و از ظرفیت رسانه‌ها برای پیشبرد اهداف سازمان در سال تولید پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها استفاده کنند. همچنین مدیران استانی تجربه‌های موفق خود را به اشتراک بگذارند. خوشبختانه مدیران نسبت به مساله دغدغه دارند و اگر مشکلی وجود دارد، منعکس کنند.