سیاستگذاری در محیط جدید
دکتر سعید بیات؛ پژوهشگر اقتصادی در سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: اگر مذاکرات ایران و آمریکا به نتیجه برسد و فضای اقتصادی تغییر کند، سیاستگذار باید ذهن خود را سریع با محیط جدید تطبیق دهد و از «جنگیدن با جنگ قبلی» یا استفاده از ابزارهای متناسب با شرایط گذشته پرهیز کند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، دکتر سعید بیات؛ پژوهشگر اقتصادی در سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: اگر مذاکرات ایران و آمریکا به نتیجه برسد و فضای اقتصادی تغییر کند، سیاستگذار باید ذهن خود را سریع با محیط جدید تطبیق دهد و از «جنگیدن با جنگ قبلی» یا استفاده از ابزارهای متناسب با شرایط گذشته پرهیز کند.
در ۱۵ سال تحریم، تورم بالا، انتظارات تورمی و نرخ سود حقیقی منفی باعث بروز مشکلاتی مانند سرکوب مالی، فشار بر شبکه بانکی و حملات سفتهبازانه شده است.
در این شرایط، افزایش نرخ سود اسمی چندان کارآمد نبوده و گاهی مشکلات ترازنامهای بانکها را تشدید کرده است. همچنین سیاست تثبیت دستوری نرخ ارز در شرایط تورم بالا به سقوط نرخ ارز حقیقی و توزیع رانت منجر شده است.
در صورت کاهش تحریمها و نااطمینانی، انتظار میرود تورم و انتظارات تورمی کاهش یافته و نرخ سود حقیقی بهبود یابد.
در چنین شرایطی ابزار نرخ سود و عملیات بازار باز میتواند دوباره اثرگذار شود و بانک مرکزی باید به سمت تعیین نرخ سود بر اساس قاعده تیلور، شناورسازی نرخ سود سپرده و تسهیلات، انتشار گزارشهای سیاست پولی و اعلام هدف تورمی حرکت کند.
همچنین در سیاست ارزی لازم است تمرکز بانک مرکزی از عملیات تجاری فاصله گرفته و مدیریت ذخایر ارزی و هدایت نرخ ارز به سمت تعادل در اولویت قرار گیرد.