یلدا، عود و باگت ثبت جهانی شدند
در هفدهمین نشست کمیته بیندولتها برای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس یونسکو که در شهر رباط مراکش از ۶ تا ۱۲ آذر ۱۴۰۱ در حال برگزاری است، «نان باگت» فرانسه، «شب یلدا» به عنوان نوزدهمین میراث ناملموس ایران مشترک با افغانستان و همچنین «ساز عود» در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت جهانی شد.
ایران از هشت سال پیش درخواست داده بود که شب یلدا را به عنوان میراث فرهنگی ناملموس چندملیتی با کشور افغانستان به ثبت برساند، اما معطل ثبت پذیرش افغانستان بود که بالاخره این کشور بعد از وقفهای ششساله، دو سال قبل داوطلب شدن را پذیرفت.
همچنین «هنر ساختن و نواختن عود» بهعنوان هجدهمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس ایران در هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس یونسکو ثبت جهانی شد.
ایران همزمان که پرونده عود را در سال ۱۳۹۷ به صورت ملی ثبت کرد، برای ثبت جهانی آن با عنوان «مهارت ساختن و نواختن عود» با برخی کشورهای همسایه رایزنی کرد و در نهایت این پرونده را مشترک با سوریه به یونسکو ارائه کرد که در پانزدهمین اجلاس کمیته میراث جهانی ناملموس، سال ۱۳۹۹ «ریفر» شده بود؛ به این معنی که امکان بررسی پرونده در چرخه بعدی (دوره های بعدی اجلاس) فراهم خواهد بود.
علاوه بر این، «نان باگت» فرانسویها هم در این نشست، در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو قرار گرفت.
بر اساس گزارش «شفقنا» به نقل از فرانس ۲۴، باگت که اکنون نماد فرانسه در سراسر جهان است، حداقل ۱۰۰ سال است که بخش اصلی رژیم غذایی فرانسویها بوده و افسانههای متعددی در مورد ریشه آن وجود دارد.
همچنین طبق گزارش ایسنا، ایران علاوه بر دو موردِ تازهثبتشده، پروندههای دیگری شامل «هنر ساختن و نواختن رباب» (مشترک با تاجیکستان و ازبکستان)، «جشن مهرگان» (مشترک با تاجیکستان)، «سوزندوزی ترکمن/ ترکمندوزی» (مشترک با ترکمنستان) و «پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی» (مشترک با افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان) را در هفدهمین کمیته بیندولتها برای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس یونسکو در نوبت بررسی دارد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.