شاخص بهره وری نیروی کار در یک دهه گذشته چگونه بوده است؟

رشد شاخص بهره وری نیروی کار در اقتصاد ایران پس از سه سال رشد منفی، بالاخره در سال ۹۹ مثبت به ثبت رسیده است.

بنا به آخرین آمار منتشر شده از بهره وری نیروی کار توسط بانک مرکزی، پس از سه سال پیاپی رشد منفی در بهره وری نیروی کار، در سال 99 رشد این شاخص مثبت شد.

به بیان دیگر در سال های 96، 97 و 98 هر سال تولید ناخالص به دست آمده در اقتصاد ایران نسبت به نیروی کار به کار گرفته شده در اقتصاد کاهش یافته است که به معنی کاهش بهره وری نیروی کار است.

همچنین آمارها گویای این مسئله است که در چند سال گذشته علی رغم روند قبلی، شاخص بهره وری نیروی کار در بخش صنعت پایین تر از همین شاخص در بخش کشاورزی بوده است. در این گزارش به بررسی بهره وری نیروی کار در سال های دهه 90 در اقتصاد ایران و تغیرات آن پرداخته شده است.

شاخص بهره وری

بنا به گزارش اکوایران، از جمله مهمترین شاخص‌های اقتصادی، شاخص بهره‌وری می‌باشد. از آنجا که بهره‌ وری یکی از منابع تامین‌کننده رشد اقتصادی می‌باشد لازم است اطلاعات معتبر، استاندارد و قابل اتکایی از وضعیت و روند تغییرات آن در دست باشد. یک مقیاس بهره‌ وری به بیان ساده نسبت یک شاخص مقداری از یک ستانده معین به یک شاخص مقداری از یک داده معین یا ترکیبی از چندین داده می‌باشد، به بیان دیگر هرچه نسبت یک ستانده مانند تولید ناخالص داخلی به داده مانند نیروی کار بیشتر باشد، می گوییم بهره وری نیروی کار بالاتر است چرا که به ازای هر نیروی کار به کار گرفته شده در فرایند تولید، تولید بیشتری به وجود آمده است.

روش‌های مختلفی به منظور سنجش بهره‌وری وجود دارد از جمله روش‌های مبتنی بر اقتصادسنجی و تخمین تابع تولید، روش حسابداری رشد و روش شاخص عددی. هر یک از این روش‌ها دارای مزایا و معایبی است و انتخاب روش برحسب محدودیت‌ها و اهداف مورد نظر صورت می‌گیرد. اغلب سازمان‌های بین‌المللی و مراکز آماری کشورهای مختلف از روش شاخص عددی بهره می‌برند.

متن کامل این گزارش را با تیتر «نوسان بهره وری نیروی کار در اقتصاد یک دهه گذشته +نمودار» در اقتصادنیوز بخوانید.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.