بازتاب گسترده رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین در رسانههای بینالمللی
معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اعلام خبر آغاز این رزمایش، با بیان اینکه نخستین بار است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران رزمایش مرکبی با دو قدرت دریایی بزرگ جهان و در چنین سطحی برگزار میکند، توضیح داد: «تمرینات تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزادسازی شناور مورد تعرض قرار گرفته، تیراندازی علیه اهداف مشخص و سایر تمرینات تاکتیکی و عملیاتی در این رزمایش پیشبینی شده است».
شروع این رزمایش اما در رسانههای بینالمللی نیز بازتاب گستردهای داشت بهگونهای که برخی از خبرگزاریهای مهم این رزمایش را «بیسابقه» و گسترده توصیف کردند.
خبرگزاری انگلیسی «رویترز» در خبری با اشاره به آغاز شدن این رزمایش، درباره اهمیت محدوده این رزمایش نوشت: «خلیج عمان آبراه حساسی و بهخصوصی است زیرا به تنگه هرمز، که حدود یکپنجم نفت جهان از آن عبور میکند و سپس به خلیج [فارس] متصل میشود».
رویترز با بیان اینکه چین روابط نزدیکی در حوزههای دیپلماسی، تجارت و انرژی با ایران دارد، افزود این کشور یک ناوشکن مجهز به موشکهای هدایتشونده به این رزمایش چهار روزه اعزام کرده است.
این خبرگزاری همچنین اشارهای به روابط چین و روسیه با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی کرده و تصریح کرد آنها با ریاض روابط خوبی دارند.
خبرگزاری آمریکایی «آسوشیتدپرس» در گزارشی نوشت اولین رزمایش دریایی مشترک ایران به همراه روسیه و چین در بخش شمالی اقیانوس هند آغاز شد.
آسوشیتدپرس با بیان اینکه از نظر عدهای این رزمایش واکنشی به اقدامات آمریکا با عربستان سعودی است، تحلیل کرد: «تهران چندی است، در بحبوحه تحریمهای اقتصادی بیسابقه از سوی واشنگتن، خواستار افزایش همکاریهای نظامی با پکن و مسکو شده است. سفرهای نمایندگان نیروی دریایی چین و روسیه به ایران نیز طی سالهای اخیر افزایش یافته است».
این خبرگزاری همچنین به نقل از سخنگوی وزارت دفاع چین نوشت: «این رزمایش، همکاریها و تبادل [اطلاعات] بین نیروهای دریایی سه کشور را تعمیق میکند».
خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» در مطلبی درباره اجرای رزمایش مشترک سه کشور در شمال اقیانوس هند، نوشت: «این رزمایش در فضایی برگزار میشود که ایالات متحده در تلاش است تا ائتلافی را با هدف امنیت دریایی در نزدیکی آبهای ایران ایجاد کند».
اسپوتنیک با بیان اینکه رزمایش ایران، روسیه و چین با اسم رمز «کمربند امنیت دریایی» برگزار میشود، توضیح داد که پیامهای این رزمایش «صلح، دوستی و امنیت در منطقه» اعلام شده است.
این خبرگزاری ضمن اشاره به اظهارات «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه رزمایش مشترک با روسیه و چین، علیه هیچ کشوری نیست، افزود وزارت دفاع آمریکا اما اعلام کرده که این رزمایش را به دقت زیر نظر دارد.
خبرگزاری ترکیهای «آناتولی» نیز با انتشار خبر آغاز این رزمایش، نوشت این رزمایش در زمانی برگزار میشود که تنشها در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عرب (واقع در شمال اقیانوس هند) از زمان احیای تحریمهای آمریکا علیه ایران بعد از خروج «دونالد ترامپ» رئیسجمهور این کشور از برجام، افزایش یافته است.
آناتولی با اشاره به صحبتهای معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نوشت این رزمایش محدودهای به وسعت هفده هزار کیلومتر را پوشش میدهد و هدف آن تقویت امنیت و بنیادهای اینگونه همکاریهای نظامی در منطقه است.
این خبرگزاری همچنین به قصد آمریکا و اتحادیه اروپا برای تشکیل ائتلافهای دریایی جداگانهای به بهانه تامین امنیت ناوبری در آبهای جنوبی ایران اشاره کرده و نوشت ژاپن هم اعلام کرده که نیروهای خود را در منطقه مستقر میکند.
شبکه تلویزیونی «سی. جی. تی. اِن» متعلق به دولت پکن نیز با پخش گزارشی درباره رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین توضیح داد این رزمایش شامل تمرینات دریایی برای خاموش کردن حریق شناورها یا آزادسازی کشتیهای گروگان گرفته شده توسط دزدان دریایی میشود.
سی.جی.تی.اِن با مهم دانستن خلیج عمان که محل برگزاری رزمایش است، نوشت: «اعمال فشار از سوی آمریکا بر فروش نفت خام ایران و قطع دیگر ارتباطات تجاری این کشور، باعث شده آبهای اطراف ایران محل تمرکز تنشهای بینالمللی شود».
این رسانه چینی همچنین به نقل از مسئولان دولتی پکن افزود که حضور ناوشکن «شینینگ» در رزمایش مشترک با ایران و روسیه، فقط یک تمرین نظامی معمولی بوده و هیچ ارتباطی با وضعیت منطقهای ندارد.
روزنامه انگلیسی «دیلی میل» در خبری نوشت ایران، روسیه و چین رزمایش دریایی مشترک «بیسابقهای» را در بحبوحه نگرانیها از اینکه علیه آمریکا و دیگر قدرتهای غربی باشد، آغاز کردند.
دیلیمیل با بیسابقه خواندن رزمایش مشترک سه کشور در اقیانوس هند و دریای عمان، نوشت وزارت دفاع روسیه از اعزام سه فروند کشتی جنگی، شامل یک ناوچه، یک تانکر سوخترسان و یک یدککش نظامی به این رزمایش خبر داده است.
این روزنامه سپس نوشت رزمایش مذکور در حالی برگزار میشود که دولت آمریکا با خروج از توافق هستهای ایران در سال گذشته و بازگرداندن تحریمها علیه ایران، تنشها را حول برنامه هستهای ایران افزایش داده است.
پیش از این نیز خبرگزاری «آناتولی» به نقل از تحلیلگران و کارشناسان مسائل سیاسی و ژئوپلیتیک، رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین را نمایش قدرت علیه آمریکا و نشاندهنده افزایش مرزهای پدافند دریایی ایران توصیف کرد (+). یک تحلیلگر آمریکایی نیز طی یادداشتی در پرتیراژترین روزنامه دولتی چین نوشت که رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین نه تنها تهدیدی برای صلح منطقهای نیست بلکه از توازن قدرت حمایت میکند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.