چرا اقتصاد ایران در سال گذشته آب رفت؟
روز گذشته مرکز آمار ایران گزارشی از وضعیت رشد اقتصادی در ۹ ماهه ابتدایی سال ۹۷ منتشر کرد که بیانگر رشد منفی ۱.۹ درصدی بدون احتساب نفت و منفی ۳.۸ درصدی با احتساب نفت رسیده است.
در این رابطه کمیل طیبی اقتصاددان با بیان اینکه اقتصاد ایران متشکل از ارزش افزوده ۴ بخش خدمات، نفت، صنعت و کشاورزی است، اظهار داشت: سال گذشته با توجه به نوساناتی که در شاخصهای مختلف اقتصادی اتفاق افتاد، شوکی که در بازار ارز به وجود آمد و ارزش ریال کاهش یافت و از سویی دیگر هزینههای تولید در بسیاری از بخشها افزایش پیدا کرد نشان میداد که باید منتظر منفی شدن روند رشد اقتصادی کشور باشیم.
وی افزود: درواقع زمانی که ارزش پول ملی کاهش مییابد و هزینهها به خصوص در حوزه صنعت با افزایش مواجه میشوند، در مقابل بازده اقتصادی پایین میآید و منابع مالی تحت تأثیر قرار گرفته و محدود میشود.
طیبی با بیان اینکه از سویی دیگر رقم صادرات غیرنفتی محقق نشد، گفت: عامل تورم، محدود شدن منابع ارزی و نوسانات بازارهایی همچون بازار سرمایه دست به دست هم دادند تا دوباره با رشد منفی به ویژه در بخش صنعت و تولید مواجه شویم.
وی با اشاره به تأثیر تحریمها بر روند رشد اقتصادی کشور، اظهار داشت: با توجه به اینکه روند حرکتی تحریم در حال طولانی شدن است به طوری که حتی بعد از برجام هم این تحریمها همچنان شریانهای مالی را مسدود کرد، توانست تأثیر مستقیمی بر رشد اقتصادی گذارد.
این اقتصاددان با بیان اینکه در این بین حتی شاهد منفی شدن رشد بخش کشاورزی هم بودیم، گفت: در بخش کشاورزی مشکلات مزمنی همچون خشکسالی، نبود سرمایه گذاری و عدم تأمین نهادههای کشاورزی منجر به بروز رشد منفی شد.
وی با تاکید بر اینکه باید متولیان تصمیمات و برنامه ریزی های دقیقی را اتخاذ کننذ، اظهار داشت: از سویی دیگر تقویت روابط منطقهای میتواند کمک شایانی به بهبود اوضاع کند؛ درواقع باید روابط تجاری را در سطح منطقه با مکانیزمهای مختلف همچون ایجاد بازارهای یکپارچه و سرمایه گذاری مشترک بهبود بخشیم و با توسعه روابط اقتصادی به کم شدن تنشهای منطقه کمک کنیم.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر