درخواست از بزرگان طوایف خوزستان برای مدیریت توزیع کمک ها
دستور تخلیه ۵ نقطه اهواز هم صادر شد. براساس آمارهای منتشر شده از سوی صدا و سیما، ۶۰ هزار نفر در اهواز توسط سیل تهدید شدهاند. ستاد بحران از مردم این مناطق خواسته است تا زودتر خانههای خود را ترک کنند. این محلهها در مناطق فقیر نشین قرار دارند.
بزرگان طوایف در خوزستان مدیریت پخش کمکهای مردمی را به عهده بگیرند
سیلزدگان در حمیدیه در فشار هستند. البته این واکنش تنها به حمیدیه و خوزستان محدود نمیشود، همانطور که پیشتر واکنشهایی از این دست در لرستان یا شیراز هم دیده شد. تجربه نشان میدهد در تمام دنیا همه افراد در زمان حوادث طبیعی و غیر طبیعی همین واکنش را دارند. گزارشهای بسیار زیادی از واکنش و برخورد کسانی که درگیر سونامیهای جهانی شدهاند هم وجود دارد. هجوم مردم در زمان توزیع اقلام کمکی اجازه نمیدهد تا جمعیتها از جمله هلال احمر یا گروههای مردمی، بتوانند کمکها را در شرایط مساوی به افراد برسانند. گاهی هم به برخورد میان امدادگران و حادثه دیدهها منجر میشود.
اعضای یک گروه امدادی در گفت وگو با «ایران» میگویند: «برای اینکه بتوانیم اقلام کمکی را به شهروندان سیلزده در شهرهای مختلف خوزستان ارائه کنیم نیاز است که در هر منطقه یک شورا تشکیل و این شورا به گروههای امدادی معرفی شود.» آنها معتقدند تنها در صورتی میتوان شرایط سیستماتیک پخش اقلام را به وجود آورد که بزرگان طوایف و قبایل خوزستان مسئولیت توزیع کمکهایی که آنان یا سایر امدادگران مردمی را به منطقه میرسانند، به عهده بگیرند.
حفاظت از اموال و احشام
یکی از مهمترین دلایلی که سیلزدهها در خوزستان با وجود خطر جدی سیل حاضر به ترک و تخلیه خانهها نیستند حفاظت از «احشام» و داراییهایشان است. سیلزدههای بیخواب شوش در میان جاده شوش _اهواز به «ایران» میگویند: « دزدها از تاریکی شب استفاده میکنند و با بلم و قایق احشام را به سرقت میبرند.» احشامی که همه دارایی آنها محسوب میشود بنابراین آنها خطر زندگی در میان سیل را به جان میخرند تا بتوانند از تنها دارایی خود حفاظت کنند. زمینهای کشاورزی در بسیاری از مناطق سیلزده استان از بین رفته است، حالا مانده است همین گاو، بز و گوسفندها. آنهابهترین برداشت چند سال اخیر زمینهای زراعی را از دست دادهاند.
سیل زدههای خوزستان صدقه قبول نمیکنند
همه جای خوزستان اینگونه برخورد نمیکند اما برخی از روستاها و شهرهای سیل زده حاضر نیستند مثلاً نان لواشی که از شهرهای مختلف خارج از استان آمده قبول کنند. آنها تجربه سیل را نداشتند، بنابراین این کمکها را نوعی صدقه میبینند.
هرچند تعداد بالای جمعیت سیل زده و جغرافیای گسترده مناطق درگیر با سیل اجازه نمیدهد که به هر سیل زده نان محلی برسد اما این جمعیت در برخی از مناطق که حاضر به قبول نان و غذایی که از شهرهای مختلف رسیده، نشدهاند، اقدام به پخش آرد 50 کیلویی در میان معتمدین مردمی کرد تا در روستاهایی که شرایط مساعد دارند پخته و به دست مردم محلی برسد. این اقدام به گفته اعضای جمعیت امام علی باعث شده تا آنها احساس نکنند که صدقه گرفتهاند.
گزش پشه، نیش عقرب
کارون و کرخه در واکنش به توسعه ناپایدار تنها «خاک خواهی» نکردند، عکسالعمل دیگری هم داشتند. |
فاضلابهایی که از شهرها و واحدهای صنعتی به آنها سرازیر شد، به شهرها پس دادند. پشت بسیاری از سیل بندها و خاکریزها فاضلاب جمع شده و باعث هجوم حشرهها از جمله پشهها به سیل زده ها شده. گزارشهای پزشکهایی که به منطقه رفتهاند، از گزیدگی پشه در میان سیل زدهها خبر میدهد. این گزیدگیها میتواند به ایجاد بیماریهای مسری منجر شود.
جمعیتهای امدادی در منطقه میگویند: «لازم است که در محمولههای کمکی هلال احمر و امدادگران مردمی، چادرهای توری و پشه بندها گنجانده شود تا بتواند سیل زدهها بویژه بچهها را از نیش پشهها دور و از انتقال بیماری به جمعیت سیل زده جلوگیری کند.» در برخی از نقاط محل اسکان کفاف جمعیت را نمیدهد و یا سیل زدهها حاضر به اسکان در آنها نشدهاند. مردم چادر گرفتهاند و به تشخیص خود در منطقهای اسکان یافتهاند.
برخی از چادرها در گودیها نصب شده که باعث شده تا آب در اطراف چادرها جمع شود. فعالان اجتماعی میگویند که هلال احمر باید آموزش نصب چادرها را هم به سیلزدهها بدهد. مشاهدات میدانی هم نشان می دهد که سیل زدهها در مناطق برکهای، آموزش برای ایجاد راه عبور آب در اطراف چادرها ندیدهاند. بنابراین تجمع آبهای آلوده در اطراف چادرها، ساکنانش را تهدید میکند. شایعه شیوع شپش هم در منطقه پیچیده است.
یکی از اعضای جمعیت امام علی میگوید: «باید در این مناطق تانکرهای بزرگ برای آب آشامیدنی گذاشت تا از گسترش بیماریهای مسری جلوگیری شود.» عقرب گزیدگی و مارگزیدگی هم جدی است. اهالی «شیبان» حاضر نیستند در کمپی که در شهر رامین به آنها داده شود، اسکان یابند. آنها میگویند: «از سیل جان سالم بدر میبریم اما گرفتار مارها و عقربها میشویم. عقرب و مار همین الآن هم بخشی از سیل زدهها را نیش زده است.» فعالان اجتماعی هشدار میدهند که آب بشدت آلوده است و میتواند یک بحران بهداشتی را هم در منطقه دامن بزند.
بچههای سیل زده عاصی
سیل ، نوروز ایران را در نوردید. خانههای بسیاری را در گلستان و مازندران در دریایی از آب غرق کرد. به فارس زخم کاری زد. بسیاری از لرستانیها را بیخانمان کرد. شهرهای بسیاری از خوزستان را به محاصره درآورد.
جمعیت زیادی در کمپها اسکان پیدا کردهاند. کمپهای سر بسته در همه استان ها بچهها را عاصی میکند و خانواده را عصبانی. کمپها در خوزستان هم همین حال و روز را دارند. بچهها کمتر راهی و جایی برای بازی دارند. امدادگران میگویند: «باید با برنامههای فرهنگی از ایجاد تشنج در خانوادههای سیل زده عاصی جلوگیری کرد.» آنها به هلال احمر پیشنهاد میدهند که گروههای مختلف را برای یک ماه به مناطق سیل زده بفرستند تا کودکان و نوجوانان این حادثه را از روزمرگی کسل کننده نجات
دهند.
۷ هزار سیل زده در منطقه الهایی
سیل ، هفت هزار نفر از شهروندان منطقه «الهایی» شوش را از خانههایشان دور کرد. یکی از اعضای هلالاحمر از اسکان دو هزار نفر آنها در 5 کمپ منطقه خبر می دهد. اما بسیاری از سیل زدههای این منطقه دامدارهایی هستند که میخواهند در کنار دامهایشان باشند. او میگوید: «امکان اسکان همه سیل زدهها در این منطقه وجود دارد اما دامدارها حاضر نیستند زندگی شان را ترک کنند.
چون از سرقت دام هایشان میترسند.» به دامدارها هم چادر رسیده است اما سرویسهای بهداشتی جوابگوی دو هزار نفری که در کمپها استقرار یافتهاند نیست. توفان، چادرهای اهدایی هلال احمر به سیل زدگان «دشت آهو» در شعیبیه را هم برد. این مسأله باعث شده تا بسیاری از سیل زدگان این منطقه زیر چادرها احساس امنیت نکنند و خواهان بازگشت به خانههای غرق شده در آب شوند. بسیاری از سیل زدگان محدوده خسرج که از حمیدیه تا بستان ادامه دارد هم به مناطق جنگلی که ارتفاع بیشتری داشتهاند رفته اند!
اهالی روستای شاکریه سوسنگرد هم حاضر به تخلیه نشدند و حالا خبر میرسد آب ، روستا و اهالی را گرفت.
سیل سال تحصیلی در خوزستان را تعطیل کرد؟
مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان میگوید: «اگر شرایط مناسبی نداشته باشیم مجبور میشویم سال تحصیلی را پایان یافته اعلام کنیم.» دانشآموزان بسیاری در کمپها استقرار یافتهاند. برخی از آنها مهمان خانه اقوام در شهرها و روستاهایی خارج از محل زندگی شان شدهاند. محمد تقیزاده به «ایسنا» میگوید: «ما تابع شرایط هستیم؛ باید دید در یکی دو روز آینده شرایط چه خواهد شد.
اگر شرایط به همین شکل ادامه پیدا کند، ما هیچ راهی نداریم و مدارس باید تعطیل شوند. اگر در چند روز آینده شرایط پایدار و رو به بهبودی داشتیم، سعی میکنیم ادامه سال تحصیلی را داشته باشیم.» او میگوید: «این احتمال نیز وجود دارد که سال تحصیلی را در خوزستان تا همین جا به پایان برسانیم؛ چراکه بخشی از مدارس ما اشغال هستند و بخشی نیز تخریب شدهاند. شهر اهواز نیز از نظر عبور و مرور و وضعیت فاضلاب، شرایط مناسبی ندارد و در چنین شرایطی ممکن است ناچار شویم همین حجم کتابی را که تاکنون تدریس شده است، امتحان بگیریم.»
هرچند تقیزاده از احتمال بازگشایی مدارس در چند روز آینده خبر میدهد اما با توجه به پیشبینی هواشناسی سیلی که در ۲۶ فروردین ماه تمام میشود، دوباره اردیبهشت ماه به سراغ خوزستان میآید!
سیل اهواز را هم گرفت
سیل به اهواز هم رسید. سیل پیش از رسیدن به مرکز خوزستان، مناطق حاشیهای و روستاها را گرفت. به سمت مراکز شهر راه افتاد. به گزارش «ایران»، دیروز سوسنگرد و شیبان ملتهب بود حالا آب التهاب را به جان اهواز انداخت.
بخشی از سیلی که دیروز اهواز را درگیر کرد، سرریز نهر سلمان بود. سیل شهرک صنعتی، محلات گلدشت، کیانشهر و... را هم گرفت و کارون را در دل شهر هم وارد ماجرا کرد. جادههای ساحلی شهر پر از آب شد. جاده اهواز به اندیمشک را بست. بیمارستان سلامت را هم تخلیه کرد. باعث شد تا دستور تخلیه بیمارستان امام و فاطمه زهرا هم صادر شود. دانشآموزان خوزستانی قرار بود شنبه به مدرسه بروند اما سیل امروز باعث شد تا مسئولان آموزش و پرورش استان، تعطیلی را تا دوشنبه هفته آینده تمدید کنند. سیل پیش از آن هم برای اهواز برنامه داشت.
اهالی منطقه «عین دو» با کمک نیروهای امدادی سعی کردند تا با ایجاد سیلبند و خاکریز از ورود آب به شهر جلوگیری کنند اما آب از آنها گذر کرد و جاده دسترسی به هویزه و سوسنگرد را هم مسدود کرد. همچنین وضعیت سیل خوزستان «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیرکشور را برای سومین بار به این استان کشاند تا از نزدیک بر نحوه اقدامات برای مهار و کنترل طغیان رودخانههای ناشی از آورد سیلاب استانهای بالادست به خوزستان نظارت و مدیریت کند. به گفته «غلامرضا شریعتی» استاندار خوزستان دستور تخلیه مناطق سلیم آباد، عین دو، گلدشت، سادات و تراکتوری در اهواز داده شده و اهالی کیانشهر و ملاشیه نیز برای تخلیه احتمالی در حالت آمادهباش قرار دارند.بر اثر سیلاب اخیر دستور تخلیه ۲۳۴ روستای استان داده شده و بالغ بر ۴۶ هزار نفر سیلزده در اردوگاههای اسکان مستقر شدهاند.
اسهال خونی در میان کودکان سیلزده لرستانی
گرد و غبارِ گل و لای سیل پلدختر، به جان شهروندان افتاد. مشاهدات میدانی نشان میدهد که خروج گل و لای از شهر به کندی صورت میگیرد و این مسأله اجازه نمیدهد تا زیرساختهای شهری تعمیر و ترمیم شوند.
زیرساختهای ارتباطی زیر گل و لای ماندهاند و شهر همچنان با قطعی آب، برق و...درگیر است. همچنین فرسایش خاکی سیل، حجم زیادی از زمینهای زیر کشت جو و گندم را تبدیل به دشتی خاکستری کرد تا پلدختر وارد فاز جدیدی از مشکلات شود. این توده خاکی و شنی حاوی فاضلاب شهرهای مسیر سیل است. کارشناسان و فعالان حوزه محیط زیست با توجه به آورد آلوده سیل و رسوب آنها در زمینهای کشاورزی، نسبت به بروز بیماریهای همه گیر هشدار میدهند. از سوی دیگر ۸ روز از لایروبی شهر پلدختر میگذرد اما تغییر آنچنانی در شهر دیده نمیشود. گروههای زیادی از امدادگران مردمی، هلال احمر، ارتش، نیروهای جهادی و سپاه در حال فعالیت هستند اما بسیاری اعتقاد دارند که لایروبی شهر را باید به دست شرکتهای تخصصی سپرد. ادوات حاضر در شهر جوابگوی حجم خاک نیست. افراد زیادی بیل به دست سعی میکنند تا خاک و گل را از چهره شهر بروبند اما سختی خاکی که دارد به سفتی سیمان میرسد، کار بیلها نیست. دستگاههای تخصصی میخواهد تا زودتر تأسیسات شهری از زیر گل و لای بیرون آورده شود.
آلودگی سیلاب به کمین کودکان سیلزده نشست
چشمهای زیبای کودک پلدختری در روستای «قالبیعلیا» عفونت کردهاست! مادرش میگوید: «دچار اسهال شده است!» اسهال بزرگترها را هم تهدید میکند. برخی از امدادگران که از خارج از منطقه به پلدختر رفتهاند هم درگیر اسهال خونی شدهاند. ماجرا به اسهال خونی ختم نمیشود، بیماریهای قارچی، آفت دهان، لب و چشم هم در میان سیلزدگان و امدادگران دیده شده است.
روستای چم مهر همچنان آب آشامیدنی سالم ندارد. ارتش چند کمپ برای این روستای 1500 نفره ایجاد کرده است. راه دسترسی زمینی را هم برای آنها باز کرد اما به رقم وعدهای که چند روز پیش به روزنامه ایران داده بودند همچنان آب شامیدنی روستا قطع است. همچنان تلاشها برای کشیدن لوله آب شرب و گذر آن از بالای رودخانه «کشکان» توسط نیروهای خودجودش ادامه دارد اما نتیجه بخش نیست. پلدختریها در گفتوگو با «ایران» میگویند: «5 خانواده در انتهای پلدختر همچنان گیر افتادهاند و نان خشک هم برای خوردن
ندارند.»
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر