مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در مطلبی برای یواس‌ای تودی نوشت: «دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا حق داشت که از اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بخواهد بودجه نظامی‌اشان را افزایش دهند اما تحریم‌های جدید آمریکا علیه ترکیه و تهدید به اعمال تحریم‌های بیشتر، یکی از معدود متحدان ناتو را که پیشرفته است، بیگانه می‌کند.

ناتو در سال ۲۰۰۶ یک هدف رسمی برای اعضایش قرار داد تا دو درصد تولید ناخالص داخلی آنها صرف امور نظامی شود. با این حال، هدف مذکور تنها یک "رهنمود" است و تنها شماری از اعضای ناتو در راستای تحقق آن حرکت کردند. در عوض ترکیه متعهد است تا سال ۲۰۲۴ به این هدف برسد و بودجه ما برای تجهیزات نظامی هم‌اکنون بالاتر از رهنمود ۲۰ درصدی ناتو است. ما همچنین یکی از قدیمی‌ترین اعضای ناتو با موقعیت کاملا استراتژیک هستیم که به عنوان نگهبان جبهه جنوبی این ائتلاف و تامین دومین نیروی بزرگ نظامی است.

با این حال تحریم‌های اقتصادی دولت ترامپ علیه ترکیه، موجب اخلال در فضای همکاری می‌شود و این در حالی است که تهدیدهای جهانی می‌طلبد مناسباتی را که ما را به هم مرتبط می‌کند، تقویت کنیم نه تضعیف.   

به عنوان نمونه می‌توان به سوریه اشاره کرد. همزمان با رسیدن این موقعیت به مرحله‌ای حیاتی، ترکیه جزو معدود کشورهایی بود که از حضور گسترده آوارگان استقبال کرد و نقش مهمی در هدایت آینده سیاسی سوریه دارد. همانطور که یکی از مقام‌های عالی‌رتبه وزارت خارجه آمریکا اخیرا در کنگره گفت، ترکیه به نسبت دیگر متحدان در سال‌های گذشته بیشتر خسارات را از تروریسم متحمل شده است و میزبان ۳.۵ میلیون آواره سوری است.

حال آنکه داعش ضربه‌ای سنگین به پیکره خاورمیانه وارد آورده است، آنها همچنان تهدید جهانی مداوم هستند. مقام‌های امنیتی ترکیه هر روز خانه‌ به خانه به دنبال شبه‌نظامیان داعشی هستند که قصد دارند سوریه را به قصد اروپا از مسیر ترکیه ترک کنند. در دو سال گذشته ما صدها مظنون داعشی را بازداشت کرده و به جلوگیری از اشاعه این گروه در پایتخت‌های غربی کمک کرده‌ایم. ترکیه در مقابله با این تهدید در نوک سرنیزه بوده است.

در ضمن پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه میزبان نیروهای آمریکایی‌ است که در خطوط مبارزه با داعش هستند. موقعیت استراتژیک این پایگاه نسبت به پایگاه‌های دیگر این منطقه موجب می‌شود تا نیروهای متحد چند ساعت جلو بیفتند و این تفاوت معناداری در نابودی موفقیت‌آمیز داعش ایجاد می‌کند.

این تصویری که از ایفای نقش ترکیه در جهان ۲۰۱۸ ما ترسیم شد باید به وضوح نشان دهد که ما رژیم سرکشی نبوده و بیدی نیستیم که با این بادها بلرزیم.

تصمیم به دو برابر کردن تعرفه‌های آمریکا برای فولاد و آلومینیوم وارداتی از ترکیه مورد انتقاد قرار گرفته است؛ هم در اروپا و هم آمریکا. در حالی که تحریم‌های اعمال شده با هدف اثرگذاری روی اقتصاد ترکیه است، به منافع کسب و کارهای آمریکایی و اروپایی هم آسیب می‌زند. اتاق بازرگانی آمریکا در بیانیه‌ای صریح به ترامپ هشدار داد که اعمال تعرفه‌ها به اقتصاد آمریکا لطمه خواهد زد و رهبری جهانی آمریکا را تضعیف می‌کند و قاعدتا به کارگران، کشاورزان و مشاغل لطمه می‌زند.

این تنش بی‌ثبات کننده باید متوقف شود. ممکن است آمریکا و ترکیه دیدگاه‌های متفاوتی درباره مسائل مهمی داشته باشند اما به لحاظ استراتژیکی روی طیف گسترده‌ای از مسائل متفق‌القول هستیم. به نفع همه است که ما با دیپلماسی و نه تهدید و تحریک، اختلافاتمان را حل کنیم و نگاهمان به حقایق و چشم‌اندازها باشد.»

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.