طبق دستورالعمل ارزی دوم اردیبهشت از سوی معاون اول رئیس‌جمهوری، ارز حاصل از صادرات و واردات در قالب سامانه نیما مدیریت می‌شود و شرکت‌های پتروشیمی هم متعهد شدند ارز خود را در این سامانه وارد کنند، اما با گذشت حدود سه ماه از این تصمیم نارضایتی شرکت‌های پتروشیمی که عنوان می‌کردند سامانه نیما فسادآور است و باعث ضرر پتروشیمی و سود دلالان می‌شود به گوش رسید.

در نهایت  طی یک هفته گذشته دولت و بانک مرکزی بارها از تدوین بسته جدید ارزی به منظور ساماندهی بازار ارز خبر داده‌اند که قرار است رییس کل بانک مرکزی بعد از نهایی شدن این بسته جزئیات آن را به اطلاع مردم برساند. روز گذشته جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران سه قوه برگزار شد و براساس آنچه که معاون اول رییس جمهوری بعد از این نشست اعلام کرد، بسته جدید ارزی در این جلسه به تصویب رسیده و قرار است امروز نیز در هیات دولت مورد بررسی و تصویب قرار گیرد. بنا بر گفته اسحاق جهانگیری، همتی - رییس کل بانک مرکزی - جزییات بسته جدید ارزی را اعلام می‌کند. آخرین پیگیری‌های ایسنا از این حکایت دارد که به احتمال فراوان تا پایان وقت امروز، همتی در این باره توضیحاتی ارائه خواهد کرد.

با این حال براساس آنچه که تاکنون مسئولان حوزه‌های مختلف از جمله نمایندگان مجلس یا اعضای اتاق بازرگانی اعلام کرده‌اند، اینگونه به نظر می‌رسد که قرار است ارز رسمی حدود ۴۴۰۰ تومانی که تا چندی پیش به همه کالاها اختصاص داشته، از این‌ پس فقط به کالاهای اساسی و حیاتی اختصاص یافته و سایر صادرکنندگان و واردکنندگان با ورود به بازار ثانویه و با نرخ توافقی معاملات خود را انجام دهند.

پتروشیمی‌ها برای ارائه ارز خود دست نگه داشته اند

در این میان شرکت‌های پتروشیمی که همواره یکی از مهم‌ترین و ارزآورترین قعلان اقتصادی بوده اند هم به صورت مستقیم تحت تاثیر تصمیمات جدیدی که در بسته جدید ارزی اتخاذ شده قرار می‌گیرند به طوریکه که یکی از فعالان این حوزه به ایسنا گفت: از زمانی که خبر رونمایی از بسته جدید ارزی به گوش رسیده است تقریبا شرکت‌های پتروشیمی از ارائه ارز خود در سامانه نیما امتناع می‌کنند و منتظر هستند تا جزئیات بسته جدید ارزی مشخص شود. زیرا برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که قرار است به جای اینکه ارز صادراتی پتروشیمی‌ها با نرخ 4200 تومانی معامله شود،طبق بسته جدید ارزی با نرخ 7000 یا 9000 تومانی معامله شود.

به گفته وی پیش از این 90 درصد شرکت‌های پتروشیمی ارز صادراتی خود را در سامانه نیما عرضه می‌کردند و انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی بر عملکرد شرکت‌ها در این حوزه مستقیما نظارت داشت.

امیدواری پتروشیمی‌ها به از بین رفتن فساد در بسته جدید ارزی

از سوی دیگر احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با تاکید بر این‌که هنوز کاملا از محتوای بسته جدید ارزی مطلع نیستیم، گفت: براساس شنیده‌ها در این حد می‌دانم که قرار است در بسته جدید ارزی تصمیماتی گرفته شود که رانت و فساد را از بین ببرند، زیرا در حال حاضر از ارز پتروشیمی‌ها سوء‌استفاده می‌شود و ارز پتروشیمی‌ها یا به افراد خاص تعلق می‌گیرد یا با قیمت‌های دیگری توافق می‌شود. این رانت در بورس کالا هم وجود دارد.

وی ادامه داد: باید حواس دولت در بسته جدید ارزی به تولید هم باشد و سیاستی را اتخاذ و اجرا کنند که رانت را از بین می‌برد. ارز دولتی فقط باید متعلق به کالاهای اساسی و دارو باشد که این موضوع در این بسته دیده شده است. از دیگر مواردی که به نظر می‌رسد در بسته جدید ارزی در نظر گرفته شده، فعال شدن صرافی‌ها و حذف ارز مسافرتی است.

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی تاکید کرد: ارزیابی ما از بسته جدید ارزی این است که این بسته یک حرکت مثبت است.

احتمال تغییر قیمت خوراک

بر اساس این گزارش، شرط شرکت‌های پتروشیمی برای ارائه ارز صادراتی خود در سامانه نیما کاهش قیمت خوراک بود که به نظر می‌رسد این موضوع هم در بسته جدید ارزی تغییراتی داشته باشد. در این راستا مهدوی به این سوال که آیا نرخ خوراک هم در این بسته تغییر خواهد کرد یا نه، پاسخ داد: ظاهرا نرخ خوراک هم تغییر خواهد کرد و افزایش خواهد یافت. البته مشخص نیست به چه میزان و تحت چه شرایطی، زیرا اگر مطابق با ارز بازار باشد هر روز یک قیمت خواهد داشت و محاسبات سخت خواهد شد و در نتیجه واحدهای پتروشیمی دچار مشکل می‌شوند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.