شاخص کل بورس اوراق بهادار بررسی شد
تشکیل روند نزولی کوتاهمدت
در هفته آینده احتمال ادامه کاهش قیمتها در قالب پرده اول از سناریوی کاهشی و با هدف یک میلیون و ۲۱۰ هزار واحد وجود دارد. البته با برخورد به این محدوده قیمتی یا حتی از محدودههای یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد، میتوان امید به بازگشت به مدار صعودی را داشت. با توجه به شرایط بازار و عرضههای هیجانی ادامه ریزش قیمتها در قالب پرده دوم و سوم، دیگر دور از دسترس نیست. با عرضههای هیجانی، پرده دوم از سناریوی کاهشی آغاز میشود. در این مرحله شاخص کل ممکن است تا سطوح یک میلیون واحد نیز ریزش داشته باشد که محدودههای حمایتی بسیار قدرتمندی از جمله یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد و یک میلیون و ۵۰ هزار واحد، میتوانند از رسیدن به این هدف جلوگیری کنند. پرده سوم از سناریوی کاهشی به سطوح کمتر از یک میلیون واحد برای شاخص میپردازد که فعلا نمیتوان در مورد آن اظهار نظر کرد.
مناطق حمایتی، سطوحی از قیمت هستند که در آن احتمالا تقاضاکنندگان سهام زیاد میشوند و ممکن است نقطه پایان روند نزولی و کاهش قیمتها باشند. از طرفی سطوحی که بهعنوان هدف قیمتی، در روند نزولی معرفی میشوند، مناطقی هستند که در آن معاملهگران بلندمدت بازار در سهم حضور دارند و اکثر سفتهبازان در این نقطه از سهم خارج شدهاند، بنابراین در این محدودهها علاوه بر احتمال تقاضای زیاد، ممکن است عرضهکننده سهام نیز از فروش اجتناب کرده و به نوعی در منطقه اشباع فروش که بعد از چند روز تقریبا متوالی کاهش قیمت در آن قرار میگیریم، حضور داریم. همین موضوع ممکن است نقطه پایان کاهش قیمتها باشد. البته تمامی این محدودهها در صورت شکسته شدن به سمت پایین با حجم زیاد میتوانند به سطوح مقاومتی تبدیل شوند.
اگرچه نشانههای نزولی در نمودار شاخص کل بیشتر از نشانههای صعودی است ولی هنوز در مناطق حمایتی میتوان امید به بازگشت این شاخص به مدار صعودی داشت. مسیر افزایش قیمتها بسیار دشوار است و شاخص برای عبور از هر یک از مقاومتها نیاز به قدرت پول دارد. بدون جریان نقدینگی مناسب رسیدن شاخص به محدودههای سقف قبلی تقریبا غیر ممکن است. در صورت افزایش تقاضا در سطوح حمایتی میتوان انتظار داشت فاز اول افزایش قیمتها رخ دهد. در پرده اول از سناریوی افزایشی، شاخص کل با عبور از محدوده مقاومتی یک میلیون و ۳۶۵ هزار واحد، بهدنبال هدف یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد است. در این محدوده عرضهها افزایش پیدا میکند و در صورتی که خریداران بتوانند بر موج افزایش عرضهها پیروز شوند، فاز دوم افزایش قیمتها آغاز خواهد شد. در پرده دوم از سناریوی افزایشی، هدف شاخص یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد خواهد بود. بسیاری از خریداران امروز بازار با رسیدن شاخص کل به این محدوده به دسته فروشندگان ملحق خواهند شد. سطح مقاومتی یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد میتواند مانع رسیدن شاخص به هدف قیمتی این مرحله شود. بعد از عبور شاخص از محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد، مرحله سوم از سناریوی افزایشی آغاز خواهد شد. در این پرده، با ایجاد تقاضای بیشتر در سهام شرکتها، شاخص کل ممکن است تا محدودههای یک میلیون و ۷۵۰ هزار واحد افزایش پیدا کند. در سطح یک میلیون و ۶۸۰ هزار واحد احتمالا بعضی از خریداران سطوح پایین تر که احتمالا از پرده اول یا ابتدای پرده دوم وارد بازار شدند و به درجه ریسکپذیری آنها کم یا نرمال است بهعنوان عرضهکننده ظاهر شده و شناسایی سود کنند. این محدوده بهعنوان سطح مقاومتی بسیار مهمی در پرده سوم افزایش قیمتها معرفی میشود. از نظر آماری، احتمال رخ دادن دو پرده اول از سناریوی افزایشی محتملتر از دو پرده دیگر است. در پرده چهارم، شاخص بهدنبال فتح قله قبلی است که سطح قیمتی ۲ میلیون واحد، بهعنوان مقاومت میتواند مانع رسیدن شاخص به سقف قبلی شود.