شام در مسیر بحران فرقه‌ای؟

ماجرا از آنجا آغاز شد که این تظاهرات به دعوت «غزال غزال»، یک شیخ علوی ساکن خارج از سوریه که ریاست گروهی به نام «شورای عالی اسلامی علویان» در سوریه و خارج از کشور را بر عهده دارد، برگزار شد. او از علویان سوریه خواست تا در راهپیمایی‌های مسالمت‌آمیز گسترده شرکت کنند و کشتارهای اخیر در حمله به مسجد حمص را محکوم و خواستار ایجاد یک سیستم حکومتی فدرال در سوریه شوند. الجزیره به نقل از رسانه‌های سوریه و از قول غزال گزارش داد: «ما جنگ داخلی نمی‌خواهیم و حق ماست که سرنوشت خود را تعیین کنیم». درخواست او به تظاهرات گسترده در مناطق مرکزی و غربی سوریه منجر شد و به دنبال آن درگیری با نیروهای امنیتی کلید خورد.

«رسول سردار عطاس» در گزارشی برای الجزیره نوشت، «به دنبال این تظاهرات، اقدامات امنیتی شدیدی وجود داشت، اما بعد این اعتراضات متشنج شد و درگیری‌ها و زد و خوردها با نیروهای امنیتی آغاز شد». این گزارشگر می‌نویسد، اختلافات هنوز پابرجاست، چه اختلافات سیاسی و چه اختلافات فرقه‌ای یا قومی. بنابراین دولت واقعا برای حفظ وحدت کشور با مشکل مواجه است. این گزارشگر امید داشت که این اعتراضات به زودی به پایان برسد، اما گزارش‌های زنده الجزیره حاکی از این بود که دولت در حال اعزام خودروهای نظامی و نیروهای نظامی بیشتر به نقاط حساس است. برخی از افرادی که الجزیره با آنها صحبت کرده‌ است، از غزال غزال انتقاد می‌کنند و می‌گویند که فراخوان‌های او اقدام برای «تحریکات آشکار» است. گزارشگر الجزیره همچنین افزود: «جنگ داخلی ممکن است تمام شده باشد؛ اما زخم‌ها و جراحات هنوز وجود دارند.» اما واکنش مقام‌های دولت الشرع چه بود؟

الجزیره در گزارش دیگری در همین رابطه [تا لحظه تنظیم خبر] نوشت، مقامات سوری تیراندازی به سمت معترضان را تایید نکردند، اما گفتند که «اوضاع را مهار کرده‌اند». آنها توپ را به زمین رئیس‌جمهور سابق سوریه انداخته و افزودند که «بقایای» دولت سابق اسد، نیروهای دولتی را به حمله به مردم متهم می‌کنند. به گزارش «عروبه جمال»، خبرنگار الجزیره، معترضان تصاویری از غزال غزال را به همراه بنرهایی که از او حمایت می‌کردند، حمل می‌کردند. برخی پلاکاردها خواستار پایان دادن به «سخنان تفرقه انگیز» مقام‌های دولتی بود و برخی دیگر خواستار «پایان کشتار علویان» بود. یک عکاس خبرگزاری آسوشیتدپرس در لاذقیه شاهد بود که مخالفان طرفدار دولت به سمت تظاهرات‌کنندگان علوی سنگ پرتاب می‌کنند؛ درحالی‌که گروهی از معترضان یک مخالف تظاهرات‌کننده را که به سمت آنها رفته بود، کتک زدند. نیروهای امنیتی سعی کردند دو طرف را از هم جدا کنند و برای متفرق کردن آنها تیر هوایی شلیک می‌کردند. برخی تظاهرات‌کنندگان در این درگیری‌ها زخمی شدند. «هدیل صالحه»، یک زن خانه‌دار ۴۰ ساله، گفت: «اولین خواسته ما فدرالیسم برای توقف خونریزی است زیرا خون علویان ارزان نیست و خون سوری‌ها به طور کلی ارزان نیست. ما کشته می‌شویم چون علوی هستیم.»

 در ماه مارس، کمین هواداران اسد علیه نیروهای امنیتی، به چندین روز خشونت انجامید که به کشته شدن صدها نفر منجر شد که اکثر آنها علوی بودند. اگرچه اوضاع آرام شده است، اما از آن زمان تاکنون، علوی‌ها به‌طور پراکنده در حملات فرقه‌ای هدف قرار گرفته‌اند. آنها همچنین از تبعیض در استخدام عمومی از زمان سقوط اسد و بازداشت بدون اتهام مردان جوان علوی شکایت دارند.