احمد الشرع ۱۹ آبان با ترامپ در واشنگتن دیدار خواهد کرد؛

جهادی پیشین؛ مهمان کاخ سفید

شماره روزنامه: ۶۴۲۶ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۲۲۵۵۶۴ دنیا

دنیای اقتصاد : تام باراک، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه، در حاشیه کنفرانس «گفت‌وگوی منامه» اعلام کرد که احمد الشرع، رئیس‌جمهور سوریه، در تاریخ ۱۰نوامبر (۱۹ آبان) در واشنگتن با دونالد ترامپ دیدار خواهد کرد تا سوریه رسما به ائتلاف جهانی ضد داعش بپیوندد.

جهادی پیشین؛ مهمان کاخ سفید

این دیدار که اولین حضور یک رئیس کشور سوری در کاخ سفید است، نقطه اوج تحول الشرع از یک فرمانده جهادی به یک دولتمرد به شمار می‌رود. روند این تحول پیش از این با دیدار الشرع و ترامپ در حاشیه نشست شورای همکاری خلیج فارس در عربستان سعودی در ماه مه (که اولین ملاقات رهبران دو کشور در ۲۵ سال گذشته بود) و سخنرانی او در مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر، شتاب گرفته بود.

پیشینه پیچیده احمد الشرع این دیدار را بیش از پیش مورد توجه قرار می‌دهد. او زمانی رهبری شاخه القاعده در سوریه را بر عهده داشت و آمریکا جایزه‌ای ۱۰‌میلیون دلاری برای دستگیری‌اش تعیین کرده بود.با این حال، گروه تحت رهبری او یک دهه پیش از شبکه القاعده جدا شد و بعدها به یکی از دشمنان اصلی گروه داعش در سوریه تبدیل شد. او حتی سابقه جنگ با نیروهای آمریکایی در عراق و چند سال حبس در زندان‌های آمریکا را در کارنامه دارد.

البته همان‌طور که المانیتور در گزارش اخیر ذکر کرده، این اقدام (پیوستن به ائتلاف)، در واقع رسمی‌سازی همکاری‌ای است که نزدیک به یک دهه به‌صورت محرمانه میان الشرع و آمریکا علیه داعش و القاعده در جریان بوده است.گروه تحت رهبری الشرع، هیئت تحریرالشام، از سال۲۰۱۳ به‌طور فعال با داعش در میدان نبرد می‌جنگید و اطلاعات کلیدی در اختیار آمریکا قرار می‌داد. پیوستن به ائتلاف، گامی کلیدی در تلاش‌های دولت ترامپ و شخص باراک برای متقاعد کردن کنگره آمریکا به لغو کامل تحریم‌های «قانون سزار» است. این تحریم‌ها مانع اصلی سرمایه‌گذاری خارجی برای بازسازی سوریه هستند. باراک ابراز امیدواری کرد که این توافق، در کنار پیشرفت در دو مذاکره کلیدی دیگر، کنگره را مجاب به لغو تحریم‌ها از طریق NDAA (لایحه اختیارات دفاع ملی) کند. این مذاکرات شامل موارد زیر است:

۱. توافق با اسرائیل: پیشرفت در ترتیبات امنیتی بر اساس توافق آتش‌بس۱۹۷۴ که سوریه امیدوار است به عقب‌نشینی اسرائیل به مواضع پیش از سقوط اسد منجر شود. 

۲. توافق با نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF): مذاکرات برای ادغام مناطق تحت کنترل کردها در ساختار کشور.

با این حال، چالش‌ها همچنان پابرجا هستند. خطر ظهور مجدد داعش  و اختلافات بر سر ساختار فرماندهی SDF که هنوز به‌طور کامل حل نشده است. 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن