رهبران جهان کدام رئیسجمهور را ترجیح میدهند؟
نگاه از بیرون به انتخابات آمریکا
ولادیمیر پوتین، روسیه
درحالیکه رهبر روسیه - شاید به شوخی - گفته است که ممکن است هریس را بهعنوان رئیسجمهور ترجیح دهد، بسیاری از قرائن نشان میدهد که پوتین در واقع از پیروزی ترامپ حمایت میکند. تیموتی اش، یکی از کارشناسان برنامه روسیه و اوراسیا در چتمهاوس به الجزیره گفت: «پوتین به دلایل مختلف ترامپ را بهعنوان رئیسجمهور دوست دارد.» او گفت: «اولا، پوتین فکر میکند ترامپ در قبال روسیه نرم است و به او دست میدهد تا درباره اوکراین کمک حالش باشد؛ این یعنی کاهش حمایت نظامی از اوکراین و لغو تحریمها علیه روسیه.» او ادامه داد: «فکر میکنم پوتین به ترامپ که نگاه میکند، تصویری از خود در آینه میبیند، یک فرد مستبد و دیوانه. او احتمالا فکر میکند ترامپ را درک میکند.» این کارشناس میگوید: «علاوه بر این، پوتین از سیستم دموکراسی بازار لیبرال غربی «نفرت» دارد و رهبر روسیه فکر میکند ترامپ همان نسخه پیشین است و به کاشتن نفاق و هرجومرج ادامه خواهد داد و نهادهایی مانند ناتو و اتحادیه اروپا را تضعیف میکند.
شیجینپینگ؛ چین
شی هنوز بهطور رسمی کسی را مورد حمایت قرار نداده است. همانند روسیه، هم دموکراتها و هم جمهوریخواهان موضع سختی در قبال چین اتخاذ کردهاند. ترامپ در دوران ریاستجمهوری خود جنگ تجاری را با چین آغاز کرد و در سال ۲۰۱۸ بر ۲۵۰میلیارد دلار از کالاهای چینی تعرفه وضع کرد. به نظر نمیرسد که ترامپ در صورت انتخاب شدن از مواضع خود عقبنشینی کند؛ در عین حال که دموکراتها همچنان میتوانند علیه نفوذ فزاینده چین در سراسر جهان ائتلاف بهوجود بیاورند. وقتی بایدن رئیسجمهور شد، تعرفههای ترامپ را حفظ کرد. علاوه بر این، در ۱۳سپتامبر سال جاری، دولت بایدن افزایش تعرفهها را بر برخی محصولات ساخت چین اعلام کرد. در صورت پیروزی هریس، انتظار میرود که او با سیاست بایدن در قبال چین رفتار کند. نه ترامپ و نه هریس به جزئیات درباره اینکه مواضعشان در صورت انتخاب شدنشان در قبال چین چه خواهد بود، نپرداختهاند. بهرغم جنگ تجاری ترامپ، او به رابطه خوب خود با شی میبالید. پس از اینکه ترامپ در ۱۴ژوئیه از یک سوءقصد جان سالم به در برد، گفت که رهبران جهان با او تماس گرفتهاند. ترامپ تصریح کرد: «من با رئیسجمهور شی خیلی خوب کنار آمدم.» ترامپ در یک گردهمایی هم گفت: «او مرد فوقالعادهای است.» جیا چینگگو، رئیس سابق دانشکده مطالعات بینالملل در دانشگاه پکن میگوید: «در پشت صحنه، مقامات چینی ممکن است کمی به سمت هریس متمایل شوند.»
بنیامین نتانیاهو
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، علنا از هیچ یک از نامزدها حمایت نکرده است. با این حال، بهطور گسترده اعتقاد بر این است که او به سمت پیروزی ترامپ تمایل دارد. نتانیاهو در دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ با او رابطه بسیار خوبی داشت. در سال۲۰۱۹، ترامپ در شورای اسرائیلی-آمریکایی گفت: «یهودیان هرگز دوستی بهتر از رئیسجمهور فعلی آمریکا در کاخ سفید نداشتهاند.» این احساسات متقابل بود. نتانیاهو در بیانیهای در سال۲۰۲۰ گفت که ترامپ «بزرگترین دوستی است که اسرائیل تا به حال در کاخ سفید داشته است.» روابط ترامپ و نتانیاهو پس از انتخاب بایدن تیره شد. وقتی بایدن سوگند یاد کرد، نتانیاهو به او تبریک گفت. ترامپ در مصاحبهای گفت که احساس میکند بهخاطر این موضوع به او خیانت شده است.
با این حال، نخستوزیر اسرائیل تلاشهایی را برای احیای مجدد پیوند قدیمی انجام داده است. نتانیاهو در جریان سفر به آمریکا در ماه ژوئیه امسال، از ترامپ در اقامتگاه مارالاگو در فلوریدا دیدن کرد. آکسیوس گزارش داد که یکی از متحدان نتانیاهو حتی قبل از دیدار این دو به مارالاگو سفر کرده بود تا قطعاتی از کتاب نتانیاهو را بخواند که در آن از ترامپ تمجید کرده است. نخستوزیر اسرائیل همچنین ویدئویی را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد که در آن از سوءقصد به ترامپ در تجمعی در پنسیلوانیا در ماه ژوئیه ابراز تعجب کرد که این ویدئو توسط ترامپ در شبکه اجتماعی خود یعنی تروثسوشال بازنشر شد. در عین حال، دولت بایدن در بحبوحه جنگ اسرائیل علیه غزه، جایی که طبق گزارش آژانس بشردوستانه سازمان ملل متحد OCHA تا ۲۹ اکتبر، ۴۳هزار و ۶۱فلسطینی جان باختهاند، به کابینه نتانیاهو کمکهای دیپلماتیک و نظامی تزلزلناپذیری نشان داده است.
از زمان آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه در ۷اکتبر سال گذشته، دولت بایدن میلیاردها دلار کمک نظامی به اسرائیل ارسال کرده است. ۴اکتبر گذشته، بایدن در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که نمیداند آیا نتانیاهو عمدا توافق آتشبس در غزه را امضا نمیکند یا نه، اما برخی از گزارشها نشان میدهد که نخستوزیر اسرائیل برای تاثیرگذاری در انتخابات آمریکا (و احتمالا پیروزی ترامپ) از امضای آتشبس خودداری میکند. رئیسجمهور آمریکا میگوید: «هیچ دولتی به اندازه من به اسرائیل کمک نکرده است. هیچکدام، هیچکدام، هیچکدام! و من فکر میکنم بیبی باید این را به خاطر داشته باشد.»
اروپا و رهبران ناتو
اکثریت رهبران اروپایی هریس را بهعنوان رئیسجمهور ایالات متحده ترجیح میدهند. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان به خبرنگاران گفت: «من او را به خوبی میشناسم، او مطمئنا رئیسجمهور خوبی خواهد بود.» ترامپ چندین بار تهدید به خروج از ناتو کرده است. با این حال، پولیتیکو گزارش داد که مشاوران امنیت ملی و کارشناسان دفاعی او میگویند بعید است که او از ائتلاف خارج شود.
نارندرا مودی، هندوستان
درحالیکه نارندرا مودی، نخستوزیر هند در دوران ریاستجمهوری ترامپ رابطه نزدیکی با ترامپ داشت، مودی همچنین یکی از اولین رهبران جهان بود که پیروزی بایدن را در انتخابات سال۲۰۲۰ تبریک گفت. چیتیج باجپای، پژوهشگر ارشد آسیای جنوبی، برنامه آسیا-اقیانوسیه در اندیشکده چتمهاوس مستقر در بریتانیا، به الجزیره گفت: «من معتقد نیستم که مودی ترجیح زیادی برای یک نامزد نسبت به نامزد دیگر داشته باشد.» باجپایی ادامه داد: «درجات بالایی از اجماع دو حزبی در واشنگتن درباره تعمیق روابط با هند و تلقی آن بهعنوان یک شریک راهبردی بلندمدت وجود دارد.»
ژاپن
بر اساس تحلیل منتشرشده توسط وبسایت ژاپنی «نیپون کامونیکیشن»، برای متحد آمریکا، ژاپن، پیروزی ترامپ ممکن است به این معنا باشد که او تمرکز خود را به سیاست داخلی معطوف کرده و همکاری با ژاپن را کاهش میدهد، تعرفهها را افزایش میدهد و همچنین انتظار دارد ژاپن هزینههای نظامی خود را افزایش دهد. با این حال ژاپن با افراد نزدیک به ترامپ از جمله بیل هاگرتی، سفیر سابق ارتباط برقرار کردهاند، فردی که گفته میشود نامزد مهم وزارت خارجه در دولت ترامپ خواهد بود.
استرالیا
بن دوهرتی، خبرنگار استرالیایی برای گاردین نوشت: «برای استرالیا، پیروزی ترامپ سوالات زیادی را ایجاد خواهد کرد.» دوهرتی افزود که بسیاری در استرالیا بر این باورند که ترامپ در صورت انتخاب مجدد، احتمالا از توافق پاریس خارج خواهد شد که میتواند نفوذ ائتلاف غیررسمی آب و هوا، گروه آمبرلا، که استرالیا بخشی از آن است را تضعیف کند. استرالیا همچنین با چین رابطه تجاری دارد و پیروزی ترامپ میتواند به معنای جنگ تجاری با چین باشد که این برای اقتصاد استرالیا مضر است.
کرهجنوبی
کرهجنوبی متحد اصلی ایالات متحده در اقیانوس هند و اقیانوس آرام است. درحالیکه رئیسجمهور این کشور، یون سوک یول، به صراحت از یک نامزد حمایت نکرده است، روابط بین کرهجنوبی و ایالات متحده در دوران بایدن شکوفا شده است. در تحلیلی که در موسسه بروکنیگز منتشر شد، گفته شده است که کرهجنوبی در دولت ترامپ از اینکه به اندازه کافی در امور نظامی مشارکت نداشته، ناراحت است. از سوی دیگر، «دولت بایدن برای مقابله با تهدید هستهای کره شمالی کار چندانی انجام نداده است. ادوارد هاول، مدرس روابط بینالملل در دانشگاه آکسفورد، به الجزیره گفت: با این حال، بایدن بر تقویت روابط دوجانبه و سه جانبه بین واشنگتن، توکیو و سئول متمرکز شده است.