«معامله بزرگ» در منطقه با کوهی از مشکلات مواجه شد
بیمیلی اعراب برای طرح «غزه پس از جنگ»
اسرائیل اگرچه متعهد شده که این گروه شبهنظامی را از میان ببرد، اما هیچ برنامهای را با حمایت ایالات متحده برای آینده امضا نکرده است. بلینکن گفت: «کارهای زیادی روی آن طرح انجام شده است. باید کارهای بیشتری انجام شود تا بتوانیم آماده باشیم. در عین حال، من فکر میکنم واضح است که در غیاب یک افق سیاسی واقعی برای فلسطینیها، داشتن یک برنامه منسجم برای خود غزه، اگر نگوییم غیرممکن، بسیار سختتر خواهد بود. بنابراین ما در حال کار روی آن هم هستیم.» بیمیلی کشورهای عربی به تعهد به تامین نیرو یا کمک مالی برای غزه بلافاصله پس از اظهارات بلینکن آشکار شد، آنگاه که وزرای خارجه مصر، اردن و عربستان گفتند که قبل از اینکه با مشارکت در هر عملیات حفظ صلحی موافقت کنند، باید شفافیت در این زمینه رسیدن به کشور فلسطین وجود داشته باشد. آنها به مقیاس ویرانی در غزه و این احتمال اشاره کردند که نیروهای خارجی بدون برنامهای قابل اجرا برای صلح پایدار بهعنوان اشغالگران جدید دیده میشوند.
ایمن الصفدی، وزیر امور خارجه اردن گفت: «هرکسی که به آنجا میرود، اگر دیده یا تصور شود که این نیرو برای تحکیم بدبختیای که این جنگ ایجاد کرده به آنجا رفته است، بهعنوان دشمن دیده میشود. من فکر میکنم هیچکس نمیخواهد بخشی از این پیکربندی باشد.» شاهزاده فیصل بنفرحان آلسعود، وزیر امور خارجه عربستان سعودی از بیان اینکه آیا کشورش به یک نیروی امنیتی بدون تعهد به راهحل دو کشوری از سوی اسرائیل کمک خواهد کرد یا خیر، خودداری کرد؛ ایدهای که کابینه نتانیاهو را ملزم به تغییر موضع خود میکند. او گفت: «این امر عملا آن را قابل دوامتر میکند؛ زیرا این به آن معناست که هر کسی وارد آنجا شود -چه یک نیروی بینالمللی زیر نظر سازمان ملل باشد، چه نیروهای مختلط از برخی کشورها که مایلند باشند- آن نیرو هر چه باشد، اعتبار لازم برای مشارکت در میدان را خواهد داشت.»
اندکی پس از آنکه اسرائیل کارزار خود را علیه حماس آغاز کرد، دولت بایدن تصمیم گرفت تا طرحی را برای تامین امنیت و حکومت در غزه پس از جنگ ایجاد کند. مقامات آمریکایی پیشنهاد کردهاند که تشکیلات خودگردان فلسطینی احیا شده -نهادی که اکنون بخشهایی از کرانه باختری را اداره میکند - ممکن است کنترل غزه را در دست بگیرد. آنها مشارکت «روز بعد» از سوی همسایگان عرب را بهعنوان بخشی از یک توافق بزرگتر پیشبینی میکنند که شامل عادیسازی بین اسرائیل و عربستان و چارچوبی الزام آور برای یک کشور نهایی فلسطینی میشود. مقامات میگویند در حال پیشرفت در دستیابی به خطوط کلی یک معامله هستند.
اما تنظیم و سازمان دادن به یک معامله بزرگ با انبوهی از مشکلات مواجه است. اسرائیلیها و بسیاری از فلسطینیها، تشکیلات خودگردان فلسطین را فاسد و ناتوان میدانند. حماس احتمالا بهعنوان یک گروه شورشی جان به در میبرد. مهمتر از همه، کابینه راست افراطی نتانیاهو همچنان مخالف تشکیل کشور فلسطینی و واگذاری اراضی است و بهطور بالقوه توافقی را که نزدیکترین متحد اسرائیل، یعنی ایالات متحده، به دنبال دستیابی به آن است، محکوم میکند. سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر، تمایل کشورش برای مشارکت را - با یک هشدار بزرگ – مورد تصدیق قرار داد. او گفت: «البته، ما حاضریم به هر شکلی که باشد، بهطور کامل نقش ایفا کنیم. اما این نقش و آنچه که ما از نظر خطرات و مزایا میپذیریم، منوط به ارزیابی کلی نتیجه نهایی و سازگاری آن با اهداف ما خواهد بود.»
بلینکن گفت که حل مساله حکومت و حکمرانی در غزه مستلزم تضمین این است که فلسطینیها «آرزوهای مشروع خود را برای ایجاد کشور خودشان برآورده کنند.» اما او این چالش را امیدوارانه به تصویر کشید. بلینکن گفت: «من فکر میکنم بسیاری از این چیزها قابل دستیابی هستند؛ اما ما هنوز کار زیادی برای انجام دادن داریم. با این حال، بگذارید چیز دیگری بگویم: من فکر میکنم که ما واقعا نمیتوانیم برای کل منطقه و همچنین برای اسرائیلیها و فلسطینیها بهویژه به دنبال پیشرفت سریع باشیم.» «آرون دیوید میلر»، دیپلمات قدیمی آمریکایی که اکنون در بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی کار میکند، گفت که «بهای پذیرش» برای کشورهای عربی برای مشارکت در غزه پسا جنگ – حمایت اسرائیل از تشکیل کشور فلسطین – ممکن است اکنون فراتر از توان ایالات متحده باشد.
وزرای عرب از اسرائیل بهخاطر رد فوری مساله «دولت فلسطینی» انتقاد کردند. صفدی گفت: «چالشی که ما داریم این است که اکنون شریکی در اسرائیل نداریم.» توقف بلینکن در ریاض پیش از سفر برنامهریزیشده به اردن و اسرائیل انجام شد؛ جاییکه وی بر افزایش کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان نیازمند در غزه تمرکز کرد. گفتوگوهای او در عربستان بر تلاش مداوم برای میانجیگری بهمنظور آتشبس و توافق آزادسازی گروگانها بین اسرائیل و حماس متمرکز شد. بلینکن از حماس خواست تا پیشنهاد اخیر اسرائیل را بپذیرد؛ پیشنهادی که او آن را «فوقالعاده، فوقالعاده سخاوتمندانه» خواند. بلینکن افزود: «تنها چیزی که بین مردم غزه و آتشبس وجود دارد، حماس است. آنها باید تصمیم بگیرند و باید سریع تصمیم بگیرند.»