برخی کارخانههای خودروسازی بهدلیل کمبود قطعات تعطیل شدند
بحران دریای سرخ به اروپا رسید
اما کشتیهای متصل به بیش از دهها کشور هدف قرار گرفتهاند و سخنگوی حوثیها این هفته گفت که آنها «همه کشتیهای آمریکایی و انگلیسی» را اهداف دشمن میدانند. تاکنون پریشانی و آشفتگی فراگیر بوده است. در دو هفته اول ژانویه امسال حدود ۱۵۰کشتی از کانال سوئز که در انتهای شمال غربی دریای سرخ قرار دارد، عبور کردند. بر اساس یک پلتفرم دادههای دریایی به نام «Marine Traffic»، این رقم از بیش از ۴۰۰ مورد در همان زمان در سال گذشته کاهش یافته است. این مسیرهای انحرافی و حملات حوثیها، بهرغم حملات هوایی ایالات متحده و متحدانش علیه حوثیها (ارتش یمن) همچنان ادامه دارد. چند صباحی است که آمریکا و متحدانش حملات هوایی علیه حوثیها (ارتش یمن) را آغاز کردهاند.
شرکتهای حملونقل، برای پوشش هزینههای اضافی کشتیرانی در اطراف آفریقا، قیمتهایی را که برای بردن یک کانتینر از آسیا به اروپا میگیرند، سهبرابر کردهاند. مالکان کشتیهای باری که هنوز از دریای سرخ استفاده میکنند، عمدتا مالکان نفتکشها، با افزایش حق بیمه مواجه شدهاند. نرخ کانتینرها هنوز به اندازه دوران همهگیری ویروس کرونا افزایش نیافته است. اما خردهفروشانی مانند آیکیا هشدار دادهاند که اجتناب از کانال سوئز میتواند ورود کالاها به فروشگاهها را به تاخیر بیندازد. برخی از کارخانههای خودروسازی در اروپا مجبور شدهاند برای مدت کوتاهی فعالیت خود را درحالیکه منتظر قطعات آسیایی هستند، متوقف کنند. این میتواند تورم را بدتر کند. جی پی.مورگان روز پنجشنبه تخمین زد که در صورت ادامه اختلالات حملونقل، قیمت کالاها در سراسر جهان در نیمه اول سال جاری ۰.۷درصد افزایش خواهد یافت.
گفته میشود کشتی کانتینری با پرچم سنگاپور در ۱۵نوامبر از سنگاپور به سمت اسلوونی حرکت کرد. ۱۲روز بعد، این کشتی با عبور از دریای سرخ و کانال سوئز، تازه به بندر سعید در مصر رسید. در راه بازگشت به سنگاپور، بار دیگر در ۱۷دسامبر به بندر سعید رسید. اما با تشدید حملات حوثیها، سپس چرخشی را انجام داد و به جای آن به دور آفریقا سفر کرد و تنها در همین جمعه، به سنگاپور بازگشت. این کشتی دقیقا یک ماه کامل دریانوردی داشت. دریای سرخ و کانال سوئز در دو سال گذشته نه تنها برای کشتیهایی که کالاهای بین آسیا و اروپا را حمل میکنند، بلکه برای محمولههای نفت و گاز طبیعی مایع نیز اهمیت فزایندهای پیدا کردهاند. کشورهای اروپایی پس از حمله روسیه به اوکراین در سال۲۰۲۲، تلاش کردند تا خرید سوخت از روسیه را متوقف کنند.
بنابراین روسیه نفتی را که از طریق کانال سوئز ارسال میکرد، بیشتر به هند میفرستد؛ درحالیکه اروپا خرید گاز طبیعی از خاورمیانه و همچنین از طریق کانال سوئز را افزایش داده است. به گفته اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، حدود ۱۲درصد از نفت حملشده در سراسر جهان توسط تانکرها و تقریبا به همان اندازه از گاز طبیعی مایع جهان از دریای سرخ عبور میکند. در دریای سرخ کشتیهای متصل به بیش از دهها کشور هدف قرار گرفتهاند؛ درحالیکه هیچ کشته یا زخمی در این حملات تایید نشده است، برخی از کشتیها آسیب دیدهاند. کشتی گلکسی لیدر در ماه نوامبر ضبط و به یمن منتقل شد. خدمه ۲۵نفره آن که عمدتا فیلیپینی هستند، در حال حاضر در آنجا بازداشت شدهاند. نیروی دریایی ایالات متحده بسیاری از پهپادها و موشکها را قبل از رسیدن به اهداف خود سرنگون کرده است و از آسیب جدی به کشتیهای تجاری جلوگیری میکند. اما رهگیری پهپادهای ارزانقیمت و موشکهای ارزانقیمت با جتهای جنگنده پیشرفته و سایر سختافزارهای نظامی برای آمریکا و متحدانش پرهزینه است.