بایدن بارها پوتین را به خاطر کشاندن اروپا به جنونی در مقیاسی که از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون دیده نشده است، سرزنش می‌کند. او مدعی شد: «صدها هزار کشته یا زخمی و کل شهرها ویران شده‌اند.» رئیس‌جمهوری آمریکا، رهبر روسیه را به جنایات گسترده متهم کرد و از جهان خواست در مقابل او و دیگر «ظالمان» بایستند. بایدن روز سه‌شنبه طی یک سخنرانی در زیر باران سرد در مقابل جمعیت مشتاق هزاران نفری که پرچم‌های آمریکا و اوکراین را در قلعه سلطنتی در ورشو به دست داشتند، گفت: «خودکامگان فقط یک کلمه می‌فهمند: نه، نه، نه.» وی ادامه داد: «رئیس‌جمهور پوتین این جنگ را انتخاب کرد. ادامه هر روز جنگ انتخاب اوست. او می‌تواند جنگ را با یک کلمه به پایان برساند.» پوتین انتظار داشت که کی‌یف، پایتخت اوکراین، به دست روسیه بیفتد؛ اما «کی‌یف سرپا است.»

بایدن که از سفر به کی‌یف بسیار سرحال به‌نظر می‌رسید، ادامه داد: «این مبارزه ادامه دارد و روزهای سخت و بسیار تلخ، پیروزی‌ها و تراژدی‌ها ادامه خواهد داشت.» پوتین در مسکو، اوایل روز سه‌شنبه، با ایراد سخنرانی سالانه درباره وضعیت کشور، ایالات متحده و متحدانش را به‌دلیل تبدیل مناقشه اوکراین به یک «تقابل جهانی» سرزنش کرد. او با اعلام تعلیق مشارکت روسیه در آخرین معاهده هسته‌ای باقی‌مانده با آمریکا، درام پرمخاطره جنگ سرد را از نو در اذهان زنده کرد.

خط و نشان دو رهبر

هر دو رهبر در فاصله ۷۰۰مایلی برای هم خط و نشان کشیدند. البته بایدن مانند مارس سال گذشته، پوتین را جنایتکار جنگی خطاب نکرد؛ اما مجموعه‌ای از اتهامات را علیه پوتین مطرح کرد، از جمله گروگان گرفتن کودکان اوکراینی و تلاش برای دزدیدن آینده کشور اوکراین و اینکه برای ماه‌ها صادرات غلات اوکراین را قطع کرد و باعث کمبود غذا در جهان شد. او گفت: «پوتین تلاش کرد جهان را گرسنگی بکشد.» این دو سخنرانی در مقطع حساسی برگزار شد؛ درحالی‌که متحدان اروپایی از یک سال پیش، بسیار موثرتر از آنچه انتظار می‌رفت کنار هم قرار گرفتند، در کنفرانس امنیتی مونیخ شبهاتی به این همگرایی وارد شد. در این کنفرانس نشانه‌هایی وجود داشت که نشان می‌دهد بسیاری از رهبران اروپایی از خود می‌پرسند آیا می‌توانند سطح فعلی هزینه‌ها را تقبل کنند یا خیر؟

بایدن روحیه مردم مولداوی، یک جمهوری شوروی سابق را به‌دلیل داشتن عزم برای «زندگی در آزادی» تحسین و گوشزد کرد که چگونه لهستانی‌ها برای چندین دهه «زیر مشت آهنین حکومت کمونیستی» زندگی و آن را تحمل کردند. او گفت که مولداوی، لهستان و ناراضیان طرفدار دموکراسی در بلاروس، عطش آزادی در مواجهه با رژیم‌های سرکوبگر را نشان می‌دهند. بایدن اذعان کرد که وقتی جنگ شروع شد سوالات واقعی درباره اینکه آیا کشورهای دموکراتیک اروپا و جهان در برابر این چالش ایستادگی خواهند کرد، وجود داشت. او گفت که اکنون به این سوالات پاسخ داده شده است. بایدن در جمع مردم لهستان افزود: «بله، ما از حاکمیت دموکراسی دفاع خواهیم کرد و این کار را هم انجام دادیم.» او تصریح کرد: «بله، ما از حق مردم برای زندگی عاری از تجاوز دفاع می‌کنیم و این کار را هم کردیم. ما برای دموکراسی دفاع خواهیم کرد و این کار را کردیم.»