شرق آسیا به میزبان هماوردی غرب و شرق تبدیل میشود
مانور اعلامنشده چین و روسیه
یک مقام ارشد آمریکایی به شرط فاش نشدن نام بلافاصله در مصاحبهای پس از آغاز رزمایش گفت: بمبافکنها اوایل روز سهشنبه بر فراز دریای ژاپن به پرواز درآمدند و به سمت جنوب به سوی دریای چین شرقی و دریای فیلیپین ادامه مسیر دادند. کرهجنوبی ساعاتی بعد با صدور بیانیهای با تایید این رزمایش اعلام کرد که دو هواپیمای نظامی چین و چهار هواپیمای جنگی روسیه بدون نفوذ به حریم هوایی این کشور وارد منطقه شناسایی پدافند هوایی این کشور در سواحل شرقی شدند. تمرینات مشترک که شامل بمبافکنهای استراتژیک میشود، پیچیده بوده و معمولا از قبل برنامهریزی میشوند.
این مقام آمریکایی همچنین گفت که نهادهای آمریکایی شواهدی در اختیار دارند که نشان میدهد کشتیهای نیروی دریایی چین به احتمال زیاد در این رزمایش مشترک شرکت کردهاند. در اظهارات این مقام آمریکایی آمده است که ارتش کرهجنوبی قبل از ورود بمبافکن های چینی و روسی به منطقه، جتهای جنگنده خود را اعزام کرده و «تدابیر تاکتیکی را برای محافظت در برابر شرایط اضطراری اتخاذ کرده است.» ارتش ژاپن اعلام کرد که هنگام پرواز هواپیماهای جنگی چین و روسیه در مجاورت حریم هوایی ژاپن، جتهای جنگنده را برای هشدار به بمبافکنها و نظارت بر آنها اعزام کرده است. گفته شده است که آنها به خاک ژاپن نفوذ نکردند. «نوبو کیشی» وزیر دفاع ژاپن به خبرنگاران گفت: «ما تمرین نظامی انجامشده در بحبوحه نشست بین ژاپن، ایالات متحده، استرالیا و هند را برای نمایش قدرت علیه ژاپن که میزبان این نشست بود، میدانیم. همچنین برگزاری این فعالیت در بحبوحه اجلاس چهارجانبه، بیش از سایر رزمایشهای گذشته تحریکآمیز تلقی میشود.»
این مقام آمریکایی افزود: «زمانی که جامعه بینالمللی به حمله روسیه به اوکراین پاسخ میدهد، چین همراه با روسیه دست به عمل میزند. ما نگران هستیم و نمیتوانیم آن را نادیده بگیریم.» وزارت دفاع چین بلافاصله پس از انتشار بیانیههای کرهجنوبی و ژاپن در یک حساب رسمی در شبکههای اجتماعی این رزمایش را تایید کرد. ژاپن، کرهجنوبی و استرالیا از ایالات متحده و اتحادیه اروپا در مخالفت با حمله روسیه به اوکراین حمایت کردهاند و در حال هماهنگی با این کشورها برای تحریم روسیه هستند. کرهجنوبی اعلام کرد که خرید نفت از روسیه را کاهش میدهد. هند که چندین دهه روابط استراتژیک با روسیه دارد و برای تجهیزات نظامی به مسکو متکی است، موضع بیطرفی اتخاذ کرده و خرید نفت روسیه را افزایش داده است.
صبح سهشنبه، در آغاز نشستهای میان رهبران کشورهای «کواد»، فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن هنگام صحبت درباره جنگ اوکراین درحالیکه در کنار دیگر رهبران ایستاده بود، بر لزوم اجتناب از درگیریهای احتمالی در آسیا تاکید کرد. اشاره او به تنش میان تایوان و چین بود. او گفت: «از سپتامبر گذشته که آخرین دیدارمان برگزار شد، در جهان حادثه بزرگی رخ داده و در این پروسه نظم بینالمللی مبتنی بر حاکمیت قانون متزلزل شده است. حمله روسیه به اوکراین اصولی را که در منشور ملل متحد ذکر شده است، به چالش میکشد. ما هرگز و هرگز نباید اجازه دهیم که یک حادثه مشابه در هند و پاسیفیک رخ دهد.» پکن در طول جنگ با حمایت دیپلماتیک و لفظی از مسکو حمایت کرده است. این کشور پیوسته سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را محکوم کرده و اظهارات پوتین مبنی بر اینکه گسترش ائتلاف تهدیدی برای ثبات جهانی است و او را برای حمله به اوکراین تحریک کرده، تکرار کرده است.