تحریم‌های سخت علیه بلاروس

شورای اتحادیه اروپا در قطعنامه نشست ویژه برای بررسی این حادثه، از بلاروس خواست تا فورا رومن پروتاسویچ و سوفیا ساپگا، دو روزنامه‌نگار مسافر این هواپیما را آزاد کند. رهبران ۲۷ کشور اروپایی ضمن درخواست از ایکائو برای بررسی دقیق این حادثه «بی‌سابقه» از قصد خود برای اعمال تحریم‌های سیاسی و اقتصادی بیشتر علیه بلاروس خبر داده است.

برخلاف روسیه تنها حامی بلاروس در این ماجرا که واکنش کشورهای غربی به این حادثه را «تکان‌دهنده» و اقدام بلاروس را «عقلانی» توصیف کرده، این اقدام نگرانی‌های جدی غرب را درباره آینده «ایمنی» پروازهای بین‌المللی بر فراز کشورهایی همچون بلاروس به وجود آورده است.

بر اساس بیانیه مشترک، رهبران اتحادیه اروپا در بروکسل خواستار ممنوعیت پروازهای هواپیمایی بلاروس از حریم هوایی بلوک ۲۷ کشور شدند و از شرکت‌های هواپیمایی مستقر در اتحادیه اروپا خواستند که از پرواز بر فراز این جمهوری شوروی سابق جلوگیری کنند. الکساندر دو کرو، نخست‌وزیر بلژیک پیش از نشست اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت: «این واکنش باید سریع و شدید باشد.» وزیر امور خارجه ایرلند هم با استفاده از زبانی که مورد تایید تعداد دیگری از کشورهای اتحادیه اروپا قرار گرفت، گفت: «این در واقع یک دزدی دریایی-هواپیمایی بود که توسط دولت حمایت می‌شد.

انگلیس گفت که به شرکت‌های هواپیمایی‌اش دستور می‌دهد پروازهای خود را بر فراز بلاروس متوقف کنند و مجوز هوایی شرکت هواپیمایی ملی بلاروس، بلویا را با قید فوریت به حالت تعلیق درمی‌آورد. خبرگزاری هلندی ANP گزارش داد، KLM بازوی هلندی شرکت هواپیمایی ( Air France KLM (AIRF.PA ، پروازهایش را به طور موقت متوقف می‌کند. هنوز هم گزینه‌های تلافی‌جویانه غرب محدود به نظر می‌رسند.

ایکائو مستقر در مونترال قدرت نظارتی ندارد و اتحادیه اروپا به غیر از پروازهای مستقیم که مبدأشان اروپا است، در پروازهای بلاروس یا پرواز در آسمان خود هیچ اختیاری ندارند. بلاروس در مسیر پرواز مسیرهای درون اروپا و بین اروپا و آسیا قرار دارد.

اتحادیه اروپا و ایالات‌متحده سال گذشته چند دور تحریم مالی علیه مینسک اعمال کردند که هیچ تاثیری در رفتار الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهوری که پس از انتخاباتی پرمناقشه در برابر تظاهرات گسترده علیه حکومت خود مقاومت کرد، نداشت. لوکاشنکو تقلب در انتخابات را انکار می‌کند. از زمان انتخابات هزاران نفر از مخالفان وی دستگیر شده‌اند، در حالی که همه مخالفان اصلی در زندان یا تبعید بودند.

نکستا (NEXTA)، یک سرویس خبری که پروتاسویچ قبل از ایجاد وبلاگ خود که به طور گسترده دنبال می‌شود، در آن کار می‌کرد، با مادر وی مصاحبه‌ای انجام داد که گفت به محض شنیدن گزارش‌هایی مبنی‌بر بمب گذاری در پرواز، متوجه شد که این نقشه برای گرفتن اوست. ناتالیا پروتاسویچ با گریه گفت: «من فقط می‌خواهم بگویم که پسرم یک قهرمان است، یک قهرمان.» من واقعا امیدوارم که جامعه جهانی برای او بیدار شود.

همزمان آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل این حادثه را «نگران‌کننده» توصیف کرد و از حمایت این سازمان از انجام یک تحقیق کاملا شفاف و مستقل خبر داد. او همچنین از همه طرف‌های درگیر در این موضوع خواست تا در انجام چنین تحقیقی همکاری داشته باشند. سه کشور منطقه بالتیک یعنی لیتوانی، لتونی و استونی اعلام کردند که فضای هوایی بلاروس باید «ناامن» تعریف شود. این کشورها همچنین خواستار آزادی رامان پروتاسویچ شدند که اکنون در اختیار نیروی پلیس بلاروس است.