راست افراطی آلمان نمایش خیابانی را آغاز کرد
نئونازیها علیه دیکتاتوری کرونا
گروه دیگری از جوانان که دورتر از زنان ایستاده بودند شعار میدادند: «به دیکتاتوری کرونا پایان دهید.» عده اندکی از آنان نیز که ماسک زده بودند شعار میدادند: «پوزهبند مرکل». بهرغم اینکه آلمان جزو کشورهای بسیار موفق در زمینه کنترل بیماری پاندمی بوده است، این جنبش اعتراضی التقاطی از ماه گذشته انتقادهای خود را علیه محدودیتهای ناشی از بیماری ویروس کرونا آغاز کرد تا اینکه توانست در سراسر آلمان نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر را به خیابانها بکشاند. یکی از این گروههای حاضر در این اعتراضها دستراستیها بودند که عمده آنها جزو حامیان حزب «آلترناتیو برای آلمان» به حساب میآیند. درحالیکه بیماری پاندمی فعالیتهای این حزب را محدود کرده بود، اما حالا توانستهاند از بازگشایی نسبی در آلمان سوءاستفاده کنند و حامیان خود را به خیابانها بکشانند. این اولین قدم حزب دست راستی، پیش از بدتر شدن اوضاع اقتصادی است. پیشبینی میشود که به دلیل این بیماری پاندمی یک سونامی بیکاری در این کشور به راه افتد. نیکولاس فست، رئیس شاخه این حزب در برلین میگوید: بحران در راه است. «هنوز مزه آن را خوب نچشیدهایم.» او میافزاید: «این امر دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد. بسیاری از افراد بیکار خواهند شد.» توماسهالدنوانگ، رئیس سازمان حفاظت از قانوناساسی آلمان با ابراز نگرانی از تحرکات حزب آلترناتیو برای آلمان میگوید که راستگرایان افراطی در پی جذب طبقه متوسط هستند و از خواست آنها حمایت میکنند. او ابراز نگرانی کرد که گروههای افراطی هدایت این گردهماییها را بر عهده گرفته و سوار موجی شدهاند که توسط شهروندان وفادار به قانوناساسی به راه افتاده است. راستگرایان افراطی پیشتر از بحران پناهجویی هم سوءاستفاده کردند و موفق شدند بخشی از شهروندان نگران را همراه خود کنند. حزب آلترناتیو برای آلمان که گرایشهای راست افراطی دارد، با حمایت این شهروندان و شعارهایی علیه پناهجویان ومهاجران توانست کرسیهایی از پارلمان آلمان را بهدست آورد. سخنگوی اداره پلیس جنایی فدرال آلمان میگوید هرچند هنوز اطلاعاتی در مورد نفوذ هماهنگشده راستهای افراطی در گردهماییهای اعتراضی کنونی وجود ندارد، اما باید توجه کرد که آنها سعی میکنند از وضعیت موجود برای اهداف تبلیغاتی خود بهرهبرداری کنند. آنها از هواداران خود خواستهاند به اعتراضات بپیوندند. وزیر کشور آلمان هم اعلام کرده است در پی انجام اقداماتی است که نگرانی شهروندان این کشور را برطرف کند. هورست زهوفر، وزیر کشور آلمان با تاکید بر ضرورت واکنش سریع تصریح کرده که نباید اجازه داد گروههای راستگرا و نظریهپردازان تئوریهای توطئه از وضعیت سوءاستفاده کنند. او و شمار دیگری از سیاستمداران آلمان ضمن تاکید بر حق آزادی بیان از شهروندان مخالف محدودیتهای وضعشده خواستهاند با توجه به آمار و مدارک موجود خطر پاندمی کرونا را جدی بگیرند. رولف موتسِنیش، رئیس فراکسیون حزب سوسیال دموکرات در پارلمان آلمان (بوندستاگ) نیز شهروندان را فراخواند که از افراطگرایان و نظریهپردازان تئوریهای توطئه فاصله گیرند. به گفته وی، آلمان تا کنون مدیریت موفقی در مهار بحران کرونا داشته است. شماری از شهروندان این کشور اما اقدامات صورتگرفته برای مهار گسترش این ویروس را اغراقآمیز میدانند و خواستار کاهش محدودیتهای اجتماعی هستند. آنها در جریان حضورشان در تجمعات اعتراضی به قوانین وضعشده برای حفظ فاصلهگذاری اجتماعی هم توجه نمیکنند.
همپای مخالفان واکسیناسیون، در اعتراضات اخیر در آلمان، مخالفان سرمایهداری و شهروندان عادی هم حضور داشتند که عمده علت حضور آنها بهدلیل ترس از دست دادن شغلشان بوده است. افزون بر این هولیگانها و گروههای فاشیستی نیز در این گردهمایی اعتراضی حضوری فعال داشتند و سر و صدای آنها بیشتر از سایر گروهها بود. این گروهها کمتر با یکدیگر اعتراضی را سازمان میدهند. اما گروههای دست راستی سعی میکنند از این نارضایتی بهره کامل ببرند؛ زیرا ممکن است صحنه اقتصاد آلمان در چند ماه آینده، شکل نامطلوبی داشته باشد. در این راستا اکثر اقتصاددانان روزهای سختی را برای این کشور پیشبینی کردهاند. گوتز کوبیتچک، ناشر راستگرا و برجستهترین ایدئولوگ موسوم به «حق جدید آلمان» میگوید: «وقتی رکود فراگیر شود و مردم شروع به احساس آن کنند، آنها از خود خواهند پرسید که چه چیز دیگری برای ما باقی مانده است؟» بعد این ناشر پیشبینی میکند که بهزودی این سوال به یک سوال هویتی تبدیل خواهد شد.
نیروهای اطلاعاتی آلمان گوتز کوبیتچک و نشر وی را جزو گروههای افراطی طبقهبندی کرده است و از فعالیتهای وی به شدت نگران است. توماسهالدنوانگ تصریح میکند: «ما شکی نداریم که این گروههای افراطی درحال پر کردن اسلحههایشان به قصد سازماندهی این اعتراضات هستند.» وی میافزاید: این خطر وجود دارد که افراط گرایان با این شعر که دشمن کیست، دولت را مقصر معرفی و تضعیف کنند.» به گفته وی، بیش از هر گروهی، راستگرایان درحال سوءاستفاده از بحران ناشی از ویروس کرونا هستند.
برخی اعتراضات اخیر را با اعتراضات گروه پگیدا مقایسه میکنند که علیه بحران پناهجویی در این کشور به راه افتاد. آنها در اعتراض به حضور پناهجویان فریاد میزدند: «ما مردمانیم» و حالا نیز در بحران ویروس کرونا مجددا این شعار را سر دادند. آنها مرکل را جزو رهبرانی میدانند که سختترین شرایط را برای مهار بحران کرونا در نظر گرفته است. کارشناسان میگویند که اعتراضات سال ۲۰۱۵ برای گروه آلترناتیو برای آلمان مثمر ثمر واقع شد و آنها در سال ۲۰۱۶ توانستند، پس از پایان جنگ جهانی دوم وارد پارلمان شوند. حالا برخی از همحزبیهای مرکل میگویند که این یک دژاوو بوده و ممکن است موفقیت آنها مجددا تکرار شود.