هشتمین مناظره اختلاف لیبرالها را بیش از گذشته عیان کرد
بزرگترین شکاف داخلی در حزب دموکرات
در این رابطه روزنامه نیویورکتایمز نوشت: «مناظرهای که چهار روز قبل از برگزاری انتخابات مقدماتی در نیوهمپشایر برگزار شد، به محلی برای هدف قرار دادن برندگان آیووا تبدیل شد. این در حالی است که همین دو نفر، در نیوهمپشایر هم از اوضاع بهتری نسبت به سایر نامزدها برخوردار هستند. در حال حاضر در نیوهمپشایر سندرز با ۲۶ درصد در صدر دموکراتها قرار دارد و پس از او بوتیجج با ۵/ ۲۲ و وارن و بایدن با ۱۳ درصد در ردههای بعدی قرار دارند. با این حال رقبای سندرز و بوتیجج نشان دادند که قصد ندارند بدون جنگ و خونریزی میدان نبرد را ترک کنند.روز جمعه بوتیجج بیشتر از برنی سندرز از سوی رقبایش مورد حمله قرار گرفت. او از سوی رقبای خود متهم به برخی ناعدالتیها در زمانی شد که شهردار «بند جنوبی» بود. همچنین گفته شد که در میان لاتینتبارها و آفریقاییها رای بالایی نخواهد داشت.
جو بایدن، معاون سابق ریاستجمهوری آمریکا در دوره باراک اوباما که دنبال فرصتی برای احیای موقعیت خود در میان دموکراتها است، این اشکال را متوجه بوتیجج کرد که وی در میان اقلیتها جایگاه مناسبی ندارد و گفت که بوتیجج نشان داد که از افق وسیعی برای حمایت در میان همه مردم برخوردار نیست. او مکررا به جایگاه مناسب خود در میان آفریقاییتبارها اشاره کرد و گفت که مثلا در کارولینای جنوبی از جایگاه خوبی برخوردار است. اما بوتیجج تنها هدف بایدن نبود. او همچنین نامزدی سندرز در انتخابات را یک اشتباه بزرگ برای دموکراتها دانست و گفت که حضور سندرز بهعنوان نامزد نهایی خطر انگ سوسیالیست بودن حزب را در پی دارد. این دو همچنین بر سر قانون اسلحهای که در دهه ۹۰ تصویب شد به جدال با یکدیگر پرداختند. قانون اسلحه مهمترین نقطه ضعف برنی سندز در انتخابات سال ۲۰۱۶ به حساب میآمد؛ اما تا قبل از مناظره روز جمعه از سوی رقبای سندرز چندان به این موضوع پرداخته نشده بود. یک سال پس از ورود برنی سندرز به رقابتهای دموکراتها، این حزب شاهد بزرگترین شکاف درون حزبی خود است و مناظره روز جمعه به خوبی این دودستگی را نشان داد. برای بایدن و دو نامزد اصلی دیگر دموکراتها یعنی الیزابت وارن، نماینده ماساچوست و ایمی کلوبوچر، سناتور مینهسوتا، این مناظره از اهمیت بسزایی برخوردار بود؛ چرا که باید در مقابل بوتیجج و سندرز خود را دوباره محک میزدند. سندرز در طیف چپ دموکراتها قرار دارد و بوتیجج در میانه. در طیف چپها مهمترین رقیب سندرز، الیزابت وارن است و مهمترین رقبای بوتیجج نیز ایمی کلوبوچر و بایدن هستند.
بازندگان و برندگان مناظره چه کسانی بودند؟
۷ نامزد ارشد دموکرات روز جمعه در شرایطی به مناظره پرداختند که در مناظره قبلی سندرز و بوتیجج موفق ظاهر شده بودند، دو نامزدی که در انتخابات آیووا نیز موفق ظاهر شده بودند. به همین منظور سیانان در گزارشی نوشت که در مناظره دموکراتها بوتیجج، ایمی کلوبوچر، سندرز و مایکل بلومبرگ بهتر از دیگران ظاهر شدند. جو بایدن نیز طبق چند مناظره اخیر مجددا جزو بازندگان قرار گرفت. پیت بوتیجج، شهردار سابق بندجنوبی از ایندیانا، در دو ساعت زمان مناظره در مرکز حملات رقبا قرار داشت؛ اما وی توانست حمله رقبا را به خوبی کنترل کند. او در پاسخ به این پرسش که آیا دستور ترور قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد ایرانی را میداد، به سابقه نظامی خود متوسل شد و گفت: «در وضعیتی که ما با تصمیم رئیسجمهور ترامپ (برای صدور فرمان ترور سردار سلیمانی) مواجه بودیم، هیچ شواهدی مبنی بر اینکه این اقدام کشور ما را امنتر کرده باشد، وجود ندارد.» بوتیجج که خود بهعنوان سرباز در جنگ آمریکا در افغانستان حضور داشت، گفت: «این رئیسجمهور ما را به آستانه یک جنگ (با ایران) برد؛ البته این موضوع با ترور[سردار] سلیمانی شروع نشد و با خارج کردن ما از توافق هستهای ایران این موضوع شروع شد؛ توافقی که همین دولت (ترامپ) کارآمدی آن را تایید کرده بود.» بوتیجج همچنین در پاسخ به اینکه در زمان شهردار بودنش در بندجنوبی، دستگیری سیاهپوستان افزایش یافته بود به خوبی اوضاع را کنترل کرد؛ اما بخت آنجا یارش شد که رقیب وی الیزابت وارن چندان روی این موضوع تاکید نکرد.
ایمی کلوبوچر، دیگر نامزد میانهرو حزب دموکرات هم شب خوبی داشت و توانست اجرای بهتری داشته باشد. او در نظرسنجیها هم کمکم در حال رشد است. برنی سندرز، دیگر نامزد موفق روز جمعه، بهرغم اینکه به شدت از سوی همحزبیهایش مورد حمله قرار گرفته بود؛ اما توانست شب موفقی را پشت سر بگذارد. او نیز معتقد بود که با اقدام ترامپ در صدور فرمان ترور فرمانده ارشد ایرانی، آمریکا در آستانه جنگ با ایران قرار گرفت. او همچنین در این روز، به سناتور وارن حمله خاصی نکرد؛ در حالیکه وارن مدعی شده بود سندرز در یک جلسه خصوصی گفته بود که در آمریکا یک زن رئیسجمهور نخواهد شد. همین موضوع جنجال بسیاری آفرید و گفته میشد تبدیل به نقطه ضعف کارزار انتخاباتی سندرز خواهد شد. با این حال سندرز روز جمعه توانست به خوبی از عقاید لیبرالی خود دفاع کند و هرگز از موقعیت خود عقبنشینی نکرد.
مایکل بلومبرگ تازهوارد دموکراتها نیز جمعه شب توانست چهره یک فرد مسلط در مناظره را از خود نشان دهد. میلیاردر جمهوریخواه که از حزب دموکرات نامزد شده است، خود را مهمترین رقیب ترامپ میداند. با اینکه وارن و ایمی کلوبوچر به شهردار سابق نیویورک بارها حمله کردند؛ اما وی توانست به خوبی از ایدههای خود دفاع کند.مناظره دموکراتها روز جمعه در شرایطی پیش رفت که بایدن روز خوبی را پشت سر نگذاشت. در حالی که وی نیاز به بازسازی چهره خود دارد، جمعه شب نتوانست از فرصت مناظره بهره ببرد و همچون مناظره قبلی جزو بازندگان قرار گرفت. البته بایدن در این شب توانست در برخی از اوقات درخشان ظاهر شود، برای مثال دفاع جانانه وی از الکساندر ویندمن، سرهنگی که جزو کارکنان کاخ سفید بود و به تازگی از سوی ترامپ اخراج شده است، جزو درخشانترین لحظات بایدن در این شب به حساب میآید. او اما در ادامه مناظره چندان پر شور و حال ظاهر نشد و مکررا به خدمات خود در کشور اشاره میکرد و میگفت کارنامه درخشانی داشته است. پس از بایدن اما باید به وارن و یانگ اشاره کرد که جزو بازندگان این مناظره بودند. وارن در این شب نتوانست نماینده خوبی برای ایدهآلهای لیبرالیاش باشد.