راستهای افراطی به حزب سوم پارلمان تبدیل شدند
ویروس پوپولیـسم به اسپانیـا رسیـد
حالا نتیجه انتخابات در اسپانیا چپها را بیش از پیش در یک موقعیت غیرمطمئن قرار داده و آنها را وارد یک بنبست سیاسی دیگر کرده است. در شرایط فعلی پدرو سانچز، کفیل نخستوزیری اسپانیا، مجبور است مجددا دور تازهای از گفتوگوهای خود را برای تشکیل دولت با سایر احزاب آغاز کند. اما نتایج جدید اسپانیا را مجبور کرده است به چیزی فکر کند که برای مدتهای طولانی از آن احتراز میکرد: رشد راست افراطی در این کشور مانند سایر کشورهای همسایهاش در اتحادیه اروپا.آباسکال ۴۳ ساله، تقریبا بهعنوان مشخصترین پیروز انتخابات روز یکشنبه مطرح است. وی گفت: «ووکس هماکنون مجبور است رویکرد میهنپرستانه اتخاذ کند و خود را عامل مخالفت با جداییطلبی کاتالونیا نشان دهد.» این دستور کار نهتنها نشاندهنده تشدید رشد ناسیونالیسم در این کشور است، بلکه یک پیام مستقیم درخصوص ترویج بیگانههراسی به سایر احزاب راست افراطی در دیگر نقاط اروپا است.
بهرغم اینکه سیستم دو حزب قدرتمند در اسپانیا از فردای انتخابات سال ۲۰۱۵ از هم پاشیده اما اسپانیا تاکنون جزو معدود کشورهایی بوده که از گزند حضور قدرتمند یک حزب راست افراطی در امان بوده است. از آن زمان هیچ حزبی نتوانسته حتی تا نزدیکی کسب اکثریت کرسیهای پارلمان پیش برود. این کشور در ۴ سال گذشته ۴ انتخابات برگزار کرده است. این بیثباتی با تهدید به جداییطلبی کاتالانها در هم آمیخته است و این دو عامل دقیقا موجب رشد بیسابقه ووکس در این کشور شده است. ووکس بهدلیل ارتباط قوی با دیکتاتوری ژنرال فرانکو که حکومتش در سال ۱۹۷۵ به پایان رسید، داعیهدار ناسیونالیسم در اسپانیا است و برای مدت طولانی خود را پرچمدار این رویکرد نشان داده است اما در چند وقت اخیر با به چالش کشیده شدن این کشور از سوی کاتالانها دوباره احیا شده است. آسترید باریو، یک استاد دانشگاه در والنسیا به نیویورکتایمز گفت: «هر چه فضای سیاسی در اسپانیا ناپایدار باقی بماند، این بهانه را به دست کاتالانها میدهد که به افزایش تنشها دامن بزنند.» او افزود: «این فضا محیط خوبی برای رشد ووکس خواهد بود.» ووکس پس از محکومیت رهبران جداییطلب توسط دادگاه عالی اسپانیا، سانچز را مقصر بهوجود آمدن این تنشهای سیاسی خوانده و گفته که اجازه داده است تا درگیریها در کاتالان باقی بماند. این درحالی است که ووکس خود از این فضا بیشترین سود را برده و آباسکال که از سال ۲۰۱۳ حزبش معروف شده، باز هم نتوانسته بود در یک مناظره ملی شرکت کند اما به لطف این رشد روز دوشنبه وی توانست برای نخستینبار در یک مناظره ملی در تلویزیون حضور پیدا کند.
آباسکال درحالحاضر خواستار بازگشت حکومت مستقیم مادرید بر کاتالونیا است و به بینندگان تلویزیونی این کشور گفت که وی زندگی خود را برای وحدت اسپانیا به خطر انداخته است، زیرا ممکن است مورد هدف گروههای شبهنظامی جداییطلب قرار گیرد.در حین مناظره، او مهاجران از کشورهای اسلامی را یک خطر بزرگ برای اسپانیا خواند. سانچز نیز مجبور شد تا اسنادی را رو کند که دولتش در مبارزه با مهاجران غیرقانونی شدت عمل نشان داده است، تا اینکه نشان دهد دولتش مدافع آزادی مذاهب در کشور است.در چند فیلم تبلیغاتی که منتشر شد، آباسکال در نقش رهبری نشان داده شد که به همراهی مسیحیان کاتولیک درحال مبارزه با مسلمانان است تا آنها را یک اشغالگر نشان دهد. اخیرا رفتار آباسکال با رسانهها تندتر هم شده است. پس از اینکه در روزنامه الپاییس گزارشی منتشر شد که وی ممکن است به بیگانههراسی در این کشور دامن بزند، او درهای حزب را به روی رسانهها بست.حزب آباسکال بیشترین رای خود را از مناطق محروم و فقیری مانند آندلس و موریسیا بهدست آورد. این درحالی است که این حزب تنها ۷ کرسی خود را از مادرید کسب کرده است. به گفته کارشناسان، حزب ووکس پیشرفت خود را مدیون رای فقرا و ضعیف شدن احزاب راستمیانه بوده است.