آیا ولادیمیر زلنسکی، رونالد ریگان اوکراین میشود؟
رئیسجمهور کمدین
یک کمدین که روزی نقش یک رئیسجمهور را در یک سریال تلویزیونی ایفا کرده است، در واقعیت هم رئیسجمهور شد. اوکراین کشوری که چند سالی است محل کشمکش کشورهای غربی با مسکو است، حالا یک کمدین را بهعنوان رئیسجمهور خود انتخاب کرده است. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، ولادیمیر زلنسکی، کمدین ۴۱ ساله اوکراین که اصلا دارای سابقه سیاسی نیست با رای ۷۰درصدی مردم این کشور توانست رئیسجمهوری اوکراین شود و بنا به گفته موسسه کوچیرف دموکراتیک، پترو پروشنکو شکست سختی را در این انتخابات پذیرا شد. اگر پیروزی زلنسکی از سوی مقامات ذیصلاح این کشور تایید شود، آنگاه وی بهعنوان نخستین رئیسجمهور یهودی مطرح خواهد شد که توانسته رهبری این کشور را بر عهده بگیرد. او در این انتخابات توانسته است پروشنکویی را شکست دهد که حمایت تاجران و سیاسیون را پشت سر خود داشته است. پروشنکو با شعارهای ناسیونالیستی قصد داشت مجددا رئیسجمهور این کشور شود و در شعارهای خود روی «ارتش، زبان و ایمان» تاکید داشت.
پس از ۵ سال جنگ و گریز داخلی در اوکراین و درگیری نیروهای ارتش این کشور با هواداران مسکو، مردم این کشور با رای به زلنسکی نشان دادند که آنها همچنان به دغدغههای داخلی همچون مبارزه با فساد و فقر اولویت میدهند و توجهی به هشدار پروشنکو که بعد از انداختن رای خود به صندوق به مردم داده بود، نداشتند. پروشنکو گفته بود که رای به یک کمدین اصلا خندهدار نیست و عواقب دردناکی را تحمیل خواهد کرد.
زلنسکی در سخنرانی ستاد انتخاباتیاش پس از اینکه پیروزی وی محرز شد، روسیه و دیگر کشورهای اتحاد جماهیر شوروی را با یک تشر مورد خطاب قرار داد. او گفت: «تا زمانی که هنوز ریاستجمهوری من رسمی نشده است، بهعنوان یک شهروند اوکراینی میتوانم به سایر کشورهای سابق اتحاد جماهیر شوروی بگویم: به ما نگاه کنید، هر چیزی شدنی است.»
پروشنکو پس از پایان رایگیری و بنا به خروجیهای صندوق رای گفت نتایج نشان میدهد که پایان ریاستجمهوریاش فرا رسیده است؛ او که با اعتراضهای خیابانی که سال ۲۰۱۴ علیه ویکتور یانوکویچ، فرد مورد حمایت روسیه، راه افتاده بود، توانست رئیسجمهور این کشور شود.
پروشنکو در کییف گفت: «من شنیدهام که میگویند هرگز تسلیم نشو. اما وقتی خروجی صندوقهای رای را میبینم، مشخصا مردم به دلایلی به مخالف من رای دادهاند و بابت همین به وی تبریک میگویم.»
پیروزی زلنسکی ناشی از پروپاگاندای روسیه علیه رئیسجمهوری بوده که وی را فردی شکستخورده با دیدگاههای فاشیستی و ضدیهودیت معرفی میکردند اما این اتحاد جماهیر شوروی بود که توانست هیتلر را در جنگ جهانی دوم شکست دهد.
گرچه بخشی از محرکهای انتخاباتی در سالهای اخیر در آمریکا و برخی کشورهای غربی، حضور خارجیها یا مهاجران در این کشورها بوده است اما زلنسکی در انتخابات اخیر توجهی به حضور مهاجران و شعارهای پوپولیستی نداشت. اوکراینیها کمتر نگران حضور خارجیها در کشورشان بوده و بیشتر نگران مردم خود هستند که در لهستان و سایر کشورهای ثروتمند مشغول بهکار هستند اما از کار بیکار میشوند.
طبق آمارهای منتشر شده در سال گذشته میلادی، اوکراینیها کمترین سرانه را در تولیدات اقتصادی در میان کشورهای اروپایی داشتهاند. دو انقلابی که پس از استقلال اوکراین در پی فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ رخ داد، به ناامیدی بیشتر در این کشور منجر شده است. درحالیکه مردم این کشور عاجزانه بهدنبال تغییر میگردند، اما طرفداران زلنسکی واقعبینانه گفتهاند که شاید تغییرات به آن سرعتی که تصور میشود، رخ ندهد.
ناتالیا ملینیکووا، ۴۲ ساله که به این کمدین اوکراینی رای داده است، میگوید: «البته که او یک آرمانشهر را وعده داده است اما اجازه میدهیم که چیزی متفاوت رخ دهد. من میخواهم چیزی تغییر کند. بگذارید حداقل جوانان در این راستا تلاش کنند.»
چشمانداز انتقال قدرت بهطور صلحآمیز از یک کارزار غافلگیرانه، بهطور مرتب نشان میدهد که چگونه اوکراین از روسیهای دور شده است، که در آن انتخابات واقعی وجود ندارد و نزدیک به ۲۰ سال است که قدرت در آن کشور در دستان ولادیمیر پوتین است.
دیوید کرامر، کارشناس روسیه که زمانی معاون وزیر در دوران جورج بوش هم بوده است میگوید: «از زیباییهای این انتخابات بوده است که کسی از ابتدا نمیدانسته چه کسی قرار است پیروز شود.» به گفته این کارشناس انتخابات تمرینی برای پیشگویی نیست.
کرامر که بهعنوان ناظر از گروه موسسه بینالمللی جمهوریخواهان با یک تیم در آن حضور داشت گفت رایگیری با آرامش و کمترین تخلف برگزار شد. بسیاری از رایدهندگان میگفتند که رای آنها به زلنسکی به این دلیل که وی زیادی خوب است، نبوده، بلکه آنها قصد داشتهاند به این طریق پروشنکو را که امیدهای مردم را که در سال ۲۰۱۴ جان گرفته بود، از بین برد، تنبیه کنند.
پروشنکو قصد داشت که در این انتخابات خود را حامی منافع اوکراین نشان دهد که علیه ولادیمیر پوتین برخاسته است، درحالیکه زلنسکی شعارهای خود را روی این موضوع متمرکز کرده بود که الیگارشهای اوکراینی با وعدههای فریبنده، کشور را به شکست کشاندهاند.
زلنسکی که در یک سریال تلویزیونی نقش معلمی را بازی میکند که رئیسجمهور میشود، خود را همچون سریالش خادم مردم معرفی و به پروشنکو حمله میکند. او با ارجاع پروشنکو به سخنان سال ۲۰۱۷، که گفته بود دست کسانی را که از ارتش دزدی و در کشور فساد میکنند قطع خواهد کرد، از او پرسید: چرا افراد تو هر کدام دو دست دارند؟ زلنسکی که در میان طرفداران خود صحبت میکرد، تاکید کرد: « از همه اوکراینیها تشکر میکنم. آنهایی که به من رای دادند و آنهایی که ندادند. قول میدهم خراب نکنم.» ولادیمیر اوسیچیک، ۲۱ ساله که دانشجوی مطالعات دفاعی است، میگوید، او به زلنسکی رای داده است، چراکه نمیخواسته به کسانی رای بدهد که ۵ سال است در این کشور حاکم بودهاند اما تقریبا کاری نکردهاند. او امیدوار است که زلنسکی نیز در نهایت به رئیسجمهوری همچون رونالد ریگان تبدیل شود.
ارسال نظر