به گزارش رویترز، کیم‌یونگ‌چول، فرستاده کره‌شمالی و مذاکره‌کننده ارشد پیونگ‌یانگ قرار است با مایک پمپئو، وزیرخارجه آمریکا دیدار کند. او روز گذشته هم به کاخ سفید رفت که این اقدام نشانه‌ای از یک تحرک بالقوه در راستای اقدامی دیپلماتیک محسوب می‌شود. به‌نظر می‌رسد بن‌بست چندین ماهه بر سر مذاکرات بین دو کشور و برنامه خلع‌سلاح اتمی کره‌شمالی درحال حل‌وفصل شدن است.  سفر این مقام کره‌شمالی به آمریکا گویای اعلام برنامه‌هایی برای یک نشست دیگر میان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده و کیم‌جونگ‌اون، رهبری کره‌شمالی است. هنوز البته نشانه‌ای از برطرف شدن اختلافات بر سر درخواست‌های آمریکا درباره توقف برنامه‌های اتمی کره‌شمالی که تهدیدی علیه آمریکا است و درخواست پیونگ‌یانگ برای برداشتن تحریم‌ها، دیده نمی‌شود.

پمپئو در نوامبر سال گذشته میلادی قرار بود با همتای کره‌شمالی خود دیدار داشته باشد اما این دیدار در لحظه آخر لغو شد. تماس دیپلماتیک پس از آن بین دو کشور برقرار شد و کیم‌جونگ‌اون در سخنرانی سال نو میلادی گفت که تمایل دارد تا هر زمان که شد، با دونالد ترامپ دیدار کند. ویتنام که روابط خوبی هم با پیونگ‌یانگ و هم با واشنگتن دارد، به احتمال زیاد محل برگزاری دومین نشست میان رهبران آمریکا و کره‌شمالی خواهد بود. روزنامه واشنگتن‌پست از قول منابع آگاه نوشت که نشست بعدی به احتمال زیاد در مارس یا آوریل سال‌جاری میلادی در شهر دانانگ ویتنام برگزار می‌شود.

کیم‌یونگ‌چول در آخرین سفری که به واشنگتن داشت نامه رهبر کره‌شمالی را به مقامات کاخ سفید تحویل داده بود. آن نامه در نهایت به نشست سنگاپور ختم شد. آن نشست با قول و قرارهای مبهمی به پایان رسید. به موجب آن قول و قرارها، کره‌شمالی باید به سمت غیرهسته‌ای شدن برود و ترامپ هم آنجا اعلام کرد که کره‌شمالی دیگر یک خطر بالقوه هسته‌ای به‌حساب نمی‌آید. به‌رغم اینکه پیشرفت قابل ملاحظه‌ای پس از آن نشست در روابط بین آمریکا و کره‌شمالی به‌وجود نیامده است، اما هر دو طرف تمایل دارند که یک نشست دیگر برگزار کنند.

سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام آشنا به موضوع اعلام کرد که چول احتمالا با خود نامه‌ای به واشنگتن آورده است. تحلیلگران روابط دو کشور بر این باورند که پیونگ‌یانگ دنبال دریافت یک پیام واضح از سوی ایالات‌متحده است. جنی تاون، کارشناس مسائل کره‌شمالی در موسسه «شمال ۳۸» که یک اتاق فکر در واشنگتن است، می‌گوید: «کره‌شمالی واقعا نیاز دارد تا بداند ایالات‌متحده چه می‌خواهد و قصد دارد چه گزینه‌هایی روی میز بگذارد.» کانگ‌کیونگ‌وا، وزیر امورخارجه کره‌جنوبی روز چهارشنبه گفت اگر کره‌شمالی قدم‌های عملی برای رها کردن برنامه تسلیحاتی‌اش بردارد، واشنگتن می‌تواند پایان جنگ کره را به‌طور رسمی اعلام کند. به اذعان وزیرخارجه کره‌جنوبی شرایط برای گفت‌وگوهای دوطرفه باز خواهد شد.

ویکتور چا، مشاور سابق کاخ سفید در دوران جورج بوش پسر در حوزه آسیا می‌گوید ترامپ اسیر خط مشی «پیروزی‌اش» شده است و این خط مشی ممکن است مانع شکل‌گیری یک توافق شود. چا می‌گوید: من نگران این هستم که این وقت تلف کردن به سود کره‌شمالی تمام شود. به گفته این کارشناس ترامپ در چند وقت اخیر از جهات گوناگون تحت فشار قرار گرفته است. از یک سو مسائل داخلی مانند تعطیلی دولت و از سوی دیگر پرونده‌ای جهت تبانی وی با روسیه علیه‌اش شکل گرفته است.  این درحالی است که اوایل ماه جاری ترامپ خط‌مشی خود را در قبال کره‌شمالی مثبت ارزیابی کرد و گفت که پیونگ‌یانگ دست از آزمایش‌های موشکی خود برداشته است و اگر مدیریت وی نبود هم‌اینک دنیا باید شاهد یک جنگ بزرگ در شبه‌جزیره کره می‌شد.

این تحولات در شرایطی رخ می‌دهد که در گزارشی روزنامه نیویورک‌تایمز به نقل از دو تحلیلگر مدعی شد: ۶ کارخانه‌ای که از سوی این دو تحلیلگر تعیین محل شده، نشان می‌دهد که آنها ارتباط مستقیمی با برنامه موشکی کره‌شمالی دارند. این کارخانه‌ها و کارکردشان از طریق یک روش مشقت‌بار با استفاده از داده‌های متن‌باز به‌دست آمده است. جفری لوییس، کارشناس مسائل کره‌شمالی در موسسه میدلبری از مرکز مطالعات بین‌المللی در مونتیری می‌گوید: کره‌شمالی ممکن است تمایلی نداشته باشد که محل این مکان‌ها را به‌طور دقیق با کسی به اشتراک بگذارد تا دسترسی به آنها را سخت‌تر کند. به باور وی این کارخانه‌ها در راستای توسعه تسلیحات موشکی کره‌شمالی فعالیت دارند اما پیونگ‌یانگ هنوز آمادگی افشاسازی این کارخانه‌ها را ندارد.  این گزارش یک روز پیش از اعزام کیم‌یونگ‌چول، فرستاده کره‌شمالی به واشنگتن برای دیدار با مایک پمپئو منتشر شده است. دیدار فرستاده ویژه کره‌شمالی از واشنگتن به منظور گفت‌وگوی بیشتر در جهت خلع‌سلاح هسته‌ای کره‌شمالی صورت می‌گیرد.

دکتر لوییس به همراه همکارش دیوید اشمرلر، اغلب روی ویدئوها و عکس‌هایی که از کره‌شمالی توسط ماهواره یا رسانه‌ها منتشر می‌شود کار می‌کنند. این دو اخیرا با بررسی مجدد عکس‌ها پی به راز این ۶ کارخانه برده‌اند. گزارش آنها شامل مختصاتی از محل این ۶ کارخانه بود که در کنار آنها، آزمایش‌های مهم موشکی صورت گرفته است.  از زمانی که کیم‌جونگ‌اون رهبر کره‌شمالی شده، این کشور با سرعت بیشتری برنامه‌های موشکی‌اش را توسعه داده است. این کشور در سال ۲۰۱۷ موشک‌های هواسانگ ۱۴ و هواسانگ ۱۵ را مورد آزمایش قرار داد. برخی می‌گویند این دو موشک قابلیت رسیدن به آمریکای شمالی را دارد.

رهبر کره‌شمالی تاکنون چند‌بار از این کارخانه‌ها دیدار داشته است و از نزدیک نیز برنامه توسعه موشکی کره‌شمالی را تحت رصد دارد. پس از آخرین آزمایش موشک بالستیک بین‌قاره‌ای هواسانگ ۱۵ که در نوامبر سال ۲۰۱۷ انجام شد، اون اعلام کرد که دیگر به فکر توسعه آزمایش‌‌ها نیست، چراکه پیونگ‌یانگ به آنچه در حوزه موشک‌های هسته‌ای می‌خواسته رسیده است. این درحالی است که چندی بعد رهبران دو کشور کره‌شمالی و آمریکا با یکدیگر در سنگاپور دیدار کردند و کیم‌جونگ‌اون اعلام کرد که کشورش در قبال دریافت امتیازات اقتصادی از سوی آمریکا و جامعه جهانی، به سمت خلع‌سلاح هسته‌ای پیش خواهد رفت. با این حال هنوز دو کشور هیچ قدم مثبتی در این زمینه برنداشته‌اند. آمریکا از کره‌شمالی می‌خواهد تا روند غیرهسته‌ای شدنش را سریع‌تر طی کند و پیونگ‌یانگ نیز از واشنگتن می‌خواهد به قول و قرارهای خود عمل کند. این در شرایطی است که کیم‌جونگ‌اون، رهبر کره‌شمالی در سخنان ابتدای سال میلادی گفت که کشورش مدتی است به سمت ساخت تسلیحات هسته‌ای نرفته است.

درحالی‌که اون درگیر پروسه دیپلماسی برای حل مشکلات کشور شده است اما گزارش‌ها حکایت از این دارد که پیونگ‌یانگ مشکوک به توسعه تسلیحات موشکی خود است. این توسعه موشکی به‌عکس گفته دونالد ترامپ است که گفته کره‌شمالی با مدیریت وی از توسعه موشکی دست برداشته است. همزمان با این تحولات نیز کشف این ۶ کارخانه از سوی دکتر لوییس و همکارش گامی دیگر برای آشکارسازی حرکت مخفیانه پیونگ‌یانگ در جهت توسعه تسلیحات موشکی‌اش است.  از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ کیم‌جونگ‌اون ۵ بار به شکل آشکار در آزمایش‌های موشکی این کشور حضور پیدا کرده است. بعد از توافق مبهم بین واشنگتن و پیونگ‌یانگ ادعا شده است که کره‌شمالی به شکل مخفیانه درحال توسعه تسلیحات موشکی‌اش است. این دکتر لوییس و همکارش بودند که گفتند در شمال غرب این کشور کارخانه‌ای وجود دارد که با مدیریت هوچول‌یونگ به توسعه موشک‌های پوک‌گوک سانگ ۲ پرداخته است. این موشک در فوریه سال ۲۰۱۷ مورد آزمایش قرار گرفت. این موشک در رده موشک‌های میان‌برد است که از سوخت جامد استفاده می‌کند.  این موفقیت در آزمایش موشکی به‌قدری اهمیت داشت که ترامپ و شینزو آبه که در تفریحگاه رئیس‌جمهوری آمریکا در فلوریدا به سر می‌بردند، مجبور شدند در این زمینه با یکدیگر گفت‌وگو داشته باشند. یافته‌های دکتر لوییس و اشمرلر در واقع نشان می‌دهد کره‌شمالی به‌عکس آنچه ترامپ و اون مدعی هستند، دست از توسعه موشکی خود برنداشته است.