جلیقه زردها رادیکال شدند عکس: AFP

بنیامین گریوو، سخنگوی دولت در گفت‌وگو با تلویزیون فرانسه، مهاجمان به ساختمان وزرا را جلیقه‌زردها و یک عده مردان سیاه‌پوش معرفی کرد. او تصریح کرد این افراد خود را به محوطه ساختمان رساندند و چند پنجره را هم شکستند. این دور جدید اعتراضات جنبش موسوم به جلیقه‌زردها روز شنبه طبق روال تظاهرات پیشین که در تعطیلات آخر هفته فرانسوی‌ها برگزار می‌شود ابتدا با آرامش برگزار شد، اما با نزدیک شدن به عصر روز شنبه ناآرامی‌ها تشدید شد و معترضان اقدام به پرتاب اشیای مختلف به سمت نیروهای پلیس ضدشورش کردند که ورودی پل‌های روی رودخانه سن را مسدود کرده بودند.

ماموران پلیس در ادامه به منظور جلوگیری از گذر کردن معترضان از این رود با هدف رسیدن به ساختمان پارلمان، گاز اشک‌آور شلیک کردند. در این ناآرامی‌ها یک رستوران قایقی روی رودخانه آتش گرفت و یک مامور پلیس مورد اصابت یک دوچرخه پرتاب شده از محل یک خیابان مشرف به کرانه رود قرار گرفت و مجروح شد.

در دو ماه گذشته معترضان جنبش جلیقه‌زرد طی اقدامات اعتراضی خود اقدام به مسدود کردن خیابان‌ها، اشغال باجه‌های اخذ عوارض اتوبان‌ها و برپایی اعتراضات گهگاه خشونت‌آمیز در خیابان‌های پاریس کرده‌اند. معترضان این جنبش به‌دنبال این هستند که مجددا بعد از تضعیف نیروی اعتراضات در تعطیلات سال نو میلادی، جان دوباره به این جنبش بدهند. دولت امانوئل مکرون که به‌شدت تحت فشار این اعتراضات قرار گرفته اخیرا موضعش را در قبال معترضان سخت‌تر کرده و این معترضان را تحریک‌کنندگانی در جست‌وجوی سرنگونی دولت توصیف کرده است. یکی از این معترضان به نام فرانسوا کوردیه گفت: «آنها (مقامات) حق ندارند ما را در این وضعیت مزخرف رها کنند. ما از اینکه مدام باید برای زندگی‌مان هزینه کنیم جانمان به لبمان رسیده، دیگر از این برده‌کشی خسته شده‌ایم و می‌خواهیم حقوق‌مان کفاف زندگی‌مان را بدهد.

در این شرایط کریستوف کاستانر، وزیر کشور فرانسه اظهار کرد: بالغ بر ۵۰ هزار نفر در این دوره از اعتراضات در شهرهای سراسر فرانسه شامل بوردو، تولوز، روآن و مارسی تظاهرات کردند. روز شنبه با تاریک شدن هوا ماموران پلیس اقدام به متفرق کردن ده‌ها معترض جلیقه‌زردی کردند که در خیابان شانزلیزه تجمع کرده بودند. تصاویر تلویزیونی یکسری از جوانان سوئی‌شرت‌پوش را نشان می‌داد که یک خودرو در مجاور خیابان را به آتش کشیدند، هرچند صحنه‌هایی که در ماه نوامبر در این خیابان دیده شد نظیر غارت کردن فروشگاه‌ها و بانک‌ها دیده نشد. مقام‌های فرانسوی خشونت‌ تظاهرات اخیر را به آنارشیست‌ها، گروه‌های ضدسرمایه‌داری و گروه‌های افراطی نسبت داده‌اند. 

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه خشونت‌ها در این دور از تظاهرات را محکوم کرده و دعوت به بحث و گفت‌وگو درخصوص مشکلات موجود کرد. مکرون در توییتی نوشت: «بار دیگر افراطی‌های خشونت‌طلب به جمهوری حمله کردند. کسانی که این اقدامات را مرتکب شدند جوهره پیمان مدنی را در کشور ما فراموش کرده‌اند. عدالت برقرار خواهد شد. همه باید دور یکدیگر جمع شوند تا به بحث و گفت‌وگو بپردازیم.»

تعداد افرادی که روز شنبه در اعتراضات حضور پیدا کرده بودند به مقدار زیادی نسبت به هفته نخستین اعتراض‌ها کاهش یافته بود اما میزان درگیری‌ها نسبت به هفته‌های اول افزایش یافته است. در پاریس گفته می‌شود تعداد معترضان به ۳ هزار نفر می‌رسید. جلیقه‌زردها روز شنبه سعی داشتند خود را به محوطه الیزه هم برسانند که مسیر کاخ ریاست‌جمهوری توسط نیروهای پلیس بسته شده بود. در این شرایط معترضان آتش‌سوزی به راه انداختند. به باور برخی آتش زدن خودروها و اسکوترها توسط معترضان، حرکتی نمادین علیه پول‌دارها و سرمایه‌دارها تلقی می‌شود. در تظاهرات روز شنبه انبوهی از دود بر فراز موزه اورسه و گنبد طلایی آکادمی فرانسه دیده می‌شد. نیروهای پلیس بعد از آن مداخله کردند. نیروهای پلیس با قایق نیز در رودخانه سن گشت‌زنی کردند.

معترضانی که وارد شانزلیزه شدند ابتدا جلیقه‌هایشان را درآوردند تا وارد جمعیت خریداران حاضر در این خیابان شوند اما نیروهای پلیس ضدشورش با خودروهای آب‌پاش وارد عمل شدند تا این خیابان را از معترضان تخلیه کنند. در ادامه حمله معترضان به ساختمان محل سخنگوی دولت فرانسه، وی مجبور به ترک دفترش در محل ساختمان وزارتخانه ارتباطات پارلمانی شد. سخنگوی دولت هم خاطرنشان کرد: این من نبودم که به وی حمله شد بلکه این نهادها و دولت دموکراتیک فرانسه بود که مورد حمله قرار گرفت. او در مصاحبه تلویزیونی توضیح داد که در این اتفاق مجبور شده به همراه چند نفر دیگر از همکارانش از در پشتی صحنه را ترک کنند چراکه در جلوی ساختمان مورد حمله معترضان قرار گرفت. 

 

04-01