ترامپ بهدنبال بازگشت شرکتهای چندملیتی به آمریکا است
اقتصاد جهانی در معرض ریسک بزرگ
آخرین تنشها نیز روز جمعه دیده شد، جایی که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا بر روی کالاهای چینی تعرفه ۵۰ میلیارد دلاری وضع کرده و پکن را به این صرافت انداخته تا دست به یک اقدام تلافیجویانه بزند. درحالیکه درگیریها گسترش پیدا میکند، پهلوگرفتن کشتیها در بنادر و حضور هواپیماها در ترمینالها آهستهتر و کندتر شده است. قیمت مواد اولیه اساسی روزبهروز درحال افزایش است. کارخانهها از آلمان تا مکزیک یا با تاخیر در سرمایهگذاری مواجه شده یا اینکه امید به سرمایهگذاری را از دست دادهاند. کشاورزان آمریکایی درحال از دست دادن فروش خود هستند زیرا رقبای تجاری آمریکا نیز دست به اقدامات تلافیجویانه زدهاند. در کانادا، کارخانه استیل که در مرز با ایالاتمتحده قرار دارد، بهدلیل تعرفههای جدیدی که ترامپ وضع کرده است، قرارداد خود را با یک مشتری خود از سیاتل لغو کرده است. جان هابز، مدیر آلتا استیل در ادمونتون در این زمینه میگوید: «تاثیر این اقدام خیلی زود احساس شد.» او میافزاید: «تازه همه متوجه شدهاند که چه بلایی سر کسبوکار آمده است.» مدیریت دونالد ترامپ حکایت از این دارد که وی بهدنبال برگرداندن شرکتهای چند ملیتی به آمریکا از طریق زور و خصم است. ترامپ در توصیف جنگ تجاری از اصطلاح «یک بازی آسان برای بردن» یاد کرده است و به همین منظور وظیفه خود را جبران کسری تجاری با آلمان و چین دانسته است. البته این موضع تهاجمی ترامپ ممکن است تنها یک حربه باشد تا دست آمریکا در مذاکرات تجاری باز باشد و در عالم واقع به سمت و سوی جنگ تجاری حرکت نکند. ظاهرا آمریکاییها از عواقب جنگ تجاری به خوبی آگاهی دارند.
ایالاتمتحده بهعنوان یک اقتصاد بزرگ با سر و شکلی نسبتا قوی، زمانی که با کاهش فرصتهای صادراتی روبهرو میشود تا حد قابلتوجهی میتواند خریداران خود را از داخل پیدا کند. با این حال جنگ تجاری نشان داده است که میتواند عواقب زیانباری را تحمیل کند. ترسها زمانی عمیقتر میشود که شیوه فعلی ممکن است به شیوع خصومتورزی در دنیا منجر شود. پیش از اینکه اقدامات تجاری بهطور کامل اثرگذار شود، هماینک ترس ناشی از تهیه مواد اولیه، نااطمینانی در دنیای تجارت و ترسهای دیگر درحال شیوع است. موریس اوونز تامسن، اقتصاددان ارشد در موسسه جهانی اسندوسوئز در ژنو میگوید: «مسبب همه این مشکلات تنها اتخاذ سیاستهای حمایتگرایانه است.» او میافزاید: «این یک ریسک بالقوه برای اقتصاد جهانی بهحساب میآید.»
طبق گزارش انجمن بینالمللی حملونقل هوایی، طی سه ماه اول ترافیک حمل بار هوایی با کاهش روبهرو شده است. این کاهش در اروپا و آسیا بیشتر از نقاط دیگر بوده است. کشتیهای کانتینربر که یک شاخص مهم جهانی در حوزه تجارت بهحساب میآید، شاخص آن از پاییز گذشته با کاهش روبهرو شده است. یکی دیگر از معیارهای جهانی در حوزه تجارت، شاخصی است که بخش اقتصادی آکسفورد در لندن ارائه میدهد و در گزارش این موسسه ضعیفترین روزهای تجارت جهانی از سال ۲۰۱۷ به اینسو ثبت شده است. کریستین لاگارد، رئیس صندوق بینالمللی پول باهشدار در باب جنگ تجاری میگوید: «اثر خرده اقتصادها را در این شرایط دستکم نگیرید.» او میافزاید: «ممکن است با پیامدهای جدیتری روبهرو شویم. در این راستا نهتنها آمریکا باید تقلا کند، بلکه باید نقاط دیگری مانند کانادا، آلمان و کشورهای اروپایی وارد عمل شوند.» این درحالی است که بازگرداندن تحریمهای ایران میتواند قیمت نفت را بالا ببرد و بیش از پیش به اقتصاد نحیف شده دنیا لطمه وارد کند.
ارسال نظر