در حقیقت این شهر میان هر سه کشور مشترک است. ولیعهد عربستان این برنامه بلندپروازانه را اعلام کرد که به گسترش استفاده از پهپادها، خودروهای خودران و روبات‌ها منجر می‌شود. زمین موردنظر برای ساخت شهر ۲۶۵۰۰ کیلومتر مربع است و در آن به صنایعی مانند انرژی و آب، فناوری زیستی، مواد غذایی، تولیدات کارخانه‌ای پیشرفته و سرگرمی توجه خواهد شد. این منطقه تا مرزهای مصر و اردن نیز امتداد دارد. به همین دلیل نخستین منطقه خصوصی به‌حساب می‌آید که به سه کشور تعلق دارد.  

اعلام ساخت این شهر درحالی است که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در جلسه گفت‌وگو محور در انجمن «طرح آینده سرمایه‌گذاری» که در ریاض برگزار شد، با تاکید بر آمادگی برای مقابله با افراط‌گرایی در اسرع وقت، گفت: «کسانی را که دارای تفکرات افراطی دارند. نابود خواهیم کرد و زندگی عادی خواهیم داشت، ما به اسلام میانه‌رو که پذیرای تمامی فرهنگ‌ها است، باز خواهیم گشت.» به گزارش سی‌ان‌ان، بن‌سلمان با تاکید بر اینکه عربستان این تفکرات افراطی را نابود خواهد کرد، افزود: «طرح بیداری در عربستان تنها از سال ۱۹۷۹ میلادی اجرا شد، ما ۳۰ سال دیگر را برای مقابله با تفکرات افراطی ضایع نخواهیم کرد.» ولیعهد عربستان در ادامه تاکید کرد: «انسان عنصر اصلی است که در پروژه «نئوم» بر آن تکیه خواهد شد و زندگی مردم عربستان هرگز بیهوده از بین نخواهد رفت.»

بن‌سلمان درباره پروژه نئوم که از بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی خورشیدی جهان برخوردار است، گفت: «آغاز کار از صفر به طرح ویژگی بزرگی می‌بخشد و ما به‌دنبال استفاده از روبات‌ها بیشتر از انسان‌ها هستیم. همچنین در این طرح از پهپادها برای جابه‌جایی استفاده خواهد شد و تفاوت زندگی با اجرای این طرح با امروز بسیار زیاد خواهد بود.»

وی در این انجمن که ۲۵۰۰ شخصیت از ۶۰ کشور در ریاض حضور داشتند، گفت: «پروژه نئوم بخشی از طرح تحول ۲۰۳۰ عربستان بوده و شامل دو جزیره تیران و صنافیر است. علاوه بر طبیعت زیبای این منطقه که برخوردار از دشت‌ها، جزایر و ارتفاعات پوشیده از برف در زمستان و آب و هوای معتدل در تابستان با دست‌کم ۱۰ درجه خنک‌تر از سایر مناطق اطرافش است، ۱۰ درصد از تجارت جهانی این منطقه از طریق دریای سرخ انجام می‌شود.» ولیعهد عربستان همچنین در ادامه سخنانش افزود به‌دنبال بر هم زدن خواب علمای وهابی است که به تدریج حضورشان در این پادشاهی کمرنگ می‌شود.

سی‌ان‌ان معتقد است روی سخن بن سلمان با جوانان این پادشاهی و آن دسته از شهروندانی بود که در خارج از کشور زندگی می‌کنند. این شاهزاده بلندپرواز که سال گذشته طرح تحول اقتصادی یا «چشم‌انداز ۲۰۳۰» را مطرح کرده بود، می‌گوید: «۷۰ درصد جمعیت ما زیر ۳۰ سال است و ۳۰ سال از عمر خود را صرف مقابله با ایدئولوژی‌های افراطی نخواهیم کرد. آنها را همین امروز و فی‌الفور نابود می‌کنیم.» این سخن پذیرش ضمنی این نکته است که در عربستان ایدئولوژی (های) افراطی حاکم بود که اکنون ولیعهد این کشور سخن از نابودی آنها به میان می‌آورد. او معتقد است که عربستان دیگر مانند سال‌های پیش از ۱۹۷۹ نیست، بلکه منطقه از آن زمان تغییرات بسیاری به خود دیده است.» او اشاره کرد که در این سال شاه ایران سقوط کرد و تندروها مسجدالحرام را تسخیر کردند. سی‌ان‌ان به نقل از کاربران سعودی توییتر با اشاره به برنامه‌های بن‌سلمان می‌نویسد این کشور راه درازی در پیش دارد.

کاربران توییتر معتقدند او با این کارها «نظم عمومی را خدشه‌دار می‌سازد.» در سال ۲۰۱۵ صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده بود که ذخایر مالی عربستان تا سال ۲۰۲۰ ته خواهد کشید. پس از آن بود که این شاهزاده جوان درصدد برنامه‌ریزی برای توسعه اقتصادی کشورش برآمد که چشم‌انداز ۲۰۳۰ و ساخت شهر ۵۰۰ میلیارد دلاری نمونه‌هایی از طرح‌های او هستند.