«دنیای اقتصاد» وضعیت بازار خودرو را بررسی کرد
پیشروی قیمت خودرو در مرزهای جدید
شاید بتوان نرخ ارز را مهمترین علت روند افزایشی قیمت خودرو در بازه زمانی مذکور دانست. ۲۷دیماه بهای دلار در بازار آزاد ۵۲هزار و ۸۵۰تومان بود اما روز گذشته این رقم به ۵۵هزار و ۶۰۰تومان رسید. بازار خودرو هم که همیشه تابع بازار ارز بوده هماهنگ با این نوسانات در بازار ارز، تحت تاثیر قرار گرفته و شاهد رشد قیمت بوده است. علاوه بر این ناآرامیها در منطقه که طی دو هفته گذشته و بهخصوص از ۲۸ دیماه اوج گرفته روی تورم انتظاری بازار خودرو موثر بوده است. در واقع بسیاری انتظار داشتند که با این ناآرامیها شاهد رشد قیمت در بازار خودرو باشیم. بنابراین تورم انتظاری نیز از علتهای اصلی رشد قیمت در بازار خودرو بوده است.
البته همانطور که اشاره شد روند رشد قیمت خودرو از حدود یک ماه پیش و با خروج شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو آغاز شد؛ اما قطعا شوک حاصل از خروج شورای رقابت نمیتواند تا یک ماه بازار خودرو را تحت تاثیر خود قرار دهد. همچنین موضوع مجوز فروش ۱۲۰هزار دستگاه خودرو با قیمت حاشیه بازار نیز از عواملی بود که از آن به عنوان یکی از علل موثر در روند رشد قیمت نام برده میشد. گویا توافقاتی بین خودروسازان، قطعهسازان و وزارت صمت برای فروش ۱۲۰هزار دستگاه خودرو به قیمت ۵درصد کمتر از بازار انجام شده بود تا خودروسازان بتوانند بخشی از بدهی خود به تولیدکنندگان قطعه را پرداخت کنند. با این وجود طی هفتههای گذشته بارها اجرایی شدن این طرح مورد تکذیب قرار گرفت و میتوان گفت دیگر هیجانات مربوط به این خبر فروکش کرده است. با این وجود هنوز شاهد هستیم که روند رشد قیمت در بازار ادامهدار است. بنابراین میتوان گفت این هیجانات درصد زیادی از علل رشد قیمت را به خود اختصاص نداده بودند و این وضعیت اقتصاد کلان کشور و فاکتورهایی مانند تورم و همچنین تصمیمات کلان سیاسی و اقتصادی در سطح بینالمللی است که میتواند بیش از هر چیز بازار خود را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
خیز قیمت در بازار خودرو
از بین 23خودروی مورد بررسی «دنیای اقتصاد» تقریبا تمامی خودروها از 27دی تا 11بهمن با رشد قیمت قابلتوجهی همراه بودهاند. از بین خودروهای داخلی بیشترین رشد قیمت مربوط به پژو 206 است. این محصول که دو هفته پیش 545میلیون تومان خرید و فروش میشد، روز گذشته در بازار 575میلیون تومان قیمتگذاری شد تا رشد بهای 30میلیون تومانی و 5.5درصدی را ثبت کند. همچنین
پژو 207 MC اتوماتیک نیز در بازه زمانی مذکور 30میلیون تومان رشد قیمت داشته است و بهایی معادل 850میلیون تومان پیدا کرد تا رشد قیمت 3.6درصد را ثبت کند. پژو پارس سال یکی از محصولاتی است که متقاضیان زیادی را به خود جلب میکند. این خودرو دو هفته پیش 595میلیون تومان قیمت داشت، دیروز 615میلیون تومان خرید و فروش شد تا افزایش قیمت 20میلیون تومانی و 3.3درصدی داشته باشد. دنا پلاس نیز با 15میلیون تومان رشد قیمت در زمان مذکور از 765میلیون تومان به 780میلیون تومان رسید که کمترین افزایش قیمت از نظر درصدی را بین خودروهای داخلی داشته است.
اما از نظر ارزشی کمترین رشد قیمت مربوط به کوئیک دندهای R بوده که از 27 دیماه تا 11بهمن رشد قیمت 10میلیون تومانی داشته و از 380میلیون تومان به 390میلیون تومان رسیده است. از بین خودروهای مونتاژی که از قضا کمترین رشد قیمت را از نظر درصدی ثبت کردهاند، رکورددار رشد قیمت لاماری ایما است که در بازه زمانی مذکور از یکمیلیارد و 820میلیون تومان به یکمیلیارد و 900میلیون تومان رسید که افزایش قیمت 80میلیون تومانی و 4.4درصدی داشته است. جک S5 در رتبه دوم بیشترین افزایش قیمت قرار گرفته و از یکمیلیارد و 650میلیون تومان به یکمیلیارد و 720میلیون تومان رسیده تا رشد قیمت 70میلیون تومانی و 4.2درصدی داشته باشد.
اما از بین محصولات خودروسازان خصوصی خودروهایی هم بودند که رشد قیمت نداشتهاند و حتی در یک مورد شاهد افت قیمت هم بودهایم. محصولات چری یعنی آریزو 5 و آریزو 6 روی همان قیمت دو هفته پیش، یعنی به ترتیب یکمیلیارد و 280میلیون تومان و یکمیلیارد و 450میلیون تومان، ثابت مانده اند. همچنین دیگنیتی پرایم که در دو هفته ابتدایی شروع روند افزایش قیمت جزو محصولاتی بود که بیشترین رشد قیمت را ثبت کرده بودند در دو هفته گذشته با کاهش قیمت، مواجه بوده و بهای آن از دومیلیارد و 30میلیون تومان به دو میلیارد تومان رسیده است تا افت قیمت 30میلیون تومانی و 1.4درصدی را ثبت کند. هایما S7 و هایما S8 که محصولات مونتاژی ایران خودرو هستند رشد قیمت قابل توجهی داشتهاند و در بازه زمانی مذکور قیمت هریک از آنها 50میلیون تومان زیاد شده است. هایما S7 که 27دیماه یکمیلیارد و 650میلیون تومان قیمت داشت، با افزایش 3درصدی حالا به یکمیلیارد و 700میلیون رسیده و هایما S8 نیز که دو هفته پیش یکمیلیارد و 850میلیون تومان خرید و فروش میشد، با 2.7درصد افزایش قیمت به یکمیلیارد و 900میلیون تومان رسیده است.
خودروهای وارداتی کارکرده اما بیشترین تاثیر را از موج اخیر رشد قیمت گرفتهاند؛ به طوری که بنز کلاس E200 2017 که دو هفته پیش 14میلیارد و 300میلیون تومان قیمت داشت، روز گذشته در بازار 15میلیارد و 500میلیون تومان قیمتگذاری شد تا رشد قیمت یکمیلیارد و 200میلیون تومانی و 8.4درصدی داشته باشد. BMW X4 2018 هم با یکمیلیارد تومان معادل 8.3درصد افزایش قیمت، از 12میلیارد تومان به 13میلیارد تومان رسیده است. هیوندای توسان 2018 نیز رشد قیمتی معادل 350میلیون تومان و 7.3درصد داشته و بهای آن روز گذشته پنجمیلیارد و 100میلیون تومان ثبت شد. کیا اسپورتیج 2018 که خودروی محبوبی در بازار ایران محسوب میشود، در بازه زمانی مذکور 300میلیون تومان رشد قیمت داشت و بهای آن از پنجمیلیارد و 400میلیون تومان به پنجمیلیارد و 700میلیون تومان رسیده است تا افزایش قیمت 5.5درصدی داشته باشد.