رضا فاطمی‌امین چهارشنبه‌‌‌شب (۲۱ اردیبهشت) در گفت‌‌‌وگو با بخش خبری ساعت ۲۱ سیما، در تشریح تصویب کلیات طرح واردات خودرو در هیات دولت، ضمن اشاره به اینکه «از سال ۹۷ به سبب به‌‌‌هم‌‌‌ریختگی تراز ارزی کشور، واردات خودرو ممنوع شد»، اظهار کرد: «این مصوبه تا اردیبهشت ۱۴۰۱ مهلت داشت و به‌‌‌نوعی تمدید شده بود. همزمان با پایان یافتن این مصوبه در دولت، موضوع ازسرگیری واردات خودرو مطرح شد که کلیات آن تصویب شده است.»

 وزیر صمت ادامه داد: «خوشبختانه در حال حاضر چند رویداد همزمان با هم در حال رخ دادن است؛ مصوبه ممنوعیت واردات به اتمام رسیده و دیگر منعی برای واردات وجود ندارد و از سوی دیگر تراز ارزی کشور در وضعیت خوبی قرار گرفته است و فشاری بر منابع ارزی کشور به‌‌‌ گونه‌‌‌ای که برای نرخ ارز مشکل‌‌‌ساز شود، وارد نیست.»

 فاطمی‌‌‌امین خاطرنشان کرد: «در مصوبه‌‌‌ آماده‌‌‌شده که در مرحله نهایی است، چند نکته مهم وجود دارد. اولین نکته این است که تمرکز ما بر واردات خودروهای اقتصادی است. در سال‌های پیش از ۹۷، عمدتا خودروهای لوکس، گران‌قیمت و تجملاتی وارد می‌‌‌شد که بخش خاصی از آن بهره می‌‌‌بردند، اما تمرکز ما در این دوره بر این است که خودروهای اقتصادی برای استفاده عموم وارد شود و هم اینکه این نقیصه در کشور برطرف شود.»

وزیر صمت با بیان اینکه «خودروهای تولیدی کشور که در محدوده خودروهای اقتصادی هستند، عمدتا از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند و باید تولید آنها متوقف شود، چرا که علاوه بر اینکه بر مبنای پلت‌فرم‌‌‌های قدیمی هستند و کیفیت مناسبی ندارند، مردم نیز از این وضعیت ناراضی هستند»، افزود: «بنابراین، این‌‌‌که تمرکز ما بر تولید و واردات خودروهای اقتصادی است و در اولویت قرار گرفته است، هم به این جهت مهم است که عامه مردم یعنی اقشار متوسط بهره‌‌‌مند شوند و هم به این خاطر که مشکل کیفیت در صنعت خودرو برطرف شود.» وی در پاسخ به اینکه «چه تعداد خودرو وارد خواهد شد؟» اظهار کرد: «تنظیم تعداد خودروهای وارداتی متناسب با تنظیم بازار خواهد بود. پنج روش برای واردات طراحی شده که به‌‌‌زودی اطلاع‌‌‌رسانی خواهد شد. دولت واردکننده خودرو نخواهد بود، بلکه این واردکنندگان هستند که مسئولیت را برعهده خواهند داشت.

محدودیتی برای واردات وجود ندارد و متناسب با نیاز و تقاضای بازار، واردات انجام خواهد شد.» مقام عالی وزارت صمت در ادامه گفت: «اینکه مردم هر روز از افزایش قیمت خودرو و در حقیقت بالا و پایین شدن قیمت‌ها در بازار صحبت می‌کنند، به سبب شکاف عمیق و قابل‌توجه بین عرضه و تقاضاست. سال گذشته کمتر از ۹۰۰‌هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شد که این میزان نسبت به تقاضا عدد بسیار پایینی بود و سبب شد شاهد شکل‌‌‌گیری بازار سیاه خودرو باشیم. خبر خوب این است که همزمان با موضوع واردات خودرو که بررسی آن از سال گذشته آغاز شد و مورد پیگیری است، عرضه خودرو در سال ‌جاری نسبت به سال گذشته افزایش قابل‌توجهی خواهد داشت. این افزایش عرضه آغاز شده و از ابتدای امسال تا هجدهم ماه جاری، میزان عرضه ۱۸‌درصد افزایش داشته است؛ ضمن اینکه خودروهای کف ۵۰‌ درصد کاهش یافته و تعهدات معوق نیز از ۶۰‌ هزار دستگاه به ۱۰‌ هزار دستگاه رسیده است.»

 فاطمی‌‌‌امین ادامه داد: «واردات خودرو به‌‌‌ویژه خودروهای اقتصادی و ارزان‌قیمت از یک‌سو می‌تواند بخش عمده‌‌‌ای از تقاضا را پوشش دهد و از سوی دیگر، افزایش عرضه، تناسب میان عرضه و تقاضا ایجاد خواهد کرد. امید است این دو جریان بتوانند بخش قابل‌توجهی از تقاضاها را پوشش دهند.» وزیر صنعت، معدن و تجارت در رابطه با زمان واردات خودرو و اینکه چه افرادی صلاحیت واردات خواهند داشت، اعلام کرد: «مصوبه، هفته آینده نهایی خواهد شد. هماهنگی‌‌‌ها با دستگاه‌‌‌های مختلف در حال انجام است تا واردات در اسرع وقت صورت گیرد و این‌طور نباشد که ماه‌‌‌ها طول بکشد.  حتی در حال حاضر که مصوبه نهایی تایید نشده و هفته آینده به ‌صورت رسمی مصوب خواهد شد، مسیرها کنترل و موانع احتمالی بر سر واردات، ارزیابی شده است. شرایط تسهیل خواهد شد و تدابیر لازم اتخاذ می‌شود.»

به گفته فاطمی‌‌‌امین، واردات خودرو شرایطی خواهد داشت. وی گفت: «شرایط سابق وجود دارد و شرایط جدیدی نیز اندیشیده شده است. به‌ طور مثال طبیعتا خودروهای وارداتی باید خدمات پس از فروش داشته باشند یا مسیرهای متفاوتی در نظر گرفته شده است و صلاحیت‌‌‌هایی که از قبل بوده، تداوم خواهد داشت؛ اما منابع تامین مالی، متنوع شده است و بخش قابل‌توجهی از طریق منابع خارجی تامین خواهد شد تا کمک‌‌‌کننده به تراز ارزی کشور نیز باشد.»