«دنیایاقتصاد» آمار تولید خودروسازان را بررسی کرد
رشد اردیبهشتی تولید خودرو
بر اساس آمارهایی که ایران خودرو، سایپا و پارسخودرو در سایت کدال سازمان بورس ارائه کردند این سه خودروساز در پایان دومین ماه از سالجاری توانستهاند در مجموع ۱۱۶ هزار و ۶۹۲ دستگاه از انواع محصولات خود را در خطوط تولید نهایی کنند. این میزان تولید در مقایسه با آمار تولید ارائه شده در اردیبهشت سال ۹۸ رشد ۳/ ۱ درصدی را نشان میدهد.
سه خودروساز بزرگ کشور در پایان اردیبهشت سال گذشته ۱۱۵ هزار و ۱۷۶ دستگاه خودرو تولید کردند.
چنانچه آمار اردیبهشت را با فروردین ۹۹ مقایسه کنیم شاهد رشد ۱۹۵ درصدی تولید خودروسازان هستیم.
البته بخشی از این اتفاق را باید بهدلیل تعطیلات دو هفتهای نوروز و همچنین تاخیر در بازگشایی شرکتهای خودروساز در فروردینماه سالجاری جستوجو کرد. خودروسازان تولید خود را به علت شیوع ویروس کرونا در فروردینماه با یک هفته تاخیر و با رعایت پروتکلهای ستاد ملی مبارزه با کرونا آغاز کردند. این مساله آمار تولید فروردین ماه را متاثر از خود کرد.
بر این اساس ایران خودروییها در پایان اردیبهشت در مجموع ۵۷ هزار و ۲۹۷ دستگاه تولید داشتهاند. (البته در این آمار، تولید وانت لحاظ نشده است).
این میزان تولید در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حکایت از رشد ۷/ ۳۶ درصدی دارد.
خودروسازی سایپا نیز در پایان اردیبهشت سالجاری توانسته ۴۳ هزار و ۳۳۱ دستگاه از انواع محصولات خود را تولید کند. این میزان تولید نشاندهنده افت ۲۵ درصدی به نسبت آمار تولید اردیبهشتماه ۹۸ است.
پارسخودرو اما برخلاف شرکت مادر خود یعنی سایپا توانسته نمودار تولید در اردیبهشت ۹۹ را به نسبت همین زمان در سال گذشته صعودی کند.پارسخودروییها در آمار تولید ارائه شده به بورس تولید ۱۶ هزار و ۶۴ دستگاه از انواع محصولات را به نام خود ثبت کردهاند. تولید این تعداد دستگاه خودرو به آن معناست که پارس خودروییها توانستهاند به نسبت آمار تولید خود در دومین ماه از سال ۹۸ رشد ۵/ ۳ درصدی داشته باشند. همچنین تداوم تولید پژو ۲۰۰۸ و هایما در خطوط تولید ایران خودرو در دومین ماه از سالجاری جلب توجه میکند، این در حالی است که تولید دو محصول مونتاژی دیگر ایران خودرو یعنی، دانگ فنگ و تندر ۹۰ که از ماه گذشته در خطوط تولید این خودروساز متوقف بوده در اردیبهشت نیز تداوم داشت.
اما در شرایطی مونتاژ محصولات رنو در ایرانخودرو از ماه گذشته متوقف شده است که پارسخودروییها همچنان به مونتاژ محصولات گروه رنو ادامه میدهند. برخی از دستاندرکاران صنعت خودرو معتقدند این مساله با توجه به خروج شریک فرانسوی از بازار خودروی کشور نمیتواند تداوم داشته باشد و به احتمال بسیار زیاد در ماههای پیشرو تولید محصولات خانواده رنو در پارسخودرو نیز متوقف خواهد شد. این مساله در ارتباط با خانواده برلیانس هم در خطوط تولید پارسخودرو صدق میکند. پراید نیز که همچنان در خطوط تولید پارسخودرو بهصورت حق العمل کاری برای سایپا تولید میشود با توجه به برنامه سایپا برای توقف تولید این محصول به نظر میرسد که تنها یکی دو ماه دیگر تداوم داشته باشد و بنابراین تمرکز پارسخودرو روی تولید محصولات خانواده Q۲۰۰ یعنی کوییک خواهد بود.
خودروسازی سایپا نیز در پایان اردیبهشتماه تنها تولید دو خودروی پراید و تیبا را در آمار تولید خود ثبت کرده است و همانند فروردین دیگر خبری از تولید محصولات مونتاژی این شرکت یعنی سراتو، چانگان و آریو نیست.
تولید ادامه دار ۲۰۰۸ در ایران خودرو
نگاهی به جزئیات آمار تولید خودروهای سواری در اردیبهشتماه ۹۹ بیندازیم تا مشخص شود غولهای جاده مخصوص چه میزان تولید در بازه زمانی یاد شده داشتهاند. طبق گزارشهای ارسالی ایرانخودرو به بورس، گروه پژو این شرکت (به جز پژو ۲۰۰۸) تیراژی ۴۱ هزار و ۷۰۲ دستگاهی تا پایان اردیبهشت امسال داشته که این آمار نشان از افزایش ۷/ ۵۶ درصدی تیراژ پژوییها در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته دارد. ایرانخودروییها اما آمار پژو ۲۰۰۸ را خارج از خانواده پژو منتشر میکنند و گزارشهای ارسالی نشان میدهد خودروی موردنظر تا پایان اردیبهشت امسال ۱۴۹ دستگاه تولید شده است. این در حالی است که طی ماه مشابه سال گذشته، ایرانخودروییها هزار و ۹۵۴ دستگاه از این محصول را مونتاژ کرده بودند. بنابراین مقایسه آمارهای ارائه شده در سایت کدال نشان میدهد این محصول پسابرجامی ایران خودرو در پایان اردیبهشت ۹۹ در قیاس با مدت مشابه سال گذشته افت تولید ۸/ ۹۲ درصدی داشته است.
مشخص نیست که مونتاژ پژو ۲۰۰۸ تا چه زمانی در ایرانخودرو ادامه داشته باشد.
از پژو که بگذریم، ایرانخودرو در تولید سمند نیز با روند افزایشی مواجه شده است. بنابر آمار منتشره، این شرکت طی دومین ماه از سالجاری، ۵ هزار و ۴۷۹ دستگاه سمند را به تولید رسانده و این آمار سبب رشد ۵/ ۹۷ درصدی تولید محصول موردنظر نسبت به اردیبهشت ۹۸ شده است. در حال حاضر سمند تنها در سایتهای مرکزی و مازندران ایرانخودرو تولید میشود، هرچند در گزارش این شرکت به بورس مشخص نشده سهم هر یک از این سایتها از تولید محصول موردنظر چند دستگاه بوده است. اما آنطور که آمار تولید منتشره روایت میکند، این شرکت در تولید دنا نیز توانسته روند صعودی داشته باشد. ایرانخودروییها تا پایان اردیبهشت امسال، ۷ هزار و ۹۵۰ دستگاه دنا را به تولید رساندهاند تا نسبت به ماه مشابه سال گذشته بیش از ۴۰ درصد رشد تولید را به خود ببینند. دنا در دو مدل معمولی و پلاس به تولید میرسد و هر دو مدل نیز قیمتی بالای ۱۵۰ میلیون تومان در بازار دارند. آمار تولید مربوط به رانا در صورتهای این خودروساز نشان میدهد افت تولید، مهمان خطوط تولید این محصول شده است. طبق گزارش ارائه شده به بورس، در اردیبهشت امسال ۹۸۴ دستگاه رانا در ایرانخودرو به تولید رسیده که در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته ۵/ ۲۶ درصد کاهش را نشان میدهد.
نگاهی هم بیندازیم به محصولات مونتاژی ایرانخودرو، محصولاتی که برخی از آنها با خطوط تولید این شرکت وداع کردهاند. آنطور که گزارش ارائه شده به بورس روایت میکند، آبیهای جاده مخصوص تا پایان اردیبهشت امسال حتی یک دستگاه سوزوکی گرندویتارا نیز مونتاژ نکردهاند. این موضوع نشان میدهد ویتارا بهدلیل تحریمها از خطوط تولید ایرانخودرو خداحافظی کرده است. در کنار ویتارا، ایرانخودرو تا پایان دومین ماه از سالجاری مونتاژ هیچ محصولی از دانگ فنگ را نیز در خطوط تولید خود انجام نداده است. مشخص نیست که عدم مونتاژ دانگ فنگ، موقتی است یا ایرانخودروییها با این محصول چینی نیز وداع کردهاند. در بین دیگر مونتاژیهای ایرانخودرو اما هایمای چینی تیراژی هزار و ۳۳ دستگاهی تا پایان دومین ماه امسال از خود به جا گذاشته است. با توجه به این آمار، هایما افت تولید ۷/ ۲۰ درصدی را نسبت به ماه مشابه سال گذشته به خود میبیند. مونتاژ این محصول فعلا در ایرانخودرو ادامه دارد و باید منتظر ماند و دید در آینده نیز تداوم خواهد داشت یا هایما هم به جمع حذفیها میپیوندد.
تمرکز سایپا روی تولید پراید و تیبا
به سایپا برویم و ببینیم این شرکت چه آماری در تولید محصولات خود طی اردیبهشت امسال به جا گذاشته است. بنابر آمار ارائه شده به بورس، سایپاییها به مونتاژ کیا سراتو و چانگان پایان دادهاند و این دو مهمان کرهای و چینی دیگر جایی در بین تولیدات این شرکت ندارند. آریو مدتی است که دیگر در خطوط تولید این خودروساز مونتاژ نمیشود تا خودروسازی سایپا تنها تولید محصولات خانواده پراید و تیبا را در دستورکار خود داشته باشد.
در بین محصولات سایپا، تیبا تیراژی ۲۱هزار و ۹۹۲ دستگاهی از خود به جا گذاشته و بنابراین نسبت به تولید اردیبهشت سال گذشته حدودا ۶/ ۱۳ درصد افت را نشان میدهد. آمارها در مورد پراید نیز خبر از افت تولید این محصول میدهند، خودرویی که سایپاییها تا امروز دو مدل از آن را حذف و تنها مدل باقیمانده نیز در تیرماه کنار گذاشته خواهد شد. طبق آمار، پراید تا پایان دومین ماه سالجاری تیراژی ۲۱ هزار و ۴۰۹ دستگاهی از خود به جا گذاشته و در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته نزدیک به ۳/ ۲۸ درصد افت تولید را تجربه کرده است.
تداوم تولید رنو در پارسخودرو
تولید رنو همچنان در خطوط تولید پارسخودرو ادامه دارد اما به نظر میرسد که پارسخودروییها در یکی دو ماه آینده با مونتاژ محصولات رنو وداع کنند. پارسخودروییها تا پایان اردیبهشتماه ۹۹ توانستهاند تعداد ۲ هزار و ۲۲ دستگاه انواع محصولات خانواده رنو را در خطوط تولید خود نهایی کنند. این میزان تولید در مقایسه با آمار سال گذشته این خودروساز در همین بازه زمانی نشاندهنده رشد ۲۷ درصدی است. سری هم به مونتاژ محصولات خانواده برلیانس در این خودروسازی بیندازیم. تا پایان اردیبهشتماه تعداد ۹۴۴ دستگاه از محصولات خانواده برلیانس در خطوط تولید این خودروساز مونتاژ شده است که در قیاس با آمار تولید سال گذشته این خودروساز رشد ۱۰۹۴ درصدی را در مونتاژ محصولات این خانواده نشان میدهد.
تولید پراید اما در پارسخودرو در پایان اردیبهشتماه سالجاری در مقایسه با همین بازه زمانی در سال گذشته با افت همراه بوده است.
پارسخودرو که پراید را بهصورت حقالعمل کاری برای سایپا تولید میکند تا پایان دومین ماه از سالجاری توانسته در مجموع ۹ هزار و ۲۴۵ دستگاه پراید تولید کند، این در حالی است که این خودروساز تا پایان اردیبهشت سال گذشته ۱۳ هزار و ۸۵۰ دستگاه پراید را در خطوط تولید خود تکمیل کرده بود. مقایسه این دو آمار از افت ۲/ ۳۳ درصدی تولید پراید تا پایان اردیبهشت امسال در قیاس با مدت مشابه سال گذشته حکایت میکند. تولید گروه Q۲۰۰ نیز در حالی تا پایان اردیبهشت سالجاری به عدد ۳ هزار و ۸۵۳ دستگاه رسیده است که در مدت مشابه سال گذشته محصولات این خانواده جایی در خطوط تولید پارسخودرو نداشته است.