ماموریت معاون وزارت خزانهداری آمریکا در منطقه چیست؟
مونیتورینگ تحریمی در خاورمیانه
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا در سفر این هفته به خاورمیانه به کشورها و شرکتها هشدار خواهد داد که در صورت انجام تجارت با نهادهای مشمول محدودیتهای آمریکا، ممکن است دسترسی به بازار آمریکا را از دست بدهند. به طور خاص ایران و روسیه هدف تحریمهای وزارت خارجه و خزانهداری آمریکا هستند. «برایان نلسون» معاون وزیر در امور تروریسم و اطلاعات مالی، از ۲۹ ژانویه تا ۳ فوریه به عمان، امارات متحده عربی و ترکیه سفر خواهد کرد و با مقامات دولتی و همچنین سران شرکتها و موسسات مالی دیدار خواهد کرد تا تاکید کند که واشنگتن به اجرای سیاستهای تهاجمی خود در حوزه تحریمها ادامه خواهد داد. این اداره هشدار داد: افراد و موسساتی که در حوزههای قضایی مجاز فعالیت میکنند، به دلیل انجام تجارت با نهادهای تحریمشده یا عدمانجام بررسیهای لازم در معرض خطر از دست دادن بالقوه دسترسی به بازارهای ایالاتمتحده هستند. نلسون گفته در این سفر در مورد «جنگ روسیه در اوکراین» و همچنین «فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه» با شرکای آمریکا صحبت خواهد کرد.
سفر این مقام وزارت خزانهداری آمریکا به ترکیه درحالی صورت میگیرد که دو کشور اختلافاتی هم دارند. ترکیه تهاجم روسیه را محکوم کرده و پهپادهای مسلح به اوکراین فرستاده است. در عین حال، با تحریمهای غرب علیه روسیه مخالف است و روابط نزدیکی با مسکو و کییف، همسایگان خود در دریای سیاه و همچنین ایران دارد. در همین حال ایالاتمتحده ماه گذشته تحریمهایی را علیه سیتکی آیان تاجر برجسته ترکیه و شبکه شرکتهایش اعمال کرد و او را متهم کرد که بهعنوان «تسهیلکننده فروش نفت و پولشویی» به نمایندگی از ایران عمل میکند.
در مورد امارات نیز، واشنگتن مجموعهای از تحریمها را علیه شرکتهای مستقر در امارات به دلیل فرار از تحریمهای مرتبط با ایران اعمال کرده و روز پنجشنبه هم یک شرکت هواپیمایی مستقر در امارات را به دلیل حمایت از شرکت روسی واگنر، که در اوکراین میجنگد، تحریم کرد.
آمریکا پیشتر نیز نسبت به نقض تحریمهای سوریه از سوی امارات به این کشور هشدار داده بود. مسالهای که به مذاق اماراتیها خوش نیامد. در همین خصوص عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات مارس ۲۰۲۰ در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با سرگئی لاوروف، در ابوظبی گفت: قانون تحریمهای آمریکا موسوم به «سزار» (قیصر) بزرگترین چالش در مسیر همکاری و تلاش مشترک با سوریه به شمار میرود. به اعمال تحریمهای ایالاتمتحده آمریکا علیه حکومت بشار اسد قانون سزار گفته میشود. با توجه به اینکه امارات یکی از ۳ شریک تجاری ایران در سطح جهانی به شمار میرود، سخت شدن تحریمهای آمریکا علیه این کشور میتواند برای ایران و امارات پیامدهای قابلتوجهی داشته باشد. دادههای گمرک ایران در سال منتهی به ۳۱ مارس ۲۰۲۲ نشان میدهد که امارات متحده عربی، یکی از متحدان اصلی ایالاتمتحده در خاورمیانه، با ارسال ۵/ ۱۶ میلیارد دلار کالا که ۶۸درصد از واردات غیرنفتی ایران را تشکیل میدهد از چین به عنوان بزرگترین صادرکننده به ایران پیشی گرفته است.
عراق دیگر همسایه ایران است که زیر تیغ تحریمها قرار دارد. روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال در همین راستا نوشت که عراق در برابر حرکت آمریکا برای جلوگیری جریان پول به ایران است و در مورد اعمال کنترل بر مبادلات دلاری دست و پا میزند. به نوشته این روزنامه با اعمال کنترلها روی ارز آمریکا، ارزش پول عراق در برابر دلار تا ۱۰درصد کاهش یافته است. عمان که یکی از اهداف سفر مقام خزانهداری آمریکا به شمار میرود، دیگر مقصد صادراتی ایران در منطقه و همچنین یکی از مهمترین شرکای سیاسی است که همواره نقش میانجیگری را در روابط تهران و پایتختهای غربی ایفا کرده است.