پاسخ سردار حاجی‌زاده به آمریکایی‌ها

سردار حاجی‌زاده درخصوص واکنش آمریکایی‌ها به این تست که از سوی مایک‌پمپئو وزیرخارجه این کشور هم اعلام شد، گفت: این واکنش‌ها نشان می‌دهد که این موضوع برای آنها بسیار مهم بوده که فریادشان درآمده است. او با بیان اینکه بیش از ۴۰ تا ۵۰ تست در سال انجام می‌دهیم، تاکید کرد: اینکه آمریکایی‌ها نسبت به برخی از این آزمایش‌ها واکنش نشان می‌دهند نشان‌دهنده فشار به آنهاست. سردار حاجی‌زاده البته به اسم این موشک اشاره‌ای نکرد.

دهم آذرماه، وزیر امورخارجه آمریکا در صفحه توییتر خود نوشت: «ایران به‌تازگی یک موشک میانبرد بالستیک آزمایش کرده که قادر است کلاهک‌های متعددی حمل کند.» او مدعی شد که این آزمایش، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نقض می‌کند. یک روز پس از ادعای پمپئو، سردار ابوالفضل شکارچی سخنگوی ارشد نیروهای مسلح در این‌باره اظهار کرد: تست موشک‌ها و توان دفاعی جمهوری اسلامی برای دفاع و در راستای بازدارندگی است و این کار ادامه پیدا خواهد کرد یعنی هم تست و هم توسعه موشکی را ادامه خواهیم داد. او تصریح کرد: این موضوع خارج از چارچوب مذاکرات است و به امنیت ملی ما مرتبط است، بنابراین در این رابطه از هیچ کشوری اجازه نخواهیم گرفت.

محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران نیز در مورد اظهارات اخیر آمریکایی‌ها پیرامون برنامه موشکی ایران گفت: آمریکایی‌ها در دولت گذشته و فعلی اعتراف کردند که نه برجام و نه قطعنامه ۲۲۳۱، فعالیت ایران را در زمینه موشکی ممنوع نمی‌کند و هم خانم وندی شرمن در جلسه سنای آمریکا در مذاکرات این حرف را زد هم آقای برایان هوک دو ماه پیش این مطلب را گفت. موشک‌های جمهوری اسلامی با توجه به اینکه نقطه‌زن هستند فقط برای سلاح متعارف طراحی شده است. ظریف تاکید کرد: با توجه به اینکه آمریکا ناقض برجام و قطعنامه شورای امنیت است ناچار است برای خود پوششی دست و پا کند. اما همان‌طور که دیدیم شورای امنیت حاضر نشد این ادعای بیجا را بررسی کند.

نشست بی‌نتیجه شورای امنیت

در همین خصوص جلسه شورای امنیت سازمان ملل برای بحث درباره آزمایش موشک‌های بالستیک ایران که روز سه‌شنبه (۱۳ آذر) پشت درهای بسته برگزار شد، بدون صدور بیانیه مشترک پایان یافت. در این جلسه که به درخواست فرانسه و بریتانیا برگزار شد، نمایندگان این دو کشور و آمریکا از آزمایش موشکی اخیر ایران انتقاد کردند، اما نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در بیانیه‌ای تاکید کرد که همه فعالیت‌های مرتبط با موشک بالستیک ایران کاملا در انطباق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است آن هم در شرایطی که آمریکا این قطعنامه را به‌صورت کامل نقض کرده است.  همچنین نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل در این نشست مدعی شد که آزمایش یک موشک بالستیک از سوی ایران خطرناک و نگران‌کننده بود، اما عجیب نبود. جامعه جهانی نمی‌تواند هر بار که ایران قطعنامه‌های سازمان ملل را با بی‌پروایی زیر پا می‌گذارد، این رفتار را نادیده بگیرد. دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز در بیانیه‌ای آمریکا را به ایجاد سردرگمی در مورد عبارت‌‌بندی قطعنامه ۲۲۳۱ متهم کرد و گفت فعالیت‌های موشکی‌اش مشروع و قانونی است. نمایندگی ایران در سازمان ملل همچنین تاکید کرد: «این آمریکا است که صددرصد ناقض همین قطعنامه به‌شمار می‌آید چون به‌طور غیرقانونی از آن خارج شده است.»

ابهام آمریکا در قطعنامه ۲۲۳۱

همزمان ایران در بیانیه‌ای اعلام کرد که «معرفی برنامه موشکی ایران به‌عنوان اقدامی ناسازگار با قطعنامه مذکور یا تهدیدی منطقه‌ای، یک سیاست فریبکارانه و خصمانه از طرف آمریکا است.» همچنین در این بیانیه با اشاره به اینکه آمریکا به‌رغم معرفی خود به‌عنوان یک کشور قانون‌مدار و حافظ حاکمیت قانون در سطح بین‌المللی، به‌صورت تناقض‌آمیزی «دکترین خروج از سازمان‌ها و موافقت‌نامه‌های بین‌المللی» را در پیش گرفته، تاکید شده است که خروج غیرقانونی آن از برجام که توسط قطعنامه ۲۲۳۱ تایید شده است، فقط یک نمونه است.

در بیانیه مذکور آمده است: «آمریکا تلاش دارد با ارائه اطلاعات ساختگی و مخدوش و نیز استناد به معیارهای نامرتبط، نوعی ابهام و آشفتگی در تفسیر مفاد مربوطه قطعنامه ۲۲۳۱ ایجاد و از آن علیه ایران سوءاستفاده کند.» در ادامه تاکید شده که ایران هرگونه تفسیر خودسرانه مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ را که در آن از ایران خواسته شده است صرفا از انجام هرگونه فعالیت موشک بالستیک «طراحی‌شده برای حمل کلاهک هسته‌ای» خودداری کند، قاطعانه رد می‌کند. همچنین بار دیگر در این بیانیه تاکید شده که برنامه موشکی ایران انحصارا برای حمل کلاهک‌های متعارف طراحی‌شده و در نتیجه هیچ‌یک از موشک‌های بالستیک آن برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی نشده‌اند. در نهایت نیز به آمریکا توصیه شده است به جای ایراد اتهامات بی‌پایه به ایران مبنی بر انجام اقدامات ناسازگار با قطعنامه ۲۲۳۱، به اجرای همین قطعنامه تن در دهد.

استیصال اروپا

از دیگر سو خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های اروپایی در رابطه با مواضع تهران و تحولات اخیر گزارش داد: «با وجود گذشت بیش از یک سال از مذاکرات اتحادیه اروپا با ایران، موضع تهران درخصوص برنامه موشکی‌اش محکم و استوار بوده و این موضوع، مقامات را مستاصل کرده است.» به گزارش «ایسنا» برنامه موشکی ایران در هفته جاری پس از آنکه مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا مدعی شد تهران به تازگی یک موشک بالستیک میانبرد آزمایش کرده است، در کانون توجهات قرار گرفت. اکنون آمریکا درحال فشار آوردن بر اتحادیه اروپا است تا اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را به‌دلیل برنامه موشکی این کشور مورد بررسی قرار دهد. انگلیس و فرانسه نسبت به آزمایش موشکی نسبت داده شده به ایران ابراز نگرانی کردند و آن را بی‌ثبات‌کننده خواندند، اما اتحادیه اروپا روی حفظ توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ متمرکز است که آن را یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای خود در عرصه سیاست خارجی طی دهه‌های اخیر می‌داند. برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت امورخارجه آمریکا پس از دیدار با قدرت‌های اروپایی در حاشیه نشست ناتو در بروکسل به رویترز گفت: ما خواهان آن هستیم که اتحادیه اروپا تحریم‌هایی وضع کند که افراد و سازمان‌هایی را که با توسعه و آزمایش موشک‌های ایران همکاری دارند، هدف قرار دهد. به گزارش رویترز، اسناد محرمانه نشان می‌دهد که انگلیس، فرانسه و آلمان در ماه مارس پیشنهاد وضع تحریم‌های جدید علیه ایران به‌دلیل برنامه موشکی‌اش را ارائه دادند، اما این کار با مخالفت اعضای دیگر اتحادیه اروپا ازجمله ایتالیا که خواهان افزایش روابط تجاری با جمهوری اسلامی هستند، مواجه شده بود.