دادستان تهران تشریح کرد

عوامل موثر در مورد مشکلات ارز

شماره روزنامه: ۴۲۸۲ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۳۳۶۱۹۴۳ خبر

ایسنا : دادستان تهران گفت: بحران ارز در سال ۱۳۹۱ و تکرار آن در سال جاری، ممکن است در آینده نیز تکرار شود. عباس جعفری دولت‌آبادی به مسائل مهم در سال جاری که در مساله ارز موثر بوده مانند اقدامات آمریکا درباره برجام، مشکلات بانک‌ها و کاهش سود سپرده‌ها اشاره کرد و کلاهبرداریِ جمعی از اموال مردم به‌ویژه در قالب شرکت‌های لیزینگ را بی‌ارتباط با مشکلات ارز ندانست. او با اظهار اینکه «هر یک از این مسائل که موجب می‌شود سپرده‌ها از دست مردم خارج شوند، به طور مستقیم یا غیرمستقیم به مساله ارز دامن می‌زند»، افزود: نکته دیگر این‌ که امروزه ارز به‌عنوان کالایی باارزش محسوب می‌شود.

دادستان تهران در تبیین مفهوم ارز به‌عنوان یک کالای باارزش اظهار کرد: امروز در ایران نان برای مردم به‌عنوان کالای اساسی محسوب می‌شود که گران شدن آن فشار اقتصادی به قشر ضعیف را موجب می‌شود؛ هم‌چنان که در برخی کشورها جو به‌عنوان کالای استراتژیک محسوب می‌شود. امروز حجم بالای نقدینگی در کشور افزایش یافته به گونه‌ای که حسب اعلام رسمی بانک مرکزی با افزایش سود سپرده‌های بانکی، ظرف ۱۵ روز گذشته ۱۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی مردم به سپرده بانکی تبدیل شده است که نشان از وجود این حجم از سپرده و حتی بیش از آن در منازل مردم دارد که این ۱۰ هزار میلیارد تومان نمونه کوچکی از نقدینگی نزد مردم است. دولت‌آبادی در بیان سومین عامل موثر در بازار ارز، نقش دلالان این حوزه را مورد توجه قرار داد و با اشاره به اینکه این افراد به لحاظ نفوذی که دارند از رانت اطلاعاتی برخوردارند، چهارمین عامل موثر در مشکلات ارز را عدم بازگشت ارزهای حاصل از صادرات به کشور دانست. او توضیح داد: ارز حاصل از صادرات کشور به چرخه ارز باز نمی‌گردد و این مساله تا حدی مرتبط با خصوصی‌سازی است؛ به‌عنوان مثال در صنعت پتروشیمی که قبلا دولتی بود، در حال حاضر با اقداماتی چون فاکتورسازی یا فروش ارز در بازار آزاد، سعی بر آن است  که از بازگشت ارز صادراتی به خزانه جلوگیری شود.

«فقدان نظارت لازم بر ارزهای مداخله‌ای» عامل دیگری بود که جعفری دولت‌آبادی به‌عنوان منشا مشکلات ارزی به آن پرداخت و با اشاره به اینکه «بانک مرکزی با تزریق ارز توسط عوامل خود به بازار، سعی در مهار بازار ارز دارد»، افزود: این سوال مطرح است که اگر دلالان ارزها را از بازار جمع‌آوری کرده و به عده‌ای که آن سوی مرزها آمادگی خرید ارز را با قیمت بالاتری دارند بفروشند، این تدبیر دولت نه‌تنها چاره‌ساز نخواهد بود، بلکه زمینه بهره‌مندی عده‌ای سودجو را در پی خواهد داشت و در همین راستا بانک مرکزی در سال جاری چند میلیارد دلار ارز به بازار تزریق کرده است.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن