حملات سنا علیه وزیر جنگ آمریکا

روز یازدهم درگیری‌ها

بامداد چهارشنبه سنتکام از دور یازدهم حملات خود به نقاطی در ایران خبر داد. به ادعای سنتکام، هدف از این حملات، ادامه تضعیف توانایی ایران برای تهدید کشتیرانی تجاری در تنگه هرمز بود. همزمان با اعلام دور جدید حملات آمریکا به ایران در بامداد چهارشنبه، خبرگزاری ایرنا از شنیده شدن صدای انفجار در چند شهر جنوبی ایران از جمله بوشهر، ماهشهر، امیدیه و سیریک خبر داد. همچنین رسانه‌ها از حملات هوایی به استان کردستان و حوالی شهر بانه خبر دادند و مقام‌های محلی در آبدانان، استان ایلام، از حمله هوایی بامداد چهارشنبه به حوالی این شهر و نزدیکی دینارکوه خبر دادند. در ادامه، مقام‌ها در استان همدان هم از حمله به نقاطی در نزدیکی کبودرآهنگ گزارش دادند.

ساعتی پس از پایان حملات آمریکا به نقاط مختلف ایران که برای یازدهمین شب متوالی صورت گرفت، ارتش ایران با انتشار اطلاعیه‌ای از حملات پهپادی خود به نقاطی در کویت خبر داد. در اطلاعیه ارتش ایران که صبح چهارشنبه به وقت تهران منتشر شده آمده است: «در مرحله بیست و یکم عملیات صاعقه، انبارهای مهمات و تجهیزات لجستیک مرکز فرماندهی نیروهای زمینی ارتش جنایتکار آمریکا در پادگان الدوحه در غرب کویت را هدف حملات پرحجم پهپادهای انهدامی خود قرار داد.» سپاه پاسداران نیز با صدور اطلاعیه‌ای جدید از موج جدید حملات خود علیه مواضع آمریکا در منطقه خبر داده و اعلام کرد که چند سامانه راداری در کویت هدف قرار گرفت. ارتش اردن نیز ادعا کرد روز چهارشنبه چهار موشک ایرانی را رهگیری کرده است.

ترامپ نیز در تازه‌ترین اظهارات خود تهدید کرده که آمریکا به‌زودی مجموعه‌ زیرزمینی ایران را در کوه کلنگ هدف قرار خواهد داد. در پاسخ، روز چهارشنبه قرارگاه مرکزی حضرت خاتم‌ الانبیا(ص) به آمریکا در مورد تهدید به حمله مراکز هسته‌ای و حساس ایران هشدار داد.

جلسه استماع کنگره

در میانه این تبادل آتش و رفت و برگشت حملات، پیت هگست، وزیر جنگ آمریکا روز سه‌شنبه در جلسه‌ای پرتنش و جنجالی برای درخواست حدود ۷۰‌میلیارد دلار بودجه تکمیلی و اضطراری مقابل کمیته تخصیص بودجه سنای آمریکا حاضر شد. او در این جلسه با رگبار پرسش سناتورها درباره جنگ با ایران مواجه شد. هگست که همراه دن کین، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در جلسه استماع کمیته تخصیص بودجه سنا حاضر شده بود، در پاسخ به پرسش دیک دربین، سناتور دموکرات از ایالت ایلینوی گفت که پنتاگون تاکنون ۳۷.۵‌میلیارد در جنگ با ایران هزینه کرده است.

سخنان هگست چند بار با فریاد معترضان حاضر در جلسه علنی کمیته بودجه سنا متوقف شد. معترضان شعارهایی از جمله «بمباران کودکان را در فلسطین و ایران متوقف کنید» و «این جنگ بی‌پایان را همین حالا متوقف کنید» سر دادند. بنا به گزارش هیل، در مخالفت با بودجه درخواستی کاخ سفید، پتی موری، سناتور دموکرات از ایالت واشنگتن و قائم‌مقام کمیته بودجه سنا نسبت به آغاز «یک جنگ بی‌پایان دیگر» هشدار داد و گفت: «این جنگ اکنون بار دیگر در حال خارج شدن از کنترل است.» وی گفت: «ترامپ بارها اعلام کرده است که توافق نزدیک است و جنگ به‌زودی پایان خواهد یافت؛ اما اکنون ۷۰‌میلیارد دلار دیگر درخواست می‌کند و از ما می‌خواهد فقط به او اعتماد کنیم که همه‌چیز به‌خوبی پیش خواهد رفت.»

در عین حال، پیت هگست و دن کین در این جلسه با انبوه پرسش‌های سناتورها درباره جنگ با ایران و اهداف آمریکا مواجه شدند. جان کندی، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت لوئیزیانا با اشاره به سخنان رئیس‌جمهوری آمریکا درباره تاسیسات کوه کلنگ از هگست پرسید که آیا آمریکا قادر است به این ادعا جامه عمل بپوشاند؟ هگست در پاسخ گفت: «بسیاری از توانایی‌های ما محرمانه است، اما اگر کسی در دنیا بتواند به هر چیزی که در این دنیا وجود دارد، دست‌ یابد، او ارتش ایالات متحده آمریکا است.» از سوی دیگر، کریستن جیلیبرند، سناتور دموکرات از ایالت نیویورک به هگست گفت که ادعاهای او درباره جنگ با یکدیگر همخوانی ندارد. او خواستار پاسخ به این پرسش شد که آیا آمریکا در جریان حملات ژوئن ۲۰۲۵ توانمندی‌های هسته‌ای ایران را نابود کرده است یا خیر.

نگرانی از اهرم ایران در تنگه هرمز

از سوی دیگر مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، چهارشنبه طی حضور در نشست وزیران خارجه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) مدعی شد که کنترل ایران بر تنگه هرمز «روال خطرناک» ایجاد خواهد کرد که پیامدهای آن از خاورمیانه فراتر می‌رود. وی مدعی شد: «اگر در خاورمیانه این سابقه ایجاد شود که یک کشور بتواند کنترل یک آبراه بین‌المللی را در دست بگیرد، از کشتی‌ها عوارض دریافت کند و در صورت پرداخت نکردن، آنها را هدف قرار دهد، سابقه‌ای بسیار خطرناک ایجاد کرده‌ایم که در دیگر نقاط جهان، از جمله این منطقه، نیز تکرار خواهد شد.» وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از صحبت‌هایش ادعا کرد ایالات متحده همچنان آماده مذاکره برای پایان دادن به بحران با ایران است، اما تهران در مذاکرات جدی نیست. وی همچنین گفت: «ما تمایل داریم به راه‌حلی دیپلماتیک با ایران دست یابیم که تضمین کند این کشور سلاح هسته‌ای نداشته باشد.»

سفر نخست‌وزیر عراق به تهران

در میانه تحولات اخیر، تلاش‌های دیپلماتیک برای حل‌وفصل بحران فعلی همچنان ادامه دارد. سخنگوی دولت عراق اعلام کرد که نخست‌وزیر این کشور روز پنج‌شنبه‌ به ایران سفر می‌کند. این در حالی است که به گزارش بغداد الیوم، ‌‌علی الزیدی‌، نخست‌وزیر عراق گفته که در دیدار با «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا به او توصیه کرده است که به ایران حمله نکند؛چرا که مذاکرات مهم‌تر است. ‌الزیدی در مصاحبه با مجله آتلانتیک تصریح کرد که عراق باید محل دیدار و نه میدان خصومت میان واشنگتن و تهران باشد. الزیدی اشاره کرد که روابط عراق با آمریکا باید از بعد نظامی به شراکت اقتصادی تغییر کند. وی گفت اقتصاد است که پیوندهای میان ملت‌ها را ایجاد می‌کند و نه حضور نظامی.