رای اخیر سنا چه معنایی برای آینده دارد؟

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد-کسری غفوری: مجلس سنا دیروز سه‌شنبه قطعنامه‌ای را تصویب کرد که به ترامپ دستور می‌دهد به جنگ با ایران پایان دهد یا برای ادامه آن از کنگره مجوز بگیرد. این اقدام، مهم‌ترین مخالفت دوحزبی با این درگیری نظامی تا به امروز محسوب می‌شود.

با این حال نیویورک تایمز گزارش داد که این قطعنامه ضمانت اجرایی حقوقی ندارد و بعید است فوراً تغییری در سیاست‌ها ایجاد کند. البته رای ۵۰ به ۴۸ (که در آن ۴ جمهوری‌خواه با دموکرات‌ها همراه شدند) نشان‌دهنده شکافی چشمگیر در کنگره تحت کنترل جمهوری‌خواهان با رئیس‌جمهوری است که تاکنون با مقاومت چندانی از سوی حزب خود مواجه نبوده است. این رای در شرایطی صادر شد که جمهوری‌خواهان نسبت به توافق آتش‌بس ترامپ با ایران در آستانه پنجمین ماه درگیری ابراز تردید کرده‌اند.

این رای‌گیری گواه تازه‌ای از تنش بر سر این جنگ در داخل حزب جمهوری‌خواه است که در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای با فضای سیاسی دشواری روبروست.ضمنا، این اولین بار از زمان تصویب «قانون اختیارات جنگی» در سال ۱۹۷۳ است که هر دو مجلس کنگره قطعنامه‌ای را تصویب می‌کنند که به رئیس‌جمهور دستور می‌دهد به یک درگیری نظامی پایان دهد.

در رای‌گیری سنا، سناتورهای جمهوری‌خواه رند پال، لیزا مورکوفسکی، سوزان کالینز و بیل کسیدی با حمایت از این طرح، از هم‌حزبی‌های خود فاصله گرفتند. با این حال، سناتور جمهوری‌خواه جیم ریش خاطرنشان کرد این قطعنامه به دلیل سازوکار قانونی‌اش تاثیری نخواهد داشت و ترامپ نیز توجهی به آن نخواهد کرد.

اینکه در ادامه چه رخ خواهد داد، هنوز نامشخص است. این اقدام یک قطعنامه مشترک بود؛ ابزاری که برای اجرایی شدن نیازی به امضای رئیس‌جمهور ندارد اما تبدیل به قانون نیز نمی‌شود. در سال ۱۹۸۳، دیوان عالی حکم داد که برای داشتن اثر قانونی در خارج از کنگره، اقدامات تقنینی عموماً باید از تصویب هر دو مجلس بگذرند و برای امضا یا وتو به رئیس‌جمهور ارائه شوند.

اما حامیان این قطعنامه می‌گویند اقدامات مرتبط با اختیارات جنگی متفاوت هستند، زیرا قانون اساسی قدرت اعلان جنگ را تنها به کنگره داده است. این موضوع هرگز به طور قطعی در دیوان عالی مورد آزمایش قرار نگرفته است. با این حال، مقاومت جمهوری‌خواهان قابل توجه بود، به ویژه در شرایطی که دولت ترامپ به دنبال ده‌ها میلیارد دلار بودجه اضافی برای تامین هزینه‌های این جنگ می باشد.

دموکرات‌ها نیز این رای‌گیری را به عنوان تحقق هدف خود در ثبت مخالفت کنگره با تصمیم یک‌جانبه ترامپ برای آغاز جنگ با ایران بدون دریافت مجوز، جشن گرفتند. آنها پیش از رای‌گیری موفقیت‌آمیز دیروز سه‌شنبه، بارها در سنا برای انجام این کار تلاش کرده و شکست خورده بودند.

جمهوری‌خواهانی که با این اقدام مخالفت کردند استدلال نمودند که این قطعنامه عمدتاً بی‌اثر است، زیرا درگیری‌های خصمانه فعال فروکش کرده و این درگیری در حال حاضر تحت یک آتش‌بس اداره می‌شود، در حالی که مذاکره‌کنندگان برای دستیابی به توافقی گسترده‌تر و دائمی‌تر تلاش می‌کنند.

اما به گفته مقامات آمریکایی، به رغم این مذاکرات، هنوز ۵۰ هزار نیروی آمریکایی در خاورمیانه مستقر هستند؛ از جمله چتربازان ارتش، ملوانان و هوانوردان مستقر در دو ناو هواپیمابر و سایر کشتی‌های نیروی دریایی، و بیش از ۵ هزار تفنگدار دریایی.