«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
بازدهی هفتگی ۳ درصدی بورس
بازار داخلی
هفته سبز بورس
هفته گذشته، شاخصهای کلیدی بازار رشد کمی را تجربه کردند. در این میان شاخص کل بورس و اوراق بهادار تهران، با رشد هفتگی حدود ۳.۱۲درصدی روبهرو شد و در پایان معاملات روز چهارشنبه در سطح ۲ میلیون و ۵۰۱هزار واحدی ایستاد. شاخص کل هموزن نیز با صعود بیش از ۴ درصدی روبهرو و حدود ۴.۶۳درصد به جلو حرکت کرد و در نهایت در محدوده ۸۰۲هزار و ۳۵۳واحدی کار خود را به اتمام رساند.
شاخص کل فرابورس نیز در طول هفته حدود ۳.۹۷درصد صعود کرد و در نهایت روز چهارشنبه در سطح ۲۴هزار و ۳۵۵واحدی ایستاد. در این هفته ورود و خروج سرمایه حقیقی به بازار نوسانات چندانی داشت بهطوری که در طول هفته، نقدینگی تمایل ورود به بازار را داشته است. در مجموع هفته گذشته ۱۱۳۰ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی به بازار وارد شده است.
این در حالی است که میانگین هفتگی ارزش معاملات با رشد ۱۰درصدی به ۷۷۹۴ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد که نشاندهنده ادامه بهبود معاملات به دلیل کاهش ریسکهای گوناگون بوده است. بازار سرمایه هفته گذشته وضعیت خوب خود را در سایه کاهش انواع ریسکهای داخلی و خارجی ادامه داد و توانست وضعیت رشد خود را پایدار کند. روند ادامهدار رشد بازار در صورت حفظ ارزش معاملات میتواند به معاملات هفته آینده سرایت پیدا کند.
پیرو بخشنامه جدید بانک مرکزی، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات از تاریخ سوم آذرماه ۱۴۰۳ ملزم به واگذاری ارز حاصل از صادرات خود در مرکز مبادله ایران به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی و سازوکار اجرایی این مرکز هستند.
سایر صادرکنندگانی که در گروههای مذکور قرار ندارند میتوانند واگذاری ارز حاصل از صادرات خود را طبق روال سابق انجام دهند یا به صورت اختیاری در سامانه ارز تجاری عرضه کنند. مطابق بخشنامه بانک مرکزی از تاریخ ۲۶ آذرماه ۱۴۰۳، تامین ارز حاصل از صادرات دیگران فقط در مرکز مبادله امکانپذیر است و کلیه صادرکنندگان و واردکنندگان غیرنیمایی ملزم به استفاده از بستر سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران برای خرید و فروش ارز هستند.
بازار خارجی
داده سرنوشتساز اشتغال آمریکا
بازار ارز جهانی طی دو ماه گذشته شاهد روند صعودی دلار آمریکا بوده است.
روندی که تا حد زیادی با سیاستهای اقتصادی تقویت شده ترامپ همراه بوده است. سرمایهگذاران همچنان به آینده دلار امیدوار هستند و معتقدند که این ارز تا سال ۲۰۲۵ داستان موفقیت خود را ادامه خواهد داد.
در روز جمعه گزارش اشتغال ماه نوامبر (NFP) بهعنوان یک عامل کلیدی برای تعیین آینده حرکت دلار عمل میکند. آمار ضعیف ماه گذشته که تنها افزایش ناچیز ۱۲هزار شغل را نشان داد، ناشی از تاثیرات منفی شرایط آبوهوایی و اعتصابات بوئینگ بود. کارشناسان معتقدند که این عوامل حدود ۱۱۰هزار شغل را از آمار کلی حذف کردهاند.
بر اساس پیشبینیها، انتظار میرود گزارش اشتغال روز جمعه عددی در حدود ۲۲۰هزار را نشان دهد.
در این شرایط، رقمی زیر ۲۰۰هزار بهعنوان یک نتیجه ضعیف ارزیابی خواهد شد و میتواند بر روند صعودی دلار فشار وارد کند.
در مقابل، رقمی بالای ۳۰۰هزار میتواند تردیدها درباره کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در ۱۸ دسامبر را افزایش دهد و از دلار حمایت کند.
نرخ بیکاری نیز نقش مهمی در تصمیمگیریهای فدرال رزرو خواهد داشت. اگر این نرخ به ۴.۲درصد افزایش یابد، احتمال کاهش نرخ بهره بیشتر میشود. اما ثابت ماندن نرخ بیکاری در ۴.۱درصد میتواند به حمایت از دلار منجر شود، زیرا این احتمال را مطرح میکند که فدرال رزرو کاهش نرخ بهره را به تعویق بیندازد.
روز پنجشنبه، رشد یورو باعث شد شاخص دلار (DXY) به زیر سطح ۱۰۶ برسد. با این حال، تحلیلگران همچنان دیدگاه مثبتی نسبت به دلار دارند و معتقدند حتی در صورت انتشار آمار ضعیف، شاخص DXY نمیتواند شکستی پایدار زیر ۱۰۵.۶۰۷۰داشته باشد.