هدفگذاری دولت برای ترانزیت در کریدور شمال – جنوب
به گزارش خبرگزاری «ایرنا» فرزانه صادق در نشست مشترک با رمان استاراویت؛ وزیر حملونقل فدراسیونروسیه که بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با ابراز خرسندی از برگزاری جلسات بررسی ساخت راهآهن رشت- آستارا بهصورت منظم با حضور نمایندگان دو کشور به تنظیم تفاهمنامه همکاری مشترک و نیز تهیه نقشهراه ۲۰۲۵ که در اختیار طرف روس قرار میگیرد، اشاره و پیشنهاد کرد که هر دو مورد همزمان در تاریخ مشخص به امضا برسند. وی در ادامه به توسعه همکاریهای حملونقلی میان دو کشور در قالب کریدور شمال- جنوب اشاره و تاکید کرد: طبق توافقهای انجامشده میان دو کشور در سنوات گذشته، دستیابی به هدف ترانزیت ۱۰میلیون تنبار در مسیر کریدور شمال-جنوب ضرورت دارد و باید ظرفیت ۲۰میلیون تنی ترانزیت در مسیرهای فعلی کریدور شمال-جنوب ذیل شقوق ریلی، جادهای و دریایی، فعال شود. وزیر راه و شهرسازی همچنین به فعالشدن شاخه شرقی کریدور شمال- جنوب و ضرورت انجام اقدامات اجرایی در اسرع وقت، تشکیل کمیته حملونقل و امور گمرکی سهجانبه میان ایران- روسیه- جمهوریآذربایجان، لزوم تسهیل صدور ویزا برای رانندگان ناوگان ایرانی، افزایش ظرفیت کشتیرانی تجاری(بار) و گسترش خطوط مسافری در دریای خزر تاکید کرد.
صادق، دستیابی به نقشهراه جامع حملونقلی میان دو کشور را دستاورد بزرگی دانست که از سوی وزارتخانههای دو کشور در دست اقدام است.
وی ضمن تبریک سالنو میلادی به دولت و ملت روسیه، ابراز امیدواری کرد؛ سالی توامان با صلح و آرامش، همچنین تعمیق روابط دو کشور در پیش باشد. در ادامه این نشست رمان استاراویت، وزیر حملونقل فدراسیونروسیه ضمن قدردانی از وزیر راه و شهرسازی جمهوریاسلامی ایران بهخاطر برگزاری جلسات منظم و پربار قبلی، موافقت خود را با همه موارد اعلامی در این جلسه اعلام کرد. کریدور شمال-جنوب که بر اساس امضای توافقنامه ۱۲ سپتامبر سال۲۰۰۰ (۲۲شهریور ۱۳۷۹) بین دولتهای ایران، روسیه و هند شکلگرفته اکنون بین ۱۳کشور جمهوریآذربایجان، بلاروس، بلغارستان، ارمنستان، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، عمان، روسیه، تاجیکستان، ترکیه و اوکراین به تصویب رسیدهاست که اروپای شمالی و غربی، فدراسیونروسیه، قفقاز، خلیجفارس(مسیر غربی)، آسیایمرکزی، خلیجفارس(مسیر شرقی) و دریای خزر، ایران، خلیجفارس(مسیر مرکزی) را به یکدیگر متصل میکند.