تحول در کریدورهای ترانزیتی شمال- جنوب و شرق- غرب
در این نشست طرفها در خصوص جزئیات همکاری حملونقلی ایران و ازبکستان و نحوه افزایش نقشآفرینی دو کشور در کریدورهای ترانزیتی گفتوگو کردند. شهریار افندیزاده معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد: با همکاری ایران با ازبکستان و ترکمنستان تحول قابل توجهی در روابط ترانزیتی و منطقهای کشورمان در کریدور شمال- جنوب و شرق- غرب ایجاد خواهد شد و نشستهای تخصصی در این خصوص بهزودی برگزار میشود.
معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی افزود: در این نشست طرف ازبک علاقهمندی وزیر حملونقل آن کشور برای سفر به ایران و بازدید از زیرساختهای ریلی، جادهای و بندری در آینده نزدیک را اعلام کرد.
افندیزاده گفت: در این جلسه دو طرف پیرامون نحوه همکاری جادهای و ضرورت کاهش متقابل هزینه کامیونها در قلمرو دو کشور به تبادلنظر پرداختند و تفاهم کردند تا در اولین فرصت با بررسی جدول مقایسه هزینههای جادهای در خاک دو کشور، نسبت به کاهش هزینههای موصوف اقدام شود.
وی افزود: بررسی ضرورت شروع مذاکرات سهجانبه برای نهایی سازی متن موافقتنامه سه جانبه بین دولتی میان ازبکستان، ترکمنستان و ایران از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت. افندی زاده ضمن اعلام اینکه نظرات اصلاحی در مورد متن موافقتنامه در شهریور ماه سال جاری بهطرف ازبکی ارسال شده گفت: دو طرف برای برگزاری جلسات سه جانبه برای نهاییسازی متن و برنامهریزی برای پاراف و امضای آن اعلام آمادگی کردند.
معاون حملونقل ادامه داد: دو طرف در خصوص راهکارهای توسعه کریدورهای حملونقل چین، قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، ایران، ترکیه و کریدور حملونقل ازبکستان، ترکمنستان، ایران، هند و همچنین کریدور حملونقل بینالمللی ازبکستان، افغانستان، ایران به گفتوگو پرداختند.
افندیزاده گفت: در این نشست ضمن اعلام خرسندی از امضای تفاهمنامه ایجاد این کریدور چین به اروپا از مسیر ایران در حاشیه اجلاس وزرای اکو در تاشکند، اعلام شد که همه زیرساختهای ریلی، جادهای و ترکیبی در ایران آماده هستند تا برای انتقال بار در این کریدورها اقدام کنند و طرفها تصمیم گرفتند تا در اولین گام هماهنگی لازم برای ارسال بار آزمایشی از این مسیر را انجام دهند. معاون حمل و نقل در ادامه اعلام کرد: طرفها بر ضرورت توسعه همکاریهای ازبکستان و ایران در زمینه ناوبری و حملونقل هوایی و همچنین افزایش تعداد پروازهای هفتگی تا سقف توافق شده قبلی نیز، تفاهم کردند.
وی گفت: راهکارهای توسعه حملونقل ریلی و ایجاد امکان تردد ناوگان ریلی ایران به خاک ازبکستان و همچنین مساله ضرورت اعمال متقابل تخفیفهای تعرفهای در بخش ریلی از دیگر موضوعاتی بود که طرفها در خصوص آن به تبادلنظر پرداختند.
افندیزاده ادامه داد: پیشبینی میشود با سفر آتی وزیر حملونقل ازبکستان به ایران و بازدید از زیر ساختها و برگزاری جلسه ایشان با وزیر محترم راه و شهرسازی، بتوان فصل نوینی را برای ارتقای همکاری دو کشور در زمینه حملونقل رقم زد.