تصویب اولین طرح جامع ریلی برای پایتخت پس از انقلاب
علی امام با اعلام خبر تصویب اولین طرح جامع قطار شهری برای پایتخت پس از انقلاب خاطرنشان کرد: در دهه ۵۰ اولین طرح جامع حملونقل ریلی برای پایتخت تصویب شد. پس از آن طرحهای مختلفی مطرح شد، اما در نهایت در سال ۸۵ مطالعات طرح جامع ریلی تهران صورت گرفت اما در سال ۸۷ تقریبا نیمی از آن حذف شد. وی گفت: در حالی که برای افق ۱۴۰۴ طرح جامع متروی تهران با ۹ خط درون شهری و ۴ خط اکسپرس طراحی شده بود عملا در تصویب نهایی طرح بهدلیل مخالفتهای دولت وقت با توسعه مترو، فقط ۷ خط مورد تصویب قرار گرفت؛ بنابراین این طرح دیگر جامعیت خود را از دست داد. امام با بیان اینکه آنچه از سال ۸۷ تاکنون اجرا میکردیم اجرای۷ خط فوق بود، تاکید کرد: با حذف ۴ خط اکسپرس و۲خط درونشهری، این طرح دیگر یک طرح جامع برای افق ۲۰ سال آینده نبود. بنابراین بهدلیل اینکه در طرح جدید، ۴ خط پیشنهادی درون شهری و نیز۲ خط اکسپرس با تمام جزئیات به تصویب رسیده است، میتوان گفت تهران اکنون دارای طرح جامع ریلی شهری (مترو) شده است.مدیرعامل شرکت راهآهن شهری تهران و حومه(مترو) با اشاره به اینکه طرحی که ۳۰ بهمنماه جاری تحت عنوان طرح جامع حملونقل ریلی برای پایتخت به تصویب رسید نتیجه برنامهریزی است که از سال ۹۵ آغاز شد، گفت: ۱۴ ماه قبل این طرح به شورایعالی ترافیک ارسال شد.
وی افزود: این طرح پس از برگزاری جلسات فنی متعدد در شهریورماه گذشته در شورایعالی ترافیک استان تهران به تصویب رسید و در نهایت در روز چهارشنبه ۳۰ بهمنماه، شورایعالی ترافیک کشور نیز این طرح جامع را با ۱۱خط درون شهری و ۲ خط اکسپرس به تصویب رساند. او در ادامه گفت: در نتیجه اجرای طرح جامع ریلی شهری برای تهران دسترسی ۸۸ درصد مردم به ایستگاههای مترو و حملونقل عمومی به فاصله ۸۰۰ متر از درب منزل کاهش مییابد. همچنین برای پوشش حومه شهر تهران نیز شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران (رجا) تکمیل شبکه ریلی خود را به سمت خطوط اکسپرس موجود در طرح جامع توسعه خواهد داد. امام با اشاره به اینکه مهمترین ویژگی خطوطی که جدیدا به تصویب رسیده تکمیل پوشش شبکه قطار شهری در پایتخت است، عنوان کرد: طرح فعلی اجرا شده متروی تهران یک طرح مرکزگرا است که خطوط آن بهصورت ضربدری با یکدیگر تقاطع دارند. در حال حاضر تنها خطوط ۶ و ۷ متروی تهران هستند که با یکدیگر یک حلقه کوچک را تشکیل دادهاند. او در ادامه بیان کرد: با افزوده شدن ۴ خط جدید ۳ حلقه دیگر به ساختار متروی تهران اضافه میشود تا مجموع خطوط در نهایت از حالت کریدوری و مرکز گرا به شکل شبکه کامل درآیند.
ایجاد این شبکه موجب توسعه خطوط به همه مناطق شهر و افزایش جذابیت سفر با مترو خواهد شد. امام در توضیح این مطلب عنوان کرد: خطوط ۸ و ۹ حلقه دوم، خطوط ۹ و ۱۱ حلقه سوم و خط ۱۰ با سایر خطوط حلقه چهارم را برای شبکه متروی تهران در پایان اجرای طرح جامع قطار شهری پایتخت ایجاد میکند. مدیرعامل شرکت متروی تهران با اشاره به اینکه تا پایان سال جاری مناقصه انتخاب مشاور طراح ۴ خط جدید و ۲ خط اکسپرس انجام میشود، خاطرنشان کرد: همچنین تا یک سال آینده طراحی پایه خط ۱۰ توسط مشاور به پایان میرسد. این خط نسبت به ۳ خط دیگر پوشش ریلی کاملتر و فرصتهای بیشتری را فراهم میکند.
او در پایان با ابراز امیدواری نسبت به اینکه تا سال آینده عملیات اجرای خط ۱۰ آغاز شود، گفت: همچنین تا یک سال آینده طرح اولیه ۳ خط دیگر نیز تکمیل میشود و تا ۲سال دیگر طراحی پایه تمام خطوط فوق به پایان میرسد.