دانستنیهای بازار مسکن
پایان سلطه سوداگران مسکن
موجسواری سوداگران ملکی طی سال گذشته و نیمه اول امسال سبب شد میانگین رشد ماهانه قیمت مسکن در تهران به ۵درصد برسد که بسیار فراتر از تورم عمومی ماهانه بود. طی این مدت مهمترین آسیب وارد شده به بازار معاملات مصرفی آپارتمان از محل رفتار سوداگران، بروز ترس خریداران مصرفی از گرانتر شدن مسکن بود که این موضوع باعث افزایش تصاعدی هیجان در بازار شد. اما اکنون مانور سوداگران ملکی در بازار تقریبا به صفر رسیده است. شروع خروج و عدم افزایش حجم تقاضای سوداگرانه را میتوان اوایل تابستان امسال عنوان کرد. تیر ماه امسال تورم ماهانه مسکن از حدود ۵ درصد ماههای قبل به زیر ۵/ ۱ درصد رسید. مرداد ماه اما رفت و آمد سوداگران در بازار مسکن تهران متوقف شد و این اتفاق مثبت تحتتاثیر تورم منفی در این بازار رقم خورد. مرداد ماه امسال برای اولین بار طی سه سال اخیر قیمت مسکن نهتنها افزایش پیدا نکرد که به میزان ۲/ ۳ درصد کاهش یافت. درحالحاضر متوسط قیمت مسکن در تهران ۱۳ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان است. کاهش قیمت مسکن در تهران نیروی دافعه قوی برای سوداگران بهحساب میآید.
اگر تقاضای غیرمصرفی کوچکترین امید به کمترین افزایش قیمت مسکن در ماههای آتی را داشت با عقبنشینی رخ داده در سطح قیمتها، این پیشبینی تورمی کاملا نقش بر آب شده است. سوداگران ملکی بیشتر از سایر فعالان این بازار مطلع هستند که «هر زمان از فاز پساجهش قیمت مسکن و در دوره رکود نسبی معاملات، سطح میانگین قیمت آپارتمانهای معامله شده، کاهش پیدا کند آن زمان شروع دوره رکود سنگین توام با افت سریالی قیمت اسمی در بهترین حالت و کاهش دنبالهدار قیمت واقعی در شرایط نرمال است.» درحالحاضر حجم ماهانه معاملات مسکن به زیر ۵ هزار واحد رسیده است. کمترین حالت برای بازار مسکن تهران به لحاظ حجم ماهانه معاملات، ۶ هزار واحد است. در رکود دورههای گذشته، سابقه فروش کمتر از ۵ تا ۶ هزار واحد در ماه وجود نداشته است. اما اکنون با توجه به افزایش موجودی واحدهای مسکونی و رشد جمعیت پایتخت، ثبت رکورد کمترین فروش واحد مسکونی بیانگر عمق رکود این دوره در این لحظه و همچنین احتمال زیاد تعمیق بیشتر رکود در ماههای آینده است.
ناظران بیرونی بازار مسکن امیدوارند یخ درحالحجیم شدن در بازار معاملات مسکن تحتتاثیر محرکهای گرماساز همچون وام مسکن، متوقف و شکسته شود.
ارسال نظر