هفته سرنوشتساز بورس
معاملات بر مدار هیجان
حسن حسیننیا، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار سهام در هفته گذشته شرایطی را سپری کرد که طی آن ارزش معاملات بهبود نسبی پیدا کردهبود، گفت: با این وجود همچنان وجود ریسکهای سیستماتیک در جو بازارهای مالی مشهود بود. از طرفی لایحه بودجه سال۱۴۰۴ تقدیم مجلس شد و نسبت به پیشنویس لایحه بودجه۱۴۰۳ از مقبولیت بیشتری در بین فعالان بازار سرمایه برخوردار است. وی ادامهداد: در روزهای اخیر بحث پیرامون صنعت خودرو و عرضه مجدد محصولات خودروسازان در بورسکالا بالا گرفته و تقریبا بهجز شورایرقابت بقیه ارگانهای مرتبط نظر موافقی نسبت به آن ابراز کردهاند و ریاست سازمان بورس نیز ضمن حمایت از این موضوع از تلاش خود برای اقناع شورایرقابت، سخن به میان آوردهاست.
حسیننیا گفت: عرضه خودرو در بورسکالا از حیث تاثیرگذاری این صنعت بر کلیت جو بازار سرمایه و نگاه لیدری به این گروه در موجهای صعودی گذشته اهمیت پیدا میکند و در صورت عملیاتیشدن میتوان انتظار داشت تا شاهد شکلگیری روند پرقدرت در کلیت بازار باشیم. این تحلیلگر افزود: همچنان سایه ریسکهای سیستماتیک بر سر بازار سرمایه سنگینی میکند و با هر موجی از اخبار در بستر رسانهها و فضایمجازی اعم از منابع آگاه یا ناشناس، شاهد نوسانات تقاضا و قیمت در بازارهای مالی کشور هستیم.
بهنظر میرسد تا زمان شکلگیری آرامش پایدار در منطقه و بهویژه لبنان و غزه، معاملات هیجانی در بازارها قابلرویت خواهدبود. وی گفت: برای هفته پیشرو نیز همچنان تقابل بین اخبار بنیادی و تلاشهای سیاستگذار و سازمان بورس جهت اطمینانبخشی به بازار در کنار اخبار تنشهای منطقهای، حرکات نوسانی در بازار را رقم خواهد زد که البته مضاف بر آن نتیجه انتخابات ایالاتمتحده آمریکا هفته پیشرو را به هفتهای پرریسک برای فعالان اقتصادی بدل میسازد و شاید برآیند اتفاقات هفته اخیر، دید روشنی از وضعیت هفتههای آتی را پیشروی همگان قرار دهد.
سیاست؛ مولفه تعیینکننده
ایمان رئیسی، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بعد از اتفاق جمعه شب هفته گذشته و واکنش بازارها به آن شاهد اصلاح در قیمت دلار و طلا بودیم و بازار سرمایه هم با قدرت برگشت، اما این روند با بازگشایی طلای جهانی که میل به ریزش نداشت، مجددا میل به اصلاح را در بازار سرمایه نشانداد و البته بازار موازی موفق این روزها یعنی طلا اصلاح عمیق یکروزه را بهسرعت جبران کرد. وی درخصوص هفته پیشرو نیز گفت: قطعا سیاست این روزها مهمترین مولفه برای بازار است اما یک چشم بازار به نرخ بهرهای است که همچنان بالای ۳۰درصد است. آنقدر در این سالها مشکلات بازار سرمایه را تکرار کردهایم که همه از بَر هستند. البته در کنار این نکته منفی نمیتوان از افزایش نرخ دلار نیما بهسادگی گذشت.
نرخ نیمایی اگر با همین فرمان رشد کند تا ۶ ماه آینده میتوان امید داشت قیمتهای ۶۰هزار تومان را به شرط تکنرخیشدن ارز ببینیم و از طرف دیگر نرخ تسعیر هم با جهش خود حرکتی برای جبران ریزش این سالهای بازار داشتهباشد. این تحلیلگر افزود: اما صندوقها هم جزو آیتمهایی هستند که در صورت اصلاح ساختار که در حال انجام است، میتوانند به سدی حمایتی برای بازار تبدیل شوند. اگر صندوقهای درآمد ثابت ملزم به خرید سهام باشند قطعا صفهایی مشابه شنبه گذشته را شاهد خواهیم بود، وگرنه بازار نوسانی و چشم به حرکت کامودیتیها خواهد دوخت.
دو اتفاق مهم
برزو حقشناس، تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه هفتهجاری هفته پرنوسانی برای بازار سرمایه است، گفت: چند عامل پیشروی بازار است. از طرفی در حالحاضر مجددا بحث پاسخ ایران به اسرائیل مطرح شدهاست و اینکه این پاسخداده خواهدشد یا نه و ابهامی که هنوز در این رابطه وجود دارد به بازار نوسان میدهد. هر امکانی در اینخصوص بازار سرمایه را تحتتاثیر قرار میدهد. اگر ما حمله کنیم طبیعتا ریسک در بازار بالا میرود و صفهای فروش شلوغ میشود اما اگر سایه ریسکها مقداری پایین بیاید بازار متعادل و پرتقاضا خواهد بود.
این تحلیلگر افزود: نکته بعدی این است که سهشنبه این هفته انتخابات آمریکا را پیشرو داریم و این موضوع خود به بازار جهت میدهد. محرکها این دو موضوع هستند، انتخابات آمریکا و نتیجه آن و پاسخ ایران به تجاوز اسرائیل، در نتیجه هفته پرنوسانی خواهیمداشت و بهنظر میرسد نمیتوان پیشبینی خاصی برای بازار ارائه داد چون وقوع هریک از احتمالات موجود شرایط را کاملا متحول میکند. اگر هریس انتخاب شود یا ترامپ و اگر ایران جواب بدهد یا ندهد، معادلات کاملا متفاوت خواهدشد و صددرصد واکنش بازار به این اتفاقات با هم فرق خواهدداشت و نمیشود پیشبینی خاصی کرد. حقشناس گفت: اگر سایه ریسکها پایین بیاید بازار متعادل میشود، ولی طی دو روز اخیر ریسکها شدت گرفته و حرفهایی که در نماز جمعه زده شد و سایر اظهارنظرات مبنیبر این است که حتما پاسخ میدهیم، در نتیجه باید منتظر نتیجه دو اتفاق مهم این هفته ماند.