آیا بازار سهام ریزش هفتههای قبل را جبران میکند؟
سیگنال ضدونقیض از بورس
نماگر هموزن که سنجه قابلقبولی برای ارزیابی وضعیت همهجانبه بازار سهام است، همگام با رشد هفتگی نماگر اصلی بازار سهام، با صعود ۲.۲۶درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۶۷۰هزار و ۴۶۶واحدی قرار گرفت. شاخص کل فرابورس نیز که نشانگر مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۱.۳۷درصد سبزپوش بود و در نهایت هفته گذشته معاملاتی را در ارتفاع ۲۱هزار و ۲۷۵واحدی به پایان رساند. هفتهای که سپری شد میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه، که شامل سهام و حق تقدم بازار میشود، مقدار ۳هزار و ۱۴میلیارد تومانی را به ثبت رساند. بهعلاوه، در هفته اخیر حدود ۷۲۴میلیارد تومان سرمایه به بازار وارد شده است.
پس از سرخپوشی بازار در هفتههای گذشته به دلیل اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به برخی مراکز نظامی، ابتدای هفته سرانجام بازار تغییر مسیر داد. با این وجود هیجان سرمایهگذاران در اواخر هفته فروکش کرد و حجم عرضهها افزایش محسوسی را در روز چهارشنبه تجربه کرد. هفته آینده میتواند هفته سرنوشتسازی برای بازارها باشد. رشد بازار در هفته اخیر میتواند نویدبخش هفته مساعدی برای سرمایهگذاران باشد. از طرفی نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در کنار وجود ریسکهای گوناگون میتواند مجددا مانع رشد مجدد بازار شود.
بازار از نگاه کارشناسان
محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت هفته گذشته بازار گفت: بازار در هفتههای گذشته با تشدید تنشهای منطقهای و بینالمللی در مدار منفی در حال گردش است. پس از اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به نقاطی از مراکز نظامی کشور و گمانهزنیهای مختلف در خصوص پاسخ احتمالی ایران، شاخص کل در سه روز ابتدایی هفته بیش از ۴درصد رشد کرد. در روزهای پایانی هفته، بهخصوص روز چهارشنبه، معاملات بازار به صورتی بود که به نظر میرسید نقدینگیای که از بازار خارج شده بود به سمت بازار روانه شد. با این وجود از بامداد روز پنجشنبه گمانهزنیها از تشدید موج تنشها مجددا بالا گرفت. افزایش ریسک جنگ میتواند ریسک سرمایهگذاری در بازارهای پرریسک را افزایش دهد و ورود پول به بازارهای امن رخ دهد.
این کارشناس بازار پیرامون گزارشهای ۶ماهه اظهار کرد: گزارشهای ۶ماهه برخی صنایع مطلوب بود. بااینحال برخی دیگر از گزارشها به اندازه انتظارات نامطلوب نبودند. باید گفت به اندازهای بازار با ریسکهای گوناگون دستوپنجه نرم میکند که انتشار گزارشهای مطلوب برخی صنایع نیز توان تاثیرگذاری مثبت بر اتمسفر بورس را نداشت. ریسکهای ژئوپلیتیکی درحالحاضر اثر هر نکته مثبتی را از بین میبرد. از طرفی افزایش دلار نیما به محدودههای ۵۰هزار تومانی نیز از اتفاقات حائز اهمیت بوده است. در واقع با این قیمتها و نسبتهای P/E بازار در صورتی که ریسک جنگ کاهش پیدا کند، میتواند برای سرمایهگذاری جذاب باشد.
این کارشناس بازار در پایان گفت: با توجه به صحبتهای وزیر امور اقتصادی و دارایی به نظر میرسد برنامههای مشخصی برای کنترل نرخ اوراق در نظر گرفته شده است. پیشبینی میشود بازار وضعیت متعادلی با توجه به انتخابات آمریکا پیش رو داشته باشد. نیما میرزایی، کارشناس بازار سرمایه، روند هفته اخیر بازار را اینگونه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد: برداشتی که فعالان بازارهای مالی از اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به نقاطی از مراکز نظامی داشتند، این بود که تنشهای منطقهای دستکم از وضعیت اوج خود فاصله گرفته است. با توجه به اینکه فروشندگان هفتههای اخیر انتظار تشدید تنشها و ورود به فازهای شدیدی از تنشها را داشتند، روز شنبه موج خوشبینیها در بازار سایه افکند و بازار سرمایه قامت سبزپوشی بر تن کرد. درواقع بورس که در ماههای گذشته افتهای پیدرپی را طی کرده بود و بهنوعی قیمتها پایینتر از ارزش ذاتی خود معامله میشدند، به این موضوع واکنش مثبت نشان داد.
این کارشناس بازار ادامه داد: گزارشهای صنایع حاکی از این موضوع است که وضعیت سودسازی آنها متناسب با تورم نبوده است. در واقع کاهش حجم فروش شرکتها در مقایسه با سال گذشته که متاثر از وضعیت رکودی کشور بوده، در کنار افت ارزش دلاری فروشها، را میتوان اصلیترین عامل وضعیت نامساعد گزارشهای شرکتها عنوان کرد. همچنین باید اظهار کرد در شرایط فعلی سرعت رشد دلار نیما را نمیتوان مطلوب ارزیابی کرد. به طور مشخص در صورتی که نرخ رشد روزانه آن بر این مدار ادامه پیدا کند، تغییر محسوسی در کاهش شکاف آن با دلار بازار آزاد پیش نخواهد آمد. چندنرخی بودن نرخ ارز همچنان میتواند تهدیدی برای بهبود وضعیت بازار تلقی شود. این کارشناس بازار در پایان اظهار کرد: به نظر میرسد با توجه به پیش رو بودن انتخابات آمریکا در هفته جاری، بازار گارد محافظهکارانه خود را حفظ کند و احتمال میرود ضرباهنگ صعودی بازار در هفته آینده به صورت موقت کاهش پیدا کند.