جدال بورس با محرک‌های منفی

بازار طی روز گذشته به واسطه اخباری که پیرامون عرضه خودرو در بورس‌کالا و همچنین بودجه‌۱۴۰۲ به‌یک‌باره در فاز منفی قرار گرفت، چراکه گمانه‌زنی‌ها حکایت از این دارد که ظاهرا نامه‌‌‌‌‌‌‌ای به سازمان بورس از یکی از نهادهای نظارتی رسیده که عرضه خودرو در بورس‌کالا متوقف‌شود. البته اخباری در این‌خصوص وجود دارد که پاسخ نامه داده‌شده و موضوع احتمالا منتفی شده‌است اما موج منفی این خبر در بازار، معاملات و اهالی بورس تهران را با هیجانات منفی مواجه کرد؛ این در حالی است که به‌رغم تمام توصیه‌ها و هشدارهایی که کارشناسان مربوطه درخصوص سند یادشده به دولت داده بودند، به‌نظر می‌رسد بی‌‌‌‌‌‌‌‌پولی مضاعف دولت در بودجه ‌و اداره کشور، باعث بروز اتفاق‌هایی شده که کلاف طولانی هزینه‌های آن، گریبان شرکت‌های بزرگ کشور را گرفته و عملکرد آنها را تحت‌تاثیر قرار داده است؛ چراکه به‌نظر می‌رسد نرخ خوراک در محدوده هفت‌هزار‌تومان درنظر گرفته‌شده که با افزایش دو‌هزار‌تومانی این نرخ در مقایسه با سال‌گذشته طبق فرمول ۴۰‌درصدی برای فولادی ‌‌‌‌‌‌‌ها نرخ گاز برای این صنعت نیز ‌برابر با ۲۸۰۰‌تومان خواهد بود که بر این اساس به‌نظر می‌رسد با تثبیت نرخ خوراک در محدوده هفت‌هزار‌تومان، وضع عوارض و مواردی از این دست عملکرد این شرکت‌ها به چالش کشیده شود.

فشار عرضه، نوسان منفی شاخص

بورس اوراق‌بهادار تهران پس از چهار روز متوالی پایداری در مدار صعودی طی روز گذشته تغییر مسیر داد و در ادامه فشار عرضه نیمه دوم بازار روز سه‌شنبه، کار خود را در محدوده منفی آغاز کرد، به‌طوری‌که شاخص‌کل سهام در ۲۰دقیقه ابتدایی بازار  با افت ۵/ ۰‌درصدی روبه‌رو بود. شاخص هم‌وزن نیز در پیروی از شاخص‌کل تا مدت زمان یادشده با کاهش ۰۶/ ۰‌درصدی همراه شد که این میزان از کاهش نشان از عملکرد بهتر سهام کوچک‌تر بورس تهران نسبت به سهام بزرگ بازار دارد. مجموع ارزش معاملات خرد بورس تا مدت زمان یادشده رقمی در حدود ‌هزار و ۴۰۰‌میلیارد‌تومان را به‌ثبت رساند که گروه «خودرو و قطعات‌» همچنان بیشترین ارزش معاملات را از خود بر‌جای گذاشته است. افت بازار در حالی ادامه یافت که شاخص‌کل نهایتا در پایان معاملات روز چهارشنبه بیش از ۱۶‌هزار واحد کاهش داشت و در کانال یک‌میلیون و ۶۵۲‌هزار واحد مورد معامله قرار گرفت. بر این اساس نماگر اصلی بورس تهران با قرارگرفتن در سطح یادشده، برای چهارمین روز متوالی در کانال ۶/ ۱‌میلیون‌واحدی پایدار باقی‌ماند؛ این در حالی است که‌ نماد معاملاتی «شستا‌» با بیش از‌ هزار و ۶۸۳ واحد تاثیر منفی، نقش اول افت دیروز شاخص را بر عهده داشت.

در‌مرتبه دوم نیز‌نماد «کگل‌» با ‌هزار و ۶۷۹واحد تاثیر منفی بر شاخص‌کل، بیشترین تاثیر منفی را بر نماگر یادشده به‌ثبت رساند. در نقطه مقابل‌نماد «کویر‌» با بیش از ۱۵۶ واحد تاثیر مثبت، بیشترین تاثیر مثبت را بر روی نماگر اصلی بازار سهام داشت. شاخص هم‌وزن اما برخلاف شاخص‌کل در مسیری متفاوت به‌کار خود پایان داد و نهایتا با افزایشی ۱۱/ ۰‌درصدی (معادل ۵۶۸‌واحد) به معاملات خود پایان داد. علاوه‌بر‌این، ارزش معاملات خرد سهام (سهام و حق‌تقدم) در روز چهارشنبه رقم ۶‌هزار و ۷۸۰‌میلیارد‌ تومان را ثبت کرد. همچنین خالص تغییر مالکیت روزانه سهامداران در در روز یادشده‌ برابر با ۴۸۱میلیارد‌تومان به زیان سهامداران خرد بوده‌است؛ درحالی‌که بازار پیش از این برای ۵ روز متوالی با جذب نقدینگی سرمایه‌گذاران حقیقی همراه بود.

خروج دوباره حقیقی‌ها

خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در بیست و یکمین روز از دی ماه نشان می‌دهد که گروه «خودرو و ساخت‌قطعات‌» بیش از ۱۴۵‌میلیارد‌ تومان و صنعت «بانک‌ها‌» با خروج پول حدود ۱۰۸‌میلیارد‌تومانی بیشترین خروج سرمایه حقیقی درمیان صنایع را داشتند، در مقابل گروه «انبوه‌سازی، املاک و مستغلات‌» با جذب نقدینگی حدود ۴۴‌میلیارد‌تومانی در صدرجدول ورود نقدینگی صنایع قرار گرفت و پس از آن گروه «مواد و دارویی‌» بیشترین ورود پول حقیقی را به‌ثبت رساند. به تفکیک نمادهای معاملاتی نیز طی دادوستدهای روز گذشته بازار سرمایه «خودرو‌» با خروج بیش از ۸۰‌میلیارد‌تومان در صدر خروج نقدینگی بورس روز گذشته قرار گرفت، پس از آن «شپنا‌» با خروج حدود ۵۶‌میلیارد‌تومانی در رده دوم خروج نقدینگی از نمادهای معامله‌شده بورس تهران قرار گرفت و در‌مرتبه بعدی جدول نیز «وبصادر‌» با خروج حدود ۳۷‌میلیارد‌تومانی بیشترین خروج سرمایه در روز چهارشنبه را به‌نام خود به‌ثبت رساند؛ این در حالی است که نمادهای «وتوس‌» و «کویر‌» به‌ترتیب با ورود پول بیش از ۴۳‌میلیارد‌تومان و حدود ۲۴‌میلیارد‌تومان همراه شدند و در صدرجدول جذب سرمایه حقیقی‌‌‌‌‌‌‌‌ها در روز گذشته قرارگرفتند.