شاخصها، دنبالهرو سریال برجامی
افت دیروز بازار سهام تحتتاثیر تشدید هیجان فروش در اغلب شرکتهای بزرگ بازار صورت گرفت. در این زمینه برخی معتقدند فروش سهام شرکتهای دلاریمحور بازار میتواند نقدینگی را پس از شناسایی سود به سمت شرکتهای ریالی سوق دهد. رویدادی که با توجه به وضعیت شاخصکل هموزن طی چند روز اخیر و افزایش تب گمانهزنیها پیرامون موضوع هستهای تا حدودی محتمل است.
در آنسوی بازار اما شرایط کمی متفاوت پیگیری شد. شاخصکل هموزن روز سهشنبه با دنبالهروی از روز قبل معاملاتی همچنان مثبت بود و تزریق نقدینگی عمدتا از سوی سرمایهگذاران خرد به شرکتهای ریالی تداوم پیدا کرد. هر چند پس از ۴۰ دقیقه نخست معاملات متقاضیان خرید سهام هم تا حدودی آب رفت اما برآیند دادوستدها نشان از رشد ۳۵/ ۰درصدی این نماگر داشت.
ارزش معاملات خرد بورس تهران (سهام و حقتقدم) نیز به رقم ۲۷۰۷میلیاردتومانی بالغ شد و به اینترتیب این پارامتر بورسی در روز گذشته توانست بیشترین مقدار از ۵ تیرماه سالجاری تاکنون را به خود اختصاص دهد.
این روزها ذهن معاملهگران بازار سهام معطوف به سیگنالهایی پیرامون برنامه جامع اقداممشترک است و عرضه و تقاضا نیز تحتتاثیر اخبار سیاستخارجه کشور قرار گرفته است. هرچند در بامداد سهشنبه پاسخ ایران به اتحادیه اروپا ارسال شد اما جزئیات آن (تا لحظه تنظیم این گزارش) برای مردم مشخص نشده است. در عین حال از منابع مختلف شنیده میشود که موضوع تحریم و تضمین از محورهای اصلی پاسخ بوده است.
با اینکه در بازار سهام بخش عمدهای از نقدینگی سهامداران خرد به سمت خرید سهام عمدتا برجامی کانالیزه شده است اما وضعیت در بازار موازی نیز متفاوت پیگیری میشود، بهطوریکه معاملهگران بازار دلار و سکه همگام با افزایش انتظارات پیرامون حصول توافق در حوزه مذاکرات اتمی با قدرتهای جهانی رو به خرید در این بازارها آوردند.
اسکناس آمریکایی در محدوده ۳۰هزار و ۱۷۰تومان و سکه ۱۴میلیون و یک صدهزارتومان مورد معامله قرار گرفتند. هر چند گفته میشود دلار در نرخهایی بالاتر نیز بهصورت توافقی در بازار آزاد موردمعامله قرار گرفته است.
افزایش این بازارها نسبت بهروز دوشنبه که در حوزه دلار هم رفت و برگشتی به کانال ۲۹هزارتومان صورت گرفت، در روز سهشنبه میتواند از تغییر رویکرد معاملهگران این بازارها نسبت به آینده برجام حکایت داشته باشد.
بنابراین میتوان اذعان کرد که سرمایهگذاران در فضای فعلی معاملات اقتصادی کشور دیدگاههای متفاوتی نسبت به آینده سیاست خارجه دارند و بر همین اساس استراتژی معاملاتی خود را در بازارهای مالی پیادهسازی میکنند.
در بورس تهران بهرغم برآیند مثبت هفتگی بازارهای جهانی و شروع مطلوب کالاییها در هفتهجاری اما سرمایهگذاران نسبت به وضعیت آتی کامودیتیمحورهای داخلی تا حدودی بدبین هستند. هر چند دیروز هم اغلب کالاییها نظیر مس، سرب، روی، آلومینیوم در بازارهای بینالمللی مثبت بودند اما این موضوع نتوانست مانع از خروج پول حقیقی از سهام صنایع و شرکتهای دلاری بازار سهام شود. نفتبرنت نیز در کانال ۹۴دلار مورد معامله قرار گرفت.
بنابراین هرچند چشمانداز آتی بازارهای جهانی با توجه به بحران انرژی جهان و مبهمبودن وضعیت برجام توام با سایه سنگین تورم متزلزل ارزیابی میشود اما نوسانات مقطعی همانند وضعیت چند روز اخیر کالاییها میتواند ورود و خروج مقطعی با کسب بازدهی هرچند محدود برای سرمایهگذاران بههمراه داشته باشد. فارغ از این موضوع برخلاف انتظارات دیروز ۸۳میلیاردتومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. رویدادی که میتواند بهوضوح حرکت دست بهعصای معاملهگران خرد و تا حدودی وزنگرفتن بیاعتمادی این قشر از سرمایهگذاران را به تصویر بکشد.
در چهارمین روزکاری هفته جاری همچنان صنایعی از قبیل مخابرات، خودرو و ساخت قطعات و بانکها در صدر توجه سرمایهگذاران خرد قرار داشتند، بهطوری که بیشترین ورود پول به ترتیب ۸/ ۲۰، ۶۸/ ۱۶، ۴۲/ ۱۵میلیاردتومان به این صنایع صورت گرفت.
در این میان نمادهایی اعم از «پترول» با ۷۴/ ۱۹، «اخابر» با ۰۳/ ۱۶میلیاردتومان در صدر فهرست بیشترین ورود پول از سوی سهامداران خرد قرارگرفتند، با این حال هر چند کلیت صنعت فلزات اساسی شاهد خروج پول حقیقی بود اما نماد معاملاتی «ذوب» در این صنعت با ۹۲/ ۱۴میلیارد تومان جذب پول روندی برخلاف کلیت گروه داشت. در ادامه «خساپا» و «ورنا» هرکدام به ترتیب ۶/ ۱۲ و ۰۳/ ۸میلیاردتومان ورود پول داشتند.
در نقطه مقابل نیز صنعت فرآوردههای نفتی عنوان بیشترین خالص فروش حقیقی را به خود اختصاص داد. این صنعت با فاصله زیاد از سایر گروههای بورسی رقمی بالغ بر ۷۶/ ۵۳میلیاردتومان خروج پول حقیقی را در روز سهشنبه بهنام خود ثبت کرد. چندرشتهای صنعتی با ۸۲/ ۱۶، سیمان با ۱۴/ ۱۴، فلزات اساسی با ۸۳/ ۹میلیاردتومان در رتبههای دوم تا چهارم فرار نقدینگی از این صنایع جای گرفتند. نمادهای معاملاتی نظیر «شپنا» با ۸/ ۳۶، «فجام» با ۳۹/ ۹ و «شستا» با ۸۶/ ۸میلیاردتومان پول سرمایهگذاران حقیقی را از دست دادند.