ثبات در واقعیت یا در حباب؟

صحبت‌‌‌‌‌‌‌های سخنگوی دولت سیزدهم در نشست خبری خود مبنی‌بر اینکه «دولت هرگز نگاه تامین‌مالی از بازار سرمایه ندارد. بیش از ۴‌هزار‌میلیارد ریال به حدود ۲میلیون و نهصد‌هزار نفر، سود انباشته پرداخت شده است. شاخص‌کل بورس از زمان آغاز دولت سیزدهم ۱۰‌درصد رشد داشته است که به‌معنای بورس باثبات است» مورد‌توجه فعالان بورسی و اقتصادی قرار گرفته بود. این اظهارنظر باعث شد که بار دیگر انتقادها و گلایه‌‌‌‌‌‌‌ها روانه دولت شود، اما نه این دولت و آن دولت، بلکه کل ساختار دولت در رابطه با برخورد با بورس و دعوت مردم به بورس زیر سوال برود. خیلی از منتقدان وضعیت اقتصادی کشور، در این رابطه نوشتند که در همان سال‌۹۹ خیلی‌‌‌‌‌‌‌ها نوشتند و گفتند که با ساختار فعلی دعوت مردم به بورس و تشویق آنها برای سرمایه‌گذاری در این بازار سرمایه اشتباه است و منجر به پیامدهای جبران‌ناپذیری برای اعتماد عمومی مردم نسبت به دولت می‌شود، اما گوش شنوایی نبود. عده‌‌‌‌‌‌‌ای دیگر هم در این میان به همان بحث قدیمی سیاستگذاری اشاره می‌کردند. مساله‌‌‌‌‌‌‌ای که بارها درمیان کاربران توییتر مطرح‌شده است که مسوولان در فضایی که فقط خودشان در آن حضور دارند و بدون آشنایی و آگاهی نسبت به واقعیت موجود، سیاستگذاری می‌کنند. آنها این‌بار هم خطاب به سخنگوی دولت سیزدهم نوشتند که کاش منبع این آمارها را منتشر کنید یا بگویید چه نهاد یا افرادی ادعای ثبات بورس را دارند. برخی دیگر از کاربران هم درباره این مساله می‌نوشتند که مردم علاوه‌بر تحمل اوضاع بورس و پرتفوی منفی خود، باید اعصاب فولادین هم در مواجه شدن با چنین اظهارنظرها و ادعاهایی داشته باشند.

خوشحالی از عملی‌شدن وعده بورسی وزیر اقتصاد

عرضه خودرو در بورس‌کالا هم از دیگر سوژه‌‌‌‌‌‌‌هایی بود که درباره آن صحبت می‌شد. در این سوژه بیشتر از همه طرفداران دولت سیزدهم دست بالا را داشتند. آنها خطاب به منتقدان و مخالفان دولت این سوال را مطرح می‌کردند که چرا سکوت کرده‌‌‌‌‌‌‌اند و عملی‌شدن یکی از وعده‌‌‌‌‌‌‌های دولت را نمی‌‌‌‌‌‌‌خواهند ببینند و یا درباره آن نمی‌‌‌‌‌‌‌نویسند؟ آنها در صفحه‌‌‌‌‌‌‌های خود می‌نوشتند که سی و یکم خرداد۱۴۰۱، احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در نشست خبری اعلام کرد که به‌زودی در یک نشست مشترک به یک بخشنامه و دستورالعمل واحد درخصوص صنعت خودرو خواهیم رسید ‌که هم مورد توافق وزارت صمت باشد و هم شاهد نقش‌آفرینی سازمان بورس و ابزارهای بازار سرمایه در این بخش باشیم و حالا این گفته وزیر اقتصاد عملی شده است.

نفت‌خام؛ منبع جدید سرمایه‌گذاری برای مردم

بر اساس طرح جدیدی که در دستور کار دولت سیزدهم است، بازار جدیدی برای سرمایه‌گذاری ایجاد خواهد شد تا مردم به‌جای خرید طلا و ارز یا سرمایه‌گذاری در زمین و مسکن، سرمایه خود را به خرید نفت‌‌‌‌‌‌‌خام اختصاص داده و در بازار نفت سرمایه‌گذاری کنند. این سوژه هم جزو موضوعاتی بود که در جمع فعالان بورسی و اقتصادی به آن توجه شد و البته میدان خوبی برای ابراز انتقاد و گلایه از وضعیت اقتصادی و سیاستگذاران بود. میدانی که طرفداران دولت کمتر در آن حضور داشتند. آنهایی هم که اظهارنظر کردند صرفا درباره این موضوع نوشتند که این طرح هم می‌تواند در زمینه فروش نفت و تامین منابع مالی برای طرح‌های نفتی مفید باشد و هم بازار جدیدی برای سرمایه‌گذاری آحاد جامعه ایجاد خواهد شد تا مردم به‌جای خرید طلا و ارز یا سرمایه‌گذاری در زمین و مسکن، سرمایه خود را به خرید نفت‌‌‌‌‌‌‌خام اختصاص داده و در بازار نفت سرمایه‌گذاری کنند، اما مخالفان و منتقدان می‌نوشتند پول و طلایی که مردم در صندوق امانات گذاشتند، دزدیده شد. در بورس گذاشتند دولت برای تامین بودجه خود از آن استفاده کرد و بعد هم پاسخگوی سرمایه‌‌‌‌‌‌‌ ازدست‌رفته مردم نبود. حالا سرمایه‌گذاری در نفت‌خام چه ضمانتی دارد. علی خسروانی هم در صفحه خود نوشت که دیر به فکرشان رسیده است، چون دیگر پولی دست کسی نیست. همه سرمایه ریالی مردم تبدیل شده به دلار، طلا، ملک در داخل و خارج، خودرو، رمزارز، بخشی هم در بورس هدر رفته یا به علت رکود قیمتی قفل شده است. برخی هم از دلایل عدم‌تمایل مردم به سرمایه‌گذاری در این حوزه مثل مشخص‌نبودن مکانیزم فروش نفت یا تحریم‌ها می‌‌‌‌‌‌‌نوشتند.

چالش اینترنت پاک و حمایت از استارت‌آپ‌‌‌‌‌‌‌ها

در ادامه اختلالات عجیب روزهای گذشته، قابلیت SafeSearch گوگل (که برای کودکان زیر ۱۳سال‌ است) برای همه کاربران اپراتورهای ایران به‌صورت پیش‌‌‌‌‌‌‌فرض فعال و قفل شده است. این ادعایی بود که کاربران توییتر و اینستاگرام و همچنین افرادی که در گروه‌های پیام‌رسان تلگرام فعالیت داشتند درباره آن می‌‌‌‌‌‌‌نوشتند. این سوژه مورد‌توجه بورسی‌‌‌‌‌‌‌ها و اقتصادی‌‌‌‌‌‌‌ها هم قرار گرفته بود. آنها درباره این مساله می‌نوشتند که از یک‌طرف سیاستگذاران مدام درباره حمایت از کسب‌‌‌‌‌‌‌وکارهای جدید و خانگی و بر بستر اینترنت صحبت می‌کنند یا درباره حمایت از استارت‌آپ‌ها و ورود آنها به بورس می‌گویند اما از طرف دیگر جلوی پای آنها سنگ‌‌‌‌‌‌‌اندازی کرده و همه را نسبت به بهبود شرایط و ایجاد کسب‌وکار در کشور دلسرد می‌کنند. برخی از بورسی‌‌‌‌‌‌‌ها هم می‌نوشتند که در بورس همه در تکاپوی این مساله هستند که از استارت‌آپ‌ها برای ورود به این بازار سرمایه استقبال و شرایطش را مهیا کنند اما با این وضعیت بعید است که این ایجاد امیدها و انگیزه‌‌‌‌‌‌‌ها به نتیجه برسد.