اثر متغیرهای اقتصادی بر بازار سرمایه
پیام شما: مدتهاست کارشناسان تاکید دارند بازار ارزنده شده است و شاخصکل بورس جایی برای افت بیشتر ندارد اما آنچه در ماههای اخیر روی داده است برعکس این پیشبینی است. با توجه به روند فرسایشی که بازار سرمایه در پیش گرفته است و ابهامات برخی سیاستگذاریها، آیا امکان افت قیمت سهام بیش از آنچه امروز شاهد آن هستیم، وجود دارد؟ برای بازگشت بازار به مدار صعودی چه الزاماتی پیشبینی میشود؟
پاسخ از الناز افشار، کارشناس بورس: روند نوسانی و رو به منفی بازار سرمایه در هفتههای اخیر که افت شاخصکل را به همراه داشت، گرچه خروج دسته جمعی سهامداران را بهدنبال داشته است اما از آنجا که این ریزش، شاخص را به نقطه حمایتی رسانده بهنظر میرسد با تغییراتی در ترکیب عرضه و تقاضا مواجه شویم.
در چنین شرایطی که با کاهش قیمت سهام روبهرو هستیم اکثر سهامداران در مسیر اصلاح پرتفوی خود درحرکتند. این رویه حاکی از آن است که بازار در روزهای آینده افت قیمتی چندانی نخواهد داشت. قیمت اکثرسهام به نقاط جذابی رسیده بهطوری که برخی از نمادها پایینتر از ارزش ذاتی خود در حال معامله هستند و با قیمتماههای قبل از آن اختلاف بسیاری دارند. در حالحاضر قیمت دلار که محرک بسیار مهمی در روند بازار محسوب میشود به سقف قبلی خود نزدیک شده و پیشبینی میشود که حتی سقف قبلی خود را شکسته و وارد کانال ۳۱هزار تومان نیز شود. از سوی دیگر با توجه به قیمت جهانی فلزات اساسی و کامودیتیها که روند صعودی به خود گرفتهاند انتظار میرود در روزهای پیشرو کمی از نوسانات بازار کاسته شود و در برخی روزها شاهد سبزپوشی شاخصکل باشیم. مشکل اصلی بازار سرمایه در شرایط فعلی کمبود نقدینگی است؛ این در حالی است که برخی تحلیلها با توجه به تداوم عرضه و انتشار اوراق با نرخ ۲۴درصد شرایط سختتری را برای بازار سرمایه پیشبینی میکند. در این میان موضوع بحثبرانگیز دیگری که میتواند خروج سرمایهگذاران بورسی را رقم بزند، موضوع افزایش نرخ سود بینبانکی است. عدمورود نقدینگی به بورس نشان میدهد بازارسرمایه دیگر تب و تاب گذشته را ندارد، اما ارزندگی قیمتها و رشد تدریجی قیمت ارز میتواند بهمعنای افزایش تدریجی درمیزان داراییها تلقی شود. این وضعیت به این معنا است که بازارها همیشه دریک روند الزاما صعودی یا نزولی قرار نمیگیرند و در نوسان هستند، اما اثرگذاری برخی متغیرهای اقتصادی بر بازار سهام از جمله حذف قیمتگذاری دستوری میتواند به سرعت ورود سرمایه به بورس بیفزاید. تجربه نشان میدهد سیاستگذاریهای اقتصادی دولت همواره بر داد و ستد بورسیها اثرات مثبت و منفی میگذارد و بازار تا تعیینتکلیف سیاستگذاریهای اقتصادی و سیاسی با اما و اگرهای بسیاری مواجه است.