شاخص بورس در مرز کانال ۷۴۲ هزار واحد ایستاد
سود ۴۵ درصدی سهام در ۲۰ جلسه
از نکات جالب توجه در معاملات دیروز میتوان به سبقت گرفتن نماگر هموزن در بازدهی روزانه از شاخص کل بعد از ۱۱ روز معاملاتی اشاره کرد. دیروز درحالی دماسنج اصلی بورس تهران ۲/ ۲ درصد به ارتفاع خود افزود که شاخص هموزن با رشد ۴/ ۲ درصدی همراه شد. البته همچنان رشد شاخص کل از ابتدای سال بیشتر از رشد نماگر هموزن است. بهطوریکه درحالی دماسنج اصلی بورس تهران از ابتدای سالجاری طی ۲۰ جلسه معاملاتی نزدیک به ۴۵ درصد به ارتفاع خود افزوده که نماگر هموزن طی این مدت رشد ۳/ ۴۲ درصدی را تجربه کرده است. در همین راستا میتوان خاطرنشان کرد که دیروز از ۳۰۶ نماد فعال در بورس تهران ۲۶۱ نماد (معادل ۲/ ۸۵ درصد نمادها) با رشد ارزش بازار به کار خود پایان دادند و تنها ۴۵ نماد در مسیر نزولی قرار گرفتند. البته در پایان بازار باز هم شاهد رشد قیمتها بودیم و تعداد نمادهایی که آخرین معامله آنها در سطوح قیمتی پایینتری نسبت به روز سهشنبه بود به تنها ۳۰ نماد محدود شد.
هجوم پولهای جدید به بورس تهران
دیروز ارزش معاملات خرد (بدون معاملات بلوک و اوراق) بورس تهران به رقم ۷ هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان رسید. با افزودن ۳ هزار و ۳۷۴ میلیارد تومان معاملات فرابورس به عدد فوق شاهد معامله بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان سهم در یک روز هستیم. با نگاهی به ارزش معاملات چند روز گذشته بهنظر میرسد شاهد تثبیت این متغیر مهم در سطوحی هستیم که پیشتر خوشبینترین فعالان بازار سرمایه حتی تصور آن را هم نمیکرد. در همین راستا با نگاهی به حجم پولهای ناکام در خرید سهام بیش از پیش میتوان به حجم عظیم نقدینگی در بازار سهام پی برد. دیروز تنها در بورس تهران ارزش صفهای خرید ۱۹۷ نماد (معادل ۶۴ درصد از نمادهای فعال بورس تهران) به ۳ هزار و ۸۱۴ میلیارد تومان رسید که از این مبلغ ۱۱۳۳ میلیارد تومان ارزش صف تشکیل شده برای خرید «شستا» بود. این درحالی بود که تنها یک نماد (سخاش) با صف فروشی به ارزش ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان مواجه بود. بهنظر میرسد جذابیت رشدهای عجیب قیمت سهام و حس جاماندگی در برخی از صاحبان سرمایه منجر به ورود مداوم پولهای جدید و ایجاد چنین اقبالی به بازار سهام شده است.
نکته جالب توجه در معاملات روزهای اخیر اقبال عجیب سهامداران به سهام شرکتهای بزرگ بهویژه پالایشیها بود. این دسته از سهمها که اغلب دارای سهامدار دولتی هستند قرار است از اواسط ماه جاری در قالب صندوقهای ETF و با تخفیفهای عنوان شده در مصوبه هیاتدولت در بازار عرضه شوند. با این وجود شاهد تقاضای سنگین برای خرید آنها در سقفهای قیمتی روزانه هستیم. بهعنوان مثال دیروز تنها دو نماد «وبملت» و «شبندر» بیش از ۷۸۵ میلیارد تومان (معادل ۱۱ درصد از کل ارزش معاملات خرد بورس) معامله شدند. از دیگر نمادهای پرمعامله روز گذشته میتوان به «ونوین»، «پترول»، «شپنا» «وبهمن»، «فملی» و «شتران» اشاره کرد. این نمادها همگی ارزش معاملاتی افزون بر ۱۵۰ میلیارد تومان داشتند. در بین صنایع بورسی نیز روز گذشته گروه محصولات شیمیایی با ۹۰۷ میلیارد تومان معامله در صدر فهرست برترین گروهها قرار گرفت. بعد از شیمیاییها هم فرآوردههای نفتی با ۸۵۶ میلیارد تومان معامله و بانکها با دادوستد ۷۶۰ میلیارد تومانی در جایگاههای بعدی قرار گرفتند.
تداوم تقاضای سنگین معاملهگران حقیقی
دیروز برای بیست و سومین جلسه معاملاتی پیاپی، بورسبازان حقیقی خالص خرید مثبت را رقم زدند. به این ترتیب در پایان معاملات آخرین روز هفته حدود ۹۰۶ میلیون سهم به ارزش ۷۳۵ میلیارد تومان از سبد سهام کدهای حقوقی به پرتفوی بورسبازان حقیقی منتقل شد. به این ترتیب از ابتدای سالجاری، بدون در نظر گرفتن عرضه اولیه سهام «شستا»، طی ۲۰ روز کاری شاهد تغییر مالکیت بیش از ۱۱ هزار و ۸۰۱ میلیارد تومان سهام بورسی از مسیر حقوقی به حقیقی هستیم.
دیروز در بین صنایع فعال بورسی گروه فرآوردههای نفتی دوباره به صدر فهرست بیشترین خالص خرید کدهای حقیقی رسید. در این صنعت شاهد تغییر مالکیت بالغ بر ۱۰۰ میلیارد تومان سهام به سمت پرتفوی بورسبازان حقیقی بودیم. صنایع محصولات شیمیایی و سرمایهگذاریها نیز در جایگاه دومین و سومین صنایع با بیشترین خالص خرید حقیقیها قرار گرفتند. این دو صنعت هر کدام شاهد تغییر مالکیتی افزون بر ۸۹ میلیارد تومان به سمت کدهای حقیقی بودند. از دیگر صنایعی که حقیقیها خالص خرید بالایی را در آنها ثبت کردند میتوان به گروههای ساخت خودرو و قطعات، تامین آب، برق و گاز، چندرشتهای صنعتی و انبوهسازی اشاره کرد. در سمت مقابل اما تنها ۶ صنعت شاهد خالص خرید مثبت کدهای حقوقی بودند. در این بین نکته جالب توجه قرار گرفتن بانکها در صدر فهرست صنایع با بیشترین تغییر مالکیت به سوی بورسبازان حقوقی بود. این صنعت درحالی دیروز شاهد خالص خرید ۳۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی حقوقیها بود که روز سهشنبه تغییر مالکیت بیش از ۱۳۰ میلیارد تومانی در مسیر سبد حقیقی را تجربه کرد. گروههای ماشینآلات، زغالسنگ، خردهفروشی، سایر معادن و وسایل ارتباطی دیگر صنایعی بودند که خالص خرید مثبت کدهای حقوقی را تجربه کردند. مجموع خالص خرید بورسبازان حقوقی در این ۵ صنعت کمتر از ۸ میلیارد تومان بود.در بین نمادها هم دیروز «شبندر» دوباره بیشترین خالص خرید حقیقیها را تجربه کرد. در این نماد مالکیت بیش از ۱۲۶ میلیارد تومان سهم از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام کدهای حقیقی منتقل شد. نکته جالب توجه معاملات این روزهای «شبندر» تقابل عرضههای سنگین شرکت ملی پالایش و پخش با تقاضای سنگینتر کدهای حقیقی برای خرید آن در سقف قیمتی است. این تقابل منجر به رسیدن ارزش معاملات «شبندر» به روزانه چند صد میلیارد تومان شده است. دومین نمادی که بیشترین اقبال حقیقیها را تجربه کرد «پترول» با تغییر مالکیت ۷۳ میلیارد تومانی بود. «وبهمن»، «ونیرو» و «خاهن» دیگر نمادها با بیشترین خالص خرید حقیقی بودند. در سمت مقابل دو نماد بانکی «ونوین» و «وبملت» بیشترین تغییر مالکیت در مسیر حقوقی را تجربه کردند. خالص خرید حقوقیها در «ونوین» به بیش از ۴۸ میلیارد تومان و در «وبملت» هم به حدود ۲۹ میلیارد تومان رسید. از دیگر نمادهایی که با اقبال حقوقیها همراه شدند میتوان به «فسازان»، «ونفت»، «شتران» و «شسپا» اشاره کرد.