تلاش برای افزایش دانش مالی
علی صحرائی، مدیرعامل بورس تهران در کنگره آسیب شناسی آموزشی در نظام پولی و مالی کشور با اظهار این مطلب، گفت: سواد مالی توانایی بهرهبرداری از دانش و مهارتها برای مدیریت مؤثر منابع مالی برای رفاه مالی در طول عمر است. در این راستا سایر کشورها در جهت افزایش دانش مالی تجارب مناسبی دارند. بهطوریکه مؤسسه استاندارد اند پورز در سال ۲۰۱۴ سطح سواد مالی بیش از ۱۴۰ کشور را مورد بررسی قرار داد. در این بررسی ۱۵۰هزار نفر بهصورت تصادفی انتخاب و با آنها مصاحبه شد. در این تحقیق ۵ سؤال از افراد پرسیده شد و در صورتی که فردی دستکم به ۳ پرسش پاسخ میداد، دارای سواد مالی ارزیابی میشد. این پرسشها در زمینه توزیع ریسک، تورم، نرخ بهره و بهره مرکب بودند.
وی در ادامه به بررسی اقدامات برخی کشورها برای افزایش سطح سواد مالی پرداخت و در ارتباط با فرآیندهای آموزش سواد مالی در دیگر کشورها نکاتی را اینگونه بیان کرد: آموزش مالی در سطح ملی و توسط دولت و نهادهای ملی تعریف و اجرا میشود. آموزش مالی تنها منحصر به بازار سرمایه نیست و اصولا از مبانی مدیریت پول شامل چگونگی مصرف، پسانداز و برنامهریزی هزینه و درآمد تا مسائل پیچیدهتر سرمایهگذاری را در برمیگیرد. در بسیاری از کشورها برای آموزش مالی قوانین خاصی وضع شده و مطابق با آن نهادهایی در سطح ملی تاسیس شدهاند و بودجه آموزش مالی معمولا از سوی دولت تامین میشود و مبالغ قابل ملاحظهای را شامل میشود. بسیاری از دانشگاهها در فرآیند آموزش مالی نقش فعال و مؤثر دارند و سطح سواد مالی در سطح ملی بهطور پیوسته مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرد.
مدیرعامل بورس تهران به اقدامات بورس اوراق بهادار تهران در راستای افزایش سواد مالی اشاره و تصریح کرد: برگزاری دورههای فرهنگسازی و آموزشی بورس بهصورت دورهای و مستمر در تهران و شهرستانها، در محل بورس یا در سازمانها و شرکتهای متقاضی از اولویتهای بورس تهران است. در این راستا بورس تهران اقدام به برگزاری دورههای تخصصی برای ارتقای سواد مالی کارگزاران، ناشران بورسی و فعالان بازار سرمایه، تهیه بروشورهای آموزشی، تدوین کتابها و کتابچههای آموزشی، تدوین کتابهای ویژه کودک و نوجوان، بازدیدهای گروهی (دانشآموزان، دانشجویان و...) همراه با کارگاه آموزشی و برنامهریزی برای بازدید از تالار معاملات کرده است.
وی افزود: در ضمن برگزاری همایشهای تخصصی برای فعالان بازار سرمایه، برگزاری سمینارهای منطقهای در شهرستانها، همکاری در طراحی دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته رشته بورس در دانشگاه علمی- کاربردی و رشته بورس در هنرستان، طراحی استانداردهای آموزشی مرتبط با بازار سرمایه در سازمان فنی و حرفهای، راهاندازی سایت آموزش بورس اوراق بهادار تهران، حمایت و راهبری پایاننامهها و طرحهای پژوهشی، همکاری در برگزاری نمایشگاههای بورس، بانک و بیمه و همچنین برگزاری دورههای آموزشی متعدد و متنوع در نمایشگاه، همکاری در برگزاری لیگ ستارگان بورس و انتشار ماهنامه بورس را از دیگر اقدامات متنوع بورس تهران میتوان برشمرد.
صحرائی در ادامه به خلاصه عملکرد آموزشی بورس اوراق بهادار تهران در سال ۹۷ اشاره کرد و افزود: توسعه فرهنگ سرمایهگذاری و افزایش دانش مالی عموم جامعه همواره از اهداف اصلی بورس تهران بوده است. براین اساس بورس تهران اقدام به برگزاری ۱۰۴۹ نفر- ساعت دورههای عمومی و فرهنگسازی در تهران و۷۲۰۹ نفر- ساعت دورههای تخصصی برای فعالان بازارسرمایه در تهران کرده است. همچنین ۱۴۱ هزار و ۴۲۴ نفر- ساعت دورههای برگزارشده درتالارهای مناطق است و ۶۸۰ نفر- ساعت دورههای تخصصی برای ناشران بورسی برگزار شده است.
مدیرعامل بورس تهران به بروشورهای آموزشی تهیه شده اشاره کرد و گفت: بورس تهران بروشورهای آموزشی را در زمینه ابزارهای مورد معامله، انتخاب سهام برای سرمایهگذاری، ساختار قانونی بازار اوراق بهادار، معاملات اوراق بهادار در بورس تهران، راهنمای سرمایهگذاران جهت طرح شکایت، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، صندوقهای قابل معامله در بورس، معاملات برخط، قرارداد آتی سهام، روشهای تامین مالی از طریق بورس اوراق بهادار و... تهیه و چاپ کرده است. وی به موضوعات کتابهای چاپ شده توسط بورس تهران هم اشاره کرد و افزود: کتاب و کتابچههایی با موضوعات مقررات معاملاتی در بورس اوراق بهادار تهران، تامین مالی از طریق اوراق بهادار، راهنمای پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران، قرارداد آتی سهام، قرارداد آتی سبد سهام (با کارکرد آتی شاخص) جزوه آموزشی، مجموعه کتابهای نگین و بورس، مجموعه سه جلدی کودک و بورس، قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، آشنایی با قرارداد اختیار معامله و... تدوین و چاپ شده است.
ارسال نظر