افت دوم شاخص سهام در زمستان
از روز سهشنبه روند صعودی قیمتها متوقف شد و غالب سهامداران به دنبال شناسایی سود با افزایش فشار فروش افت قیمتها را رقم زدند. انتظارات برای گزارشهای عملکرد ماهانه و ۹ماهه شرکتها در کنار برخی عوامل دیگر همچون تعطیلات بازارهای جهانی به این فضا دامن زده بود. برهمین اساس اغلب فعالان بازار به ویژه دارندگان سهام نمادهای بزرگ فروش قابلتوجهی را به نمایش گذاشتند. در مقیاس گروهی، صنایعی که جزو محرکهای اصلی رشد شاخص کل طی این هفته بودند با افت شاخص مواجه شدند. صنایع فلزی، معدنی و پالایشی از این جملهاند. اما بهرغم افت قیمت در گروههای سهگانه مزبور، گروه پتروشیمی در این هفته بیشترین تاثیر بر رشد شاخص بورس را داشت، موضوعی که به لطف تحرکات مثبت در نماد هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس شکل گرفت. همچنین فعالان تالار شیشهای، شاهد کم واکنشی سهامداران به سیگنالهای جهانی طی معاملات بودند.
بهطوری که حتی رکوردشکنی قیمت نفت و مس در بازار جهانی نتوانست توجه به سهام این گروهها را تحریک کند.پس از دو روز تعطیلی، سرمایهگذاران در اروپا، آمریکا و اقیانوسیه از سهشنبه آغاز به کار کردند. تعطیلات کریسمس موجب شده بود که بازارهای آسیایی بیرمق دنبال شود و قیمتها نوسان چندانی نداشته باشد. اما نخستین رخداد بازار جهانی پس از تعطیلات، جهش قیمت نفت خام آمریکا و نفت برنت بود. اختلالهای سمت عرضه با انفجار خط لوله در لیبی و خوشبینی به کاهش مازاد عرضه با تمدید توافق اوپک فضایی فراهم کرد تا قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا در آستانه ۶۰ دلار بایستد. از سوی دیگر، قیمت فلزاتی چون مس و روی نیز افزایش داشتند. قیمت هر تن فلز مس دیروز تا مرز ۷۲۰۰ دلار جهش داشت. با وجود نشانههای مثبت از سوی بازار جهانی، سهامداران در معاملات دیروز واکنش معناداری به تحولات در بازار جهانی نشان ندادند. هرچند در ابتدای معاملات به سهام گروههای کالایی از جمله پالایشیها و فلزیها توجه نشان داده شد، با این همه فشار فروش ناشی از شناسایی سود مانع از رشد قیمت این نمادها شد.در این میان البته «فملی» شرایط متفاوتی را تجربه کرد. امری که مهمترین دلیل آن به رکورد خیرهکننده قیمت جهانی مس بازمیگردد. روز گذشته قیمت مس در بالاترین سطح خود طی چهار سال گذشته (بالای ۷۱۸۰ دلار برای هر تُن) ایستاد.
در مجموع نمادهای زیرمجموعه گروه فلزات اساسی، دیروز عموما قرمز پوش شدند.شاخص این گروه با افت حدود ۹/ ۰ درصدی مواجه شد. همانطور که اشاره شد دیروز قیمت نفت در بازارهای جهانی، رشد چشمگیری را تجربه کرد.بر همین اساس سهامداران از ابتدای معاملات شاهد حرکت نقدینگی به سوی نمادهای پالایشی بودند. این روند در ادامه تحت تاثیر فشار فروش سهامداران ناکام ماند. افزایش ارزش معاملات و اطمینان از ساخت کف قیمتی قدرتمند میتواند فضا را برای رشد قیمتی آتی این نمادها آماده کند. علاوه بر این عملکرد ۹ ماهه شرکتهای پالایشی در صورت ادامه رشد قیمت نفت میتوانند زمینهساز رشد قیمتی نمادهای این گروه باشند. با این حال باید تا مشاهده اثر واقعی رشد قیمت نفت و ارز مبادلهای در پاییز شاهد سیطره فضای احتیاط در معاملات باشیم. شاخص گروه فرآوردههای نفتی در جریان معاملات دیروز افت ۹/ ۰ درصدی را تجربه کرد. در این گروه «شبندر» و «شپنا» در صدر نمادها با بیشترین تاثیر منفی در محاسبه شاخص کل قرار داشتند.
ارسال نظر