نماگر بورس ۵۶۵ واحد دیگر رشد کرد
کانالشکنی پرقدرت شاخص سهام
دیروز نماگر بازار سهام پس از ۴۶ ماه از سطح ۸۹ هزار واحد گذشت و با قدرت جایگاه خود را در این کانال تثبیت کرد. به این ترتیب، با رشد یکونیم درصدی شاخص کل در هفته جاری، بیشترین رشد هفتگی در پاییز سال جاری برای بازار سهام رقم خورد. این رکوردشکنی به دنبال اقبال گسترده سهامداران و رشد ارزش معاملات در دو روز اخیر صورت گرفت. فعالان بازار سهام از روز سهشنبه شاهد معاملاتی قدرتمند در بورس و فرابورس بودند. چنان که ارزش معاملات در بورس تهران به رقم قابل توجه ۲۰۰ میلیارد تومان رسید. این در حالی است که ارزش معاملات بورس در روزهای دیگر هفته به کمتراز ۹۰ میلیارد تومان هم رسیده بود. به باور کارشناسان یکی از مهمترین عوامل افت ارزش معاملات سهام در روزهای قبل، تنشهای منطقهای به همراه ریسکهای برجامی بود. تنشهای منطقهای به همراه ریسک پیرامون برجام زمینه را برای رکود و رخوت در معاملات سهام مهیا کرد تا معاملات با حجم کمی همراه شوند. با وجود این، کمرنگشدن این ریسکهای سیاسی و وضعیت قیمتها در بازار جهانی سبب چرخش فضای دادوستد سهام شد. انتشار امیدوارکننده آمار اقتصادی به خصوص در چین محرک اصلی قیمتها در بازارهای جهانی است.
سیگنالهای مثبت بازار جهانی
افزایش تنشها در خاورمیانه تاثیر دوگانهای بر بازار سهام داشت. از یکسو افزایش ریسکهای سیاسی و حکمفرمایی فضای احتیاطی در بازار سهام، معاملات را دچار رکود چندروزه کرد، بهطوری که ارزش معاملات به کمتر از ۹۰ میلیارد تومان رسید. از سوی دیگر، کارشناسان به دنبال افزایش تنش میان عربستان با ایران و درگیری احتمالی بین دو عضو بزرگ اوپک برای نفت قیمتهای رویایی متصور بودند. در چنین فضایی قیمتها در بازار نفت با رشد قابل توجهی همراه شد. قیمت نفت طی یکی، دو روز در بالای سقف دو و نیم ساله رسید. چنان که هر بشکه نفت وستتگزاس به سطوح بالای ۵۷ دلار رسید. قیمت هر بشکه نفت برنت نیز پس از ۳۰ ماه از سطح ۶۰ دلار گذشت. همچنین، سبد نفتی اوپک نیز در قیمتهای بالای ۶۰ دلار معامله میشود. رویهمرفته، حرکت مثبت قیمت جهانی نفت بهعنوان محرک اصلی رشد قیمت در نمادهای پالایشی بازار سهام تلقی شد و به تقاضای گسترده در این نمادها انجامید.در سمت دیگر، آمار امیدوارکننده اقتصادی چین از جمله افزایش تقاضای مسکن چینیها در ماه اکتبر چشمانداز رشد تولید و افزایش قیمت محصولات فلزی را تقویت کرد. علاوه بر این، تاکید چینیها بر اعمال سیاستهای محیطزیستی و محدودیت تولید، کماکان در رشد قیمت برشهای فلزی تاثیرگذار است.
روز گذشته قیمت مقاطع فولادی و کانههای معدنی رشد نسبتا مطلوبی را تجربه کرد. قیمت زغالسنگ سخت به سطح جذاب ۱۹۱ دلاری رسیده است که نسبت به ابتدای نوامبر بیش از ۷ درصد رشد داشته است. طبق آخرین تحولات، قیمت هر تن نورد گرم نیز در بازار آتی شانگهای با افزایش ۹ دلاری به سطح ۵۸۹ دلار رسید. قیمت میلگرد نیز در این بازار به سطح ۵۷۷ دلار رسید.رشد قیمت محصولات فولادی در پیشتازی نمادهای وابسته در بورس تهران تاثیر بسزایی داشته است. ضمن اینکه دیگر فلزات اساسی نیز از وضعیت مطلوبی برخوردارند و در سطوح مناسبی معامله میشوند. قیمت هر تن فلز روی در محدوده مناسب ۳۲۰۰ دلار در هر تن در نوسان است. فلز سرب نیز در سطوح بالای ۲۴۰۰ دلار معامله میشود. علاوه بر این، هر تن مس نیز پس از نوسان در کانال ۶۷۰۰ دلاری، روز گذشته در سطوح بالای ۶۹۵۰ دلار هم مبادله شد.در چنین فضایی که بازار جهانی فلزات اساسی و کانههای معدنی از شرایط مطلوبی برخوردار است،دلایل اقبال گسترده به نمادهای وابسته در بورس تهران روشن میشود. ضمن اینکه حرکت دلار در بالای مرز ۴۱۰۰ تومانی، چشمانداز سودآوری بیشتر این نمادها را تقویت کرده است.
رویارویی بزرگان سهام
بهطور کلی رشد بازار سهام در هفته اخیر بر مدار صعود فلزی- معدنیها و پالایشیها رقم خورد. در حقیقت، معاملات مثبت در اغلب نمادها به ویژه گروه فلزی-معدنی با محوریت نماد فولاد مبارکه اصفهان در جهش شاخص سهام بیشترین نقش را ایفا کرد. ضمن اینکه گروه پالایشی نیز دادوستدهای قدرتمندی را پشت سر گذاشتند. با وجود تحرکات مثبت در نمادهای پالایشی، روز گذشته شاهد فشار فروش این گروه بودیم؛ چنان که نمادهای گروه پالایشی به استثنای پالایش نفت اصفهان با افت قیمت مواجه شدند. با این حال، سبزپوشی فلزی-معدنیها طی معاملات روز گذشته در حالی رقم خورد که نمادهای زیرمجموعه گروه پالایشی معاملاتی منفی را تجربه کردند. فولاد مبارکه اصفهان که در روزهای اخیر بار اصلی رشد شاخص را به دوش کشیده است در جریان دادوستدهای دیروز در ادامه روند رو به رشد خود به تنهایی ۱۲۵ واحد در رشد نماگر بازار سهام تاثیر داشت. روز گذشته حدود ۲۵ درصد نقدینگی در نمادهای فلزی به گردش درآمد. گروه استخراج کانههای معدنی نیز دومین گروه پرمعامله به لحاظ حجم و ارزش بود. در میان نمادهای گروه معدنی، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با رشد قیمت ۶/ ۴ درصدی دومین نماد اثرگذار بر رشد شاخص کل بود.
اما روی دیگر دادوستدهای دیروز بازار، افت فراگیر در نمادهای پالایشی بود. معاملات دیروز با وجود سبزپوشی نمادهای فلزی معدنی با افت قیمت در اغلب نمادهای پالایشی همراه شد. طبق تحلیل کارشناسان سایت «دنیای بورس»، میتوان این حرکت دوگانه سهامداران در گروه پالایشی(رشد «شپنا» در برابر افت قیمت دیگر نمادهای پالایشی) را بر تفاوت نسبت قیمت به درآمد در نماد پالایش نفت اصفهان در مقایسه با دیگر همگروهها عنوان کرد. از روز سهشنبه به دنبال انتشار اخباری مبنی بر اعلام نرخ از سوی پالایش و پخش معاملات گستردهای در این نمادها رقم خورد؛ بهطور مثال در این روز بیش از ۲۵ درصد از ارزش معاملات سهام تنها به نماد پالایش نفت اصفهان اختصاص یافت.دیگر نمادهای این گروه نیز با رشد قیمت مناسبی همراه شدند. با وجود این، روز گذشته به رغم افزایش قیمت در نماد پالایش نفت اصفهان در دیگر نمادهای پالایشی، قیمتها با افت همراه شد و برخی از این نمادها با صف فروش به کار خود پایان دادند.
جزئیات معاملات دیروز
در جریان معاملات دیروز، بازار سهام با رشد ۶/ ۰ درصدی شاخص کل همراه شد. همزمان، شاخص هموزن حدود ۲۷ واحد(معادل ۱۵/ ۰ درصد) افزایش یافت. گرچه نمادهای شاخصساز در رشد دیروز شاخص تاثیر قابل توجهی داشتند اما رشد شاخص کل هموزن حاکی از افزایش فراگیر و همهجانبه قیمت سهام در بازار است.در مجموع روز گذشته حدود یک میلیارد و ۹۳ میلیون برگه بهادار به ارزش بیش از ۲۸۰ میلیارد تومان در بین فعالان بازار سهام دستبهدست شد. از این میزان معامله، حدود ۱۹۰ میلیارد تومان به دادوستدهای خرد سهام اختصاص یافت. معاملات مثبت در نمادهای فولاد مبارکه اصفهان، معدنی و صنعتی گل گهر، ملی صنایع مس ایران و فولاد خوزستان روی هم رفته ۳۲۷ واحد در رشد شاخص کل اثر گذاشت. در مقابل، نمادهای پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت تبریز بیشترین اثر منفی را بر شاخص به جا گذاشتند و با فشار ۵۷ واحدی مانع از رشد بیشتر شاخص سهام شدند. همزمان، بیشترین حجم و ارزش معاملات خرد سهام در نماد معدنی و صنعتی گل گهر رقم خورد. ضمن اینکه نمادهای کاشی الوند و سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران در صدر فهرست نمادهای با بیشترین افزایش قیمت قرار گرفتند.
ارسال نظر