به گزارش خبرگزاری مهر، در روزهای اخیر شاهد کمبود عرضه تایر (لاستیک) در بازار هستیم؛ موضوعی که در گذشته نیز مشاهده شده بود.مطابق آمارهای رسمی تایرسازان داخلی، ۲۵۹‌هزار تن انواع تایر خودروهای سواری، وانتی، باری و اتوبوسی، کشاورزی و ماشین‌‌‌آلات راه‌‌‌سازی و صنعتی را در سال ۱۴۰۰ تولید کردند. همچنین تولیدکنندگان تایر از ابتدای سال‌جاری تا پایان آذرماه، ۱۹۶‌هزار تن انواع تایر خودروهای سواری، وانتی، اتوبوسی، کشاورزی، راه‌‌‌سازی و صنعتی را تولید کردند. این آمار در هم‌‌‌سنجی با سال گذشته، رشد یک‌‌‌درصدی را نشان می‌دهد. درواقع این میزان تولید شامل ۱۸میلیون و ۴۲۰‌هزار و ۸۷۶حلقه تایر است که از این نظر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۲‌درصد رشد داشته است.با وجود رشد آمار تولید، این روزها شاهد شرایط عجیبی در بازار تایر هستیم؛ شرایطی که به فروش تایر دولتی منجر شد، حتی تارنماهایی نیز برای خرید تایر معرفی شد؛ اما همچنان مشکلات تایر در بازار مشهود است. علت کمبود تایر در بازار چیست؟

قاچاق تایر تحت‌‌‌تاثیر تفاوت نرخ ارز نیمایی و آزاد

مصطفی تنها، سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران در خصوص کمبود عرضه تایر در بازار اظهار کرد: تولید و توزیع تایر در کشور کماکان طبق روال گذشته ادامه دارد؛ اما عده‌‌‌ای به علت تفاوت شدید نرخ ارز نیمایی و آزاد، تایرهای دولتی موجود در بازار را جمع‌‌‌آوری و به کشورهای همسایه قاچاق می‌کنند.

سود فروش تایر در اختلاف نرخ ارز است

سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران اظهار کرد: انجمن صنعت تایر ایران چند بار درخواست داشته است که انحصار صادرات تایر فقط در اختیار تولیدکنندگان داخلی باشد و کسی غیر از تولیدکنندگان نتواند تایر صادر کند؛ زیرا این موضوع به دلیل خرید ریالی و فروش آن با دلار باعث اختلال در بازار داخلی خواهد شد.تنها ادامه داد: متاسفانه، تاکنون درخواست‌‌‌های انجمن صنعت تایر در خصوص انحصار صادرات تایر مورد موافقت قرار نگرفته است. از طرفی اگر صادرات تایر در انحصار تولیدکنندگان باشد، بازار داخلی و همچنین صادرات به‌‌‌خوبی تنظیم خواهد شد.

هزینه‌‌‌های تولید دائم در حال افزایش است

به گفته سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران، کاهش روزبه‌‌‌روز ارزش ریال و به‌‌‌تبع آن افزایش قیمت مواد اولیه، باعث بالارفتن قیمت تمام‌شده تولید تایر شده است. وی تصریح کرد: به سبب افزایش هزینه‌‌‌ها، درخواست افزایش قیمت توسط انجمن تولیدکنندگان تایر ارائه شد؛ اما با این موضوع موافقت نشده است.

انجمن اختیار افزایش قیمت تایر را ندارد

سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران در ادامه در مورد اینکه مجوز افزایش قیمت باید در اختیار انجمن صنعت تایر باشد، گفت: طبق قوانین سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان، تولیدکنندگان می‌‌‌توانند ۱۷‌درصد سود براساس قیمت تمام‌شده دریافت کنند. بهتر است افزایش قیمت نیز در اختیار انجمن صنعت تایر باشد و فقط نظارت به‌‌‌منظور مقابله با تخلف و دریافت سود بیش از حد، صورت پذیرد.

تنها تاکید کرد: اگر قیمت تایر در اختیار تولیدکنندگان باشد، انگیزه تولید، سرمایه‌گذاری، جذب نقدینگی از بانک‌ها و توسعه صنعت تایر و همچنین تامین نیازهای روزافزون تایر در کشور افزایش پیدا خواهد کرد.

ایران از واردات تایرهای سواری بی‌نیاز است

تنها در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: در حال حاضر تایرسازان، لاستیک خودروهای سواری را که اصلی‌‌‌ترین نیاز بازار است به‌‌‌راحتی تولید و تامین می‌کنند، حتی به سبب تولید بیش از نیاز کشور، تایرسازان قادرند، مازاد لاستیک تولیدی را صادر کنند.

سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران در خصوص میزان تولید تایر خودروهای سنگین نیز اظهار کرد: تایر خودروهای سنگین دو نوع بایاس و رادیال دارد که تایرهای بایاس بیش از نیاز بازار تولید می‌شود. البته همه کارخانه‌‌‌ها از تمام ظرفیت خود استفاده نمی‌‌‌کنند که این امر به علت عدم‌فروش است.وی افزود: البته در خصوص تایرهای رادیال اوضاع متفاوت است و فقط دو واحد تولیدی مشغول فعالیت هستند؛ در نتیجه به سبب پاسخگویی نیاز بازار، لازم است واردات صورت گیرد که این عمل نیز در حال انجام است.تنها در پایان با اشاره به عدم‌حمایت دولت از تایرسازان گفت: دولت باید در تمامی صنایع به‌‌‌منظور حمایت تمهیداتی را مدنظر قرار دهد. یکی از این موارد، حضور فعالان اقتصادی در سفرهای خارجی دولتمردان است که امیدواریم به‌‌‌منظور بازاریابی صنایع این امر محقق شود.